Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Křetínský dostal v Británii pokutu 674 milionů korun

Daniel Křetínský
Profimedia
 ČTK

Britský energetický regulátor Ofgem vyměřil pokutu 23,6 milionu liber (zhruba 674 milionů korun) společnosti EP SHB, která provozuje elektrárnu South Humber Bank v regionu Yorkshire a Humber, a je součástí sítě firem českého podnikatele Daniela Křetínského. Elektrárna si podle úřadu účtovala neoprávněně vysoké ceny. Mluvčí Křetínského firem Daniel Častvaj uvedl, že společnost EP SHB chybu uznává, pravidla porušila neúmyslně.

Reklama

Ofgem vyšetřováním zjistil, že EP SHB v období od října 2019 do května 2021 porušila licenční podmínky tím, že si účtovala nepřiměřené ceny, aby si vykompenzovala snížení výkonu. Tím jí vznikly výrazně vyšší náklady na vyrovnání soustavy, což v konečném důsledku zvýšilo náklady spotřebitelů. Na zprávu upozornil deník Hospodářské noviny.

Firma EP SHB uznává porušení licenční podmínek, bylo to neúmyslné, uvedl Častvaj pro Hospodářské Noviny. „Nyní je věc ukončena,“ dodal. Další komentáře kvůli dohodě s regulátorem Ofgem nechtěl poskytovat.

Částka z pokuty poputuje do fondu Ofgem Energy Redress Fund, který podporuje charitativní a komunitní projekty v oblasti energetiky na pomoc zranitelným spotřebitelům. Výše pokuty podle úřadu odráží rozsah nadměrně vysokých plateb, které si EP SHB účtovala, a délku období, kdy k porušování licence docházelo.

Česká Sfinga

Křetínskému se v Británii přezdívá česká Sfinga pro jeho averzi k publicitě. V zemi vlastní podíly v poště Royal Mail, v anglickém fotbalovém klubu West Ham United a v řetězci supermarketů Sainsbury’s. Jeho energetická aktiva v Británii zahrnují plynové elektrárny Langage a South Humber Bank a závod na biomasu Lynemouth v Northumberlandu.

Větrníky na Karlovarsku

Dalibor Martínek: Větrné elektrárny nám vykrádají peněženky. K ničemu jinému nejsou

Na náhorních planinách Krušných hor přibylo za pár let několik desítek větrných elektráren. Vrcholky hor jsou už poseté větrníky, které, když fouká, otáčejí vrtulemi a vydávají charakteristický, temný a pravidelný zvuk. Takové nízké „vžum“. Stále nové elektrárny staví například Daniel Křetínský, majitel fotbalové Sparty, miliardář. Svůj zájem má v Krušných horách i státní ČEZ, který zase musí plnit kritéria na podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Přečíst článek

Daniel Křetínský

Síkela viní Křetínského. Využívá svá média ke kritice převzetí NET4GAS, uvedl ministr

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela viní miliardáře Daniela Křetínského, že využívá svá mediální aktiva ke kritice převzetí provozovatele plynovodů NET4GAS českou vládou, uvedl list The Financial Times. Křetínského Energetický a průmyslový holding v reakci uvedl, že obvinění vznesená Síkelou odmítá a že plně respektuje nezávislou redakční politiku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme