Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fúze Euronav a Frontline vytvoří lídra na trhu ropných tankerů

ropný tanker
iStock
 ČTK

Provozovatelé ropných tankerů Euronav a Frontline oznámili, že se spojí. Fúze v hodnotě převyšující čtyři miliardy dolarů vytvoří lídra na uvadajícím trhu tankerů.

Reklama

Belgický provozovatel ropných tankerů Euronav a konkurenční společnost Frontline se dohodli na fúzi ve formě výměny akcií. Hodnota transakce činí 4,2 miliardy USD (94,5 miliardy korun), oznámily společnosti. Spojená firma bude mít vedoucí postavení na trhu tankerů. Celkem bude vlastnit 146 plavidel.

Po dokončení fúze budou akcionáři firmy Euronav vlastnit ve sloučené firmě podíl 59 procent a akcionáři Frontline zbývajících 41 procent. Nová skupina se bude jmenovat Frontline a jejím ředitelem bude současný generální ředitel firmy Euronav Hugo De Stoop.

Transakci schválily představenstva a dozorčí rady obou firem. Podléhá však ještě mnoha dohodám, jako dohodě o struktuře transakce, a schválením, včetně povolení regulačních orgánů, upozornila agentura Reuters.

Euronav i Frontline se zabývají námořní přepravou a skladováním ropy. Frontline je registrována na Bermudách a sídlí v Oslu, obchodní kanceláře má také v Británii. Euronav má pobočky v Evropě a Asii.

Navrhovaná fúze přichází v době, kdy se trh s tankery nachází v dlouhodobém útlumu. Ve vzduchu také visí otázka ohledně dlouhodobé budoucnosti tohoto sektoru, který přepravuje uhlovodíková paliva, vzhledem ke globální snaze snížit emise a závislost na těchto palivech.

Temelín

Až se vyřeší plyn, musí se Evropa zbavit závislosti na ruském uranu. Česku by to trvalo roky

Ruské jaderné palivo bude dalším zásadním problémem pro evropskou energetiku, upozorňuje agentura Bloomberg. Podle oslovených expertů bude náhrada za ruský uran trvat tři až pět let, ale realističtější odhad je plných deset let. V tuto chvíli je přitom na Ruskem dodávaném palivu závislých 100 milionů Evropanů, včetně Čechů a Slováků.

Přečíst článek

Shell

Shell za odchod z Ruska odepíše 100 miliard korun. Je to víc, než firma čekala

Jde o první konkrétní vyčíslení škod, které škrtnutí ruských aktiv přineslo západní ropné společnosti. Další budou následovat, shodují se odborníci.

Přečíst článek

Ceny benzinu, ilustrační foto

Zlomový okamžik. Vláda snížila spotřební daň z pohonných hmot. Návrh ANO zrušit DPH z benzinu a nafty neprošel

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ropný tanker (ilustrační foto).

Stínová flotila. Stárnoucí tankery převážející ruskou ropu představují ekologickou hrozbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme