Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komerční bance vzrostl v první pololetí zisk. Táhnou hlavně hypotéky

Komerční banka, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Čistý zisk Komerční banky vzrostl v prvním pololetí meziročně o 17,4 procenta na 5,258 miliardy korun. Provozní výnosy se naopak snížily o 1,8 procenta na 14,805 miliardy.

Reklama

Výsledky jsou podobně jako loni ovlivněné pandemií covidu-19. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale,  konsolidované hospodářské výsledky oznámila v tiskové zprávě.

Představenstvo banky chce svolat ve čtvrtém čtvrtletí mimořádnou valnou hromadu. Ta má rozhodnout o rozdělení prozatímní dividendy ze zisků z let 2019 a 2020, které byly zadrženy kvůli regulačním omezením souvisejícím s pandemií. "Vedení společnosti očekává, že provoz KB zůstane ziskový i v roce 2021," uvedla banka.

Raiffeisenbank, pobočka

Českým bankám za první pololetí skokově rostly zisky

Česká spořitelna, Raiffeisenbank i UniCredit Bank vykázaly za letošní první pololetí dvouciferný nárůst zisku. Raiffeisenbank stoupl čistý zisk meziročně o 26 procent, UniCredit o 33 procent a České spořitelně dokonce o 43,4 procenta.

Přečíst článek

Komerční bance v prvním pololetí klesly čisté úrokové výnosy o 8,2 procenta na deset miliard, navzdory tomu že objem úvěrů a vkladů se zvýšil. Důvodem je prudký pokles úrokových sazeb v první polovině loňského roku. "Čisté poplatky a provize se zlepšily o 6,3 procenta na 2,8 miliardy korun, díky oživení ekonomické aktivity a příjmů z křížového prodeje," uvedla banka.

Rostly úvěry z hypoték

Úvěry klientům stouply o 4,7 procenta na 708,1 miliardy korun, hlavně vlivem růstu hypoték, které se zvýšily o 8,9 procenta. Spotřebitelské úvěry naopak kvůli nejistotě a omezením související s pandemií poklesly o 0,6 procenta. Vklady klientů se meziročně zvýšily o 11 procent na 996,9 miliardy korun. "Převládající nejistota ovlivnila zejména nezajištěné spotřebitelské půjčky a klienti z obchodních segmentů omezovali nebo odkládali své investiční projekty, a tedy požadovali méně dlouhodobého financování," uvedla banka. Hypotéky naopak zůstaly silné, protože je podporovaly nízké úrokové sazby a lidé stále vnímají bydlení jako bezpečné aktivum.

Ke konci června měla banka zhruba 2,244 milionů klientů. V meziročním srovnání to byl pokles o 68 tisíc klientů.

Byty, ilustrační foto

Hypotéky budou nadále zdražovat, ne ale razantně

Hypotéky Čechům zdraží průměrně na zhruba tři procenta, nadále je přitom budou mít znatelně dražší než třeba Slováci

Přečíst článek

Hlavním akcionářem KB je francouzská Société Générale s podílem 60,35 procenta. S akciemi KB se obchoduje na pražské burze. Société Générale se v letošním druhém čtvrtletí vrátila k zisku 1,44 miliardy eur (36,7 miliardy korun po ztrátě 1,26 miliardy eur loni. Hospodaření podpořily nižší náklady na špatné úvěry a oživení v domácí divizi běžných bankovních služeb. Banka nyní očekává, že letos výnosy zvýší ve všech divizích, včetně divize drobných bankovních služeb ve Francii.

Také konkurenčním bankám zisky v Česku rostou. České spořitelně stoupl v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 43,4 procenta na 6,6 miliardy korun, Raiffeisenbank o 26 procenta na 1,69 miliardy korun. Monetě Money Bank vzrostl v tomto období konsolidovaný čistý zisk meziročně o 18,3 procenta na 5,38 miliardy korun.

Ilustrační foto

Zadlužují se i bohatí. Úvěry mají skoro zadarmo

Nejbohatší rodiny si ve větší míře berou úvěry. Ty jsou totiž levné, zatímco měny kvůli inflaci ztrácí kupní sílu. 

Přečíst článek

peníze, ilustrační foto

Dluhy českých domácností u bank se blíží dvěma bilionům korun

Dluhy českých domácností u bank stouply v červnu meziměsíčně o 19,6 miliardy korun na 1,942 bilionu korun. Lidé si berou půjčky především na bydlení. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českou národní bankou (ČNB).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme