Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kůrovcová kalamita už není téma. Lesy ČR nově řeší nižší dotace

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) kácela rizikové stromy nad silnicí II/252 na Pomezní Boudy v úseku mezi křižovatkou v Temném Dole a Myslivnou, 9. listopadu 2022.
ČTK
 ČTK

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) za první čtvrtletí klesl hrubý zisk o 21 procent na 1,95 miliardy korun z 2,48 miliardy ve stejném období loni. Hlavními důvody snížení zisku byly nižší prodejní ceny dřeva a vyšší zásoby dřeva na konci prvního čtvrtletí. Uvedla to mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v Česku.

Reklama

Ve snížení zisku se také projevily meziročně vyšší náklady na pěstební práce. „Důvodem bylo příznivé počasí pro zalesňování a rychlejší plnění plánu obnovy,“ uvedla mluvčí. Letos mají LČR v plánu zalesnění 14 tisíc hektarů a výsadbu téměř 56 milionů sazenic.

Tržby podniku za leden až březen meziročně klesly o 12 procent na 3,71 miliardy korun z 4,19 miliardy korun loni. Těžba dřeva v lesích podniku vzrostla o pět procent na 2,07 milionu metrů krychlových.

Za celý rok 2024 Lesy ČR očekávají meziroční pokles hrubého zisku o 57 procent na 2,045 miliardy korun z loňských 4,77 miliardy korun, uvedli v polovině května představitelé podniku. Hlavním důvodem poklesu zisku bude nižší příjem z prodeje dřeva. Podniku také získá méně peněz na dotacích a s poklesem úrokových sazeb mu klesnou i finanční výnosy. Těžba dřeva by letos měla činit 8,09 milionu metrů krychlových po loňských 7,8 milionu metrů krychlových.

Investice chce podnik letos zvýšit na 2,064 miliardy korun z loňských 1,93 miliardy korun. Hlavně bude investovat do rekonstrukcí lesních cest, do vodohospodářských zařízení a vodních toků a také do arondačního programu. V něm se podnik snaží scelovat lesní pozemky zejména formou směn.

Reklama

Loni podniku klesl čistý zisk o 24 procent na 3,84 miliardy korun. Hlavním důvodem poklesu zisku bylo snížení těžby dřeva po odeznění kůrovcové kalamity. Projevil se i pokles cen dříví. Podnik se loni vrátil k hospodaření, které neovlivňuje kůrovcová kalamita s vysoce nadprůměrnými těžbami dřeva.

Prioritou podniku, který má 3800 zaměstnanců, zůstává obnova lesů po kůrovcové kalamitě, která v českých lesích vypukla v roce 2018 a trvala do roku 2022.

palety palivového dřeva

Palivové dříví dvojnásobně zdražilo, lesníci i tak zažívají výrazně vyšší poptávku

Průměrná cena palivového dříví v druhém čtvrtletí meziročně stoupla na 1001 korun za metr krychlový, což je nárůst o 111 procent. Cena se zvyšuje od začátku roku. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Soukromé firmy i Lesy ČR pozorují výrazný nárůst poptávky po dřevu, lidé se zásobují nejen na zimu, ale i na další roky.

Přečíst článek

Lesy ČR hlásí třetí nejvyšší zisk v historii. Díky růstu cen dřeva

AKTUALIZOVÁNO: Lesy ČR hlásí třetí nejvyšší zisk v historii. Díky růstu cen dřeva

Až o 70 procent vyšší ceny dřeva vytáhly loňský zisk státních Lesů ČR, spravujících polovinu lesů v zemi, na více než pět miliard korun. Na rekord se díky situaci na trhu se dřevem dostaly i tržby.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

peníze, ilustrační foto

Kritika od NKÚ. Stát nezajistil, aby se rozpočet přiblížil k vyrovnanému hospodaření

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme