Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Kauza Netflix aneb Když zisky nejsou nic

Netflix
Pexels
Stanislav Šulc

Výsledky Netflixu naznačují, že jednu z nejatraktivnějších firem uplynulé dekády čekají trable.

Reklama

Vlastně ta situace musí být pro část byznysmenů těžko pochopitelná. Globální televize Netflix oznámila, že se jí povedlo v uplynulém čtvrtletí dosáhnout dvojnásobného zisku oproti předchozímu. A akcie na toto oznámení zareagovaly největším pádem za poslední tři měsíce. Zdánlivě nelogické.

Kdo ale alespoň trochu vnímá svět největších technologických firem a to, jak svým přístupem mění vnímání úspěchu, nemohl být překvapen. Netflixu se totiž nepodařilo přilákat dostatek nových uživatelů a přestal růst tak rychle, jak potřebuje.

Marginalita, zvláště když rostou zisky, možná si říkáte. Ale není to pravda. V Netflixu velmi dobře vědí, že růst počtu uživatelů je v současnosti nejdůležitější. Podobně jako pojišťovák potřebuje i Netflix co nejširší „kmen“, kterému pak může nabízet nejrůznější služby, případně ho monetizovat ve spolupráci s třetími stranami. Logika tak je jednoduchá - čím větší kmen, tím větší aktuální, ale hlavně budoucí příjmy. A ty investory zajímají nejvíc.

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Hry jsou pro Netflix nezbytností

Globální televize Netflix údajně zvažuje vstup do herního byznysu. Slovo "údajně" si ale škrtněte. Pro Netflix jsou hry nezbytností. A pořádně se u toho zapotí.

Přečíst článek

Právě tato logika v uplynulém desetiletí přinesla celou řadu společností, které byly považovány za úspěšné, aniž by realizovaly jediný dolar skutečného zisku. Firmy jako UBER, Tesla či Revolut veškeré prostředky sázejí do expanze. Jsou již popsány body zlomu, kdy se z takových firem stanou veleúspěšné mašiny na peníze (viz Google, Facebook) a pro dosažení tohoto bodu jsou tyto firmy ochotny udělat cokoli.

Řešení? Další dluh

Netflix byl takovou firmou mnoho let poté, co vsadil na digitální distribuci filmů a seriálů. Výrazně se zadlužoval, ročně investoval miliardy dolarů do obsahu, stal se globální společností, začal produkovat i vlastní filmy. A povedlo se. Zlomilo se to, Netflix navzdory až absurdnímu zadlužení začal konečně vydělávat.

Ale zastavil se ten dynamický růst, který je v DNA Netflixu víc než realizace zisků. Co s tím? Netflix, pionýr v globální distribuci, se najednou dostal do vysoce konkurenčního prostředí. To, co dřív nabízel sám, najednou divákům servíruje celá řada služeb, navíc napojených na velká studia. A diváci najednou vybírají opatrněji, kde utratí svých 15 dolarů měsíčně.

K čemu to povede? Netflix bude opět muset sáhnout do kapsy, případně požádat věřitele o navýšení dluhu a bude muset ještě víc lákat nové členy kmene. Bude to drahé. Nejenom pro Netlix ale pro celé toto poměrně nové odvětví streamovacích služeb. Ale alespoň na tom my, tedy obyčejní uživatelé, nejspíš vyděláme. Když už ne na akciích Netflixu, tak alespoň na další vlně kvalitního obsahu.

Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek

Zařízení na těžbu bitcoinů, ilustrační foto
video

Zkáza bitcoinů. Hitem sítí je válec šrotující stovky zařízení na jejich těžbu

Malajsijská policie při zátahu proti nelegálnímu odběru elektřiny ve spolupráci s elektrárenskou společností Sarawak Energy zabavila 1069 zařízení na těžbu bitcoinů. A tato zařízení se rozhodla zničit tak, že je rozložila na parkovišti u policejního ředitelství a rozdrtila je válcem.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zakladatel a dosavadní výkonný ředitel Netflixu Reed Hastings na snímku z roku 2017.

Konec éry zakladatele Netflixu Reeda Hastingse. Muže, který změnil vnímání televize

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme