Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jeden z obviněných v metanolové aféře byl propuštěn na svobodu. Dodnes se tím trápím, uvedl

Distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula
ČTK
 ČTK

Distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula, který byl v hlavní větvi metanolové kauzy odsouzen k 15 letům vězení, byl podmínečně propuštěn na svobodu, uvedla Česká televize, která datum jeho propuštění neuvedla.

Reklama

Vaculu, který si z trestu odpykal více než dvě třetiny, ČT kontaktovala v jedné z vesnic na Zlínsku. Na dnešek připadá desáté výročí rozsudku zlínského krajského soudu v kauze, který míchačům otrávené směsi Tomáši Křepelovi a Rudolfu Fianovi uložil doživotí. Do vězení poslal i Vaculu a několik dalších účastníků aféry, Vacula je podle ČT posledním z nich, kteří se na svobodu dostali.

Vacula: Vrátil bych čas

„Já se tím dodneška trápím,“ řekl televizi Vacula. Dodal, že kdyby šel vrátit čas, tak ho stoprocentně vrátí.

Díky spolupráci s policií pomohl Vacula, který je z Podkopné Lhoty na Zlínsku, metanolovou aféru objasnit. Podle původního verdiktu soudu se postaral o distribuci 10 tisíc litrů otrávené směsi tvořené metanolem a etanolem mezi další odběratele. Ve vazbě byl od září 2012 do července 2014, následně se přesunul k výkonu trestu odnětí svobody.

V hlavní větvi kauzy bylo v lednu 2014 obžalováno 31 lidí. Míchači kontaminované směsi, Slovák Rudolf Fian a Tomáš Křepela ze Zlína, byli za obecné ohrožení odsouzeni na doživotí. Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

Reklama

Metanolová kauza se týká let 2012 až 2014. Otravy falšovanými lihovinami, k jejichž výrobě byl použit jedovatý metanol, si vyžádaly 48 lidských životů. Jedovatý alkohol také připravil o zdraví desítky lidí. Mnozí jsou těžce zdravotně postižení, někteří otrávení oslepli.

ilustrační foto

Biohacking: Příčinu psychických obtíží a depresí lze napravit i změnou životního stylu

Psychologové a psychiatři bijí na poplach: deprese a úzkosti se v populaci vymykají kontrole a zásadně se zvyšují zejména u mladé populace. Nepřispělo tomu také období pandemie, kdy prohloubená izolace dále narušila psychiku mnohých. Stejně jako bývá komplexní vznik takových psychických potíží, nebývá jednoduché je také napravit a často i pouze ke zmírnění je potřeba celková změna řady aspektů životního stylu. Validní strategií je pomoci si psychiatrickými léky předepsanými lékařem, ale to také nemusí být řešením. Úleva může být pouze částečná, stále se nemusíme cítit, jak jsme se dříve cítili, či jak bychom si představovali.

Přečíst článek

Pivovary v České republice loni uvařily zhruba 20 milionů hektolitrů piva, což bylo meziročně o 2,7 procenta méně

Oživení v nedohlednu. Češi loni vypili nejméně piva ve své historii, klesla i produkce pivovarů

Pivovary v České republice loni uvařily zhruba 20 milionů hektolitrů piva, což bylo meziročně o 2,7 procenta méně. Klesla i průměrná spotřeba na obyvatele, která dokonce dosáhla historického minima. V porovnání s rokem 2022 se snížila ze 136 na 128 litrů za rok, vyplývá to z dat Českého svazu pivovarů a sladoven.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Karel Březina

Šest let vězení za rozdělování sportovních dotací. Kauza exministra Březiny jde do finále

Přečíst článek
Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme