Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidstvo stárne, zaměříme se na jídlo pro starší, řekl šéf gigantu Nestlé

Potraviny, obchod
iStock
 nst
nst

Porodnost klesá a Nestlé coby globální gigant v oblasti kojenecké výživy se tomu musí přizpůsobit, řekl ředitel této firmy Financial Times.

Reklama

Populace stárne, svět se mění - včetně oborů jako potravinářství. „Je vidět, že existuje dlouhodobější trend směrem ke globálně nižší porodnosti,“ řekl šéf potravinářského gigantu Mark Schneider. „Věková skupina 50+ ve většině zemí světa v příštích 10 až 20 letech výrazně naroste. Vzhledem k tomu a ke specifickým výživovým potřebám této věkové skupiny se nám naskýtá příležitost,“ dodal.

Schneider ve Financial Times uvedl, že společnost se zaměřuje na vývoj produktů, které přímo řeší problémy stárnoucí populace, včetně udržení cílové hmotnosti, zachování svalové hmoty, zamezení nedostatku mikroživin a kontroly hladiny cukru v krvi. Gigant již investoval velké prostředky do specializované výživy - obohacených nápojů, proteinových prášků, vitamínů a doplňků stravy.  

Deník připomíná, že v posledních 15 letech se potravinářští giganti, jako jsou Nestlé, Danone a Mars odklánějí od tradičních výrobků a zaměřují se na rychleji rostoucí odvětví, jako je specializovaná výživa, péče o zvířata a káva.

Porodnost klesá i v Číně

Tato kategorie, která zahrnuje i kojeneckou výživu, tvořila v loňském roce 15  procet zisku společnosti Nestlé, zatímco u francouzského konkurenta Danone to bylo 50 procent. Portfolio i Nestlé je více zaměřeno na výživu pro dospělé a lékařskou výživu, a to z 30 procent ve srovnání s 20 procenty u Danone. „Neodcházíme od toho, s čím jsme začínali, tedy od kojenecké výživy,“ dodal Schneider, který řídí Nestlé osmým rokem „Vidíme však, že ve většině ekonomik po celém světě je větší demografická příležitost mezi lidmi středního věku a staršími lidmi.“

Reklama

V loňském roce společnost oznámila, že uzavírá továrnu na výrobu kojenecké výživy pro čínský trh, kvůli prudkému poklesu porodnosti v této zemi. Počet úmrtí převýšil v roce 2023 počet narozených dětí v zemi o 2 miliony.

Používání názvů jako je veganské máslo je podle MZe porušení nařízení EU

Veganské máslo, mléko či „netuňák“? Zapomeňte, Brusel je proti

Označování rostlinných alternativ potravin jako například vegetariánské máslo, vejce nebo alternativa mléka je podle ministerstva zemědělství (MZe) porušením unijních nařízení. Stanovisko, které není právně závazné, zveřejnila koncem ledna Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Upozornila na to organizace ProVeg Česko, která se zaměřuje na zvyšování povědomí o rostlinných alternativách potravin.

Přečíst článek

Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Maso ve stravě neuškodí, je ale třeba vyladit vyhovující dávku

Velmi často se v laických i odborných kruzích řeší otázka, zda jíst maso. Je to debata kontroverzní, často vyvolávající vášnivé emoce. Obecně vzato na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Někteří experti jsou zásadně pro, někteří zásadně proti a mezi nimi je celé spektrum názorů, které pro relevantní odpověď vyzdvihují ten či onen kontext. Stále tedy platí, že aby biohacker získal odpověď, jako ve všem bere v potaz svoje vlastní nastavení, preference a zejména zdravotní dynamiku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Salcburský hotel Krallerhof, který již po čtyři generace vede rodina Altenberger, je proslulý neuvěřitelnou odvahou inovovat.

Hackněte své tělo uprostřed rakouských Alp. Hotel Krallerhof nabízí i pokoje bez elektronického smogu

Přečíst článek
Mléko, kráva, potraviny

Biohacking: Proč Afričané a Asiaté neumějí jíst mléko a sýry a jak vzniká intolerance

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme