Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lyft je poprvé v provozním zisku

Lyft je poprvé v zisku
ČTK
 ČTK

Provozovatel alternativní taxislužby Lyft se začíná zotavovat z vysokých ztrát způsobených koronavirovou pandemií. Ve druhém čtvrtletí společnost poprvé za dobu působení na trhu, což je od roku 2012, vykázala zisk.

Reklama

Očištěný zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) dosáhl 23,8 milionu dolarů (510,4 milionu korun), zatímco ve stejném období loni firma vykázala ztrátu 252 milionů dolarů.

Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali naopak ve čtvrtletí ztrátu, a to kolem 50 milionů dolarů. Výsledky nezahrnují mimořádné náklady. Tržby vzrostly meziročně o 125 procent na 765 milionů doalrů (16,4 miliardy korun), zatímco analytici očekávali 697 milionů dolarů. Společnost však stále vykázala čistou ztrátu, která činila 251,9 milionu dolarů. Klesla nicméně z loňských 437,1 milionu dolarů.

Bolt rozvážka

Bolt chce rychleji rozvážet potraviny. Od investorů na to získal 600 milionů eur

Estonský provozovatel alternativní přepravy Bolt získal od investorů 600 milionů eur (15,3 miliardy korun). Získané peníze chce použít na expanzi v rychlém doručování potravin.

Přečíst článek

Trhy taxislužeb po covidu ožívá

Před rokem pandemie zastavila poptávku po službách firmy, nyní se však podle jejího sdělení zákazníci ve velkém vracejí. „Měli jsme skvělé čtvrtletí,” uvedl spoluzakladatel a generální ředitel Logan Green. Dodal, že firmě se podařilo ve všech ohledech překročit stanovené cíle a počítá s tím, že bude nadále dosahovat provozního očištěného zisku. Lyft původně počítal s tím, že se dostane do zisku až ve třetím čtvrtletí.

Lyft podle médií těžil také z výrazného snížení nákladů v loňském roce. Firma loni snížila výdaje zhruba o 2,5 miliardy dolarů, mimo jiné i prostřednictvím rozsáhlého propouštění. K poměru k tržbám se náklady ve druhém čtvrtletí meziročně snížily téměř o polovinu.

Ondřej Krátký, CEO Liftago

Ondřej Krátký: Liftago není jen taxi, budujeme firmu na dalších sto let

Stále ještě mladý manažer Ondřej Krátký již čtyři roky vede společnost Liftago. Firma, která propojuje taxikáře se zákazníky mobilní aplikací, přežila rok a půl s covidem. Zeštíhlela, ale žije. Místo chybějících zákazníků začala víc vozit balíky. Kam Krátký firmu povede dál?

Přečíst článek

Netflix

Stanislav Šulc: Kauza Netflix aneb Když zisky nejsou nic

Výsledky Netflixu naznačují, že jednu z nejatraktivnějších firem uplynulé dekády čekají trable.

Přečíst článek

Bike sharing v Praze

Byznys za maskou sdílení

Sdílená ekonomika má svět zachránit před nedostatkem zdrojů a plýtváním. Ve skutečnosti jde o byznys, který za image bohulibé činnosti schovává mnoho problémů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Ziskovost ČEZ snižují zásahy státu. Letošní dividendu zachrání rezervy podniku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme