Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boj o dostavbu Dukovan začíná. Finální nabídky podali všichni tři uchazeči

Jaderná elektrárna Dukovany
iStock
 ČTK

Finální nabídku na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech podali všichni tři přihlášení zájemci, tedy severoamerická společnost Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF. Spolu s tím uchazeči podali i nezávazné nabídky na dalští tři reaktory. Energetická firma ČEZ nyní nabídky vyhodnotí a následně předá hodnotící zprávu ke schválení vládě. Detaily nabídek nezveřejnil. Nový blok by měl být dokončen do roku 2036.

Reklama

„Jsme rádi, že se potvrdil silný zájem všech tří uchazečů o stavbu nového jaderného zdroje v České republice. Od zahájení tendru v březnu loňského roku jsme viděli pečlivou přípravu od všech uchazečů. Nyní provedeme vyhodnocení nabídek a podle smlouvy se státem předáme hodnotící zprávu ministerstvu průmyslu a obchodu, potažmo vládě ČR k finálnímu schválení,“ řekl člen představenstva a ředitel divize nová energetika ČEZ Tomáš Pleskač.

Nabídky zástupci firem předali během dnešního dopoledne v pražské centrále ČEZ na elektronickém úložišti. Data na něm jsou podle firmy speciálně zašifrována a zabezpečena.

Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Na konci října je uzávěrka výběrového řízení na dodavatele jaderného bloku v Dukovanech. Jde o největší tendr České republiky za posledních třicet let, jeho hodnota bude ve stovkách miliard korun. Jaké bude konečné číslo je v rovině spekulací. Očekává se účast tří firem, americké Westinghouse, francouzské EdF a korejské společnosti KHNP. Petr Brzezina, šéf českého zastoupení Westinghouse, poskytl pro newstream.cz exkluzivní rozhovor ještě před uzávěrkou soutěže. Firma se dlouho k výběrovému řízení nevyjadřovala. Nechala se však vyprovokovat „předbitevní“ palebnou přípravou konkurence. „Jsme jediný z účastníků, jehož jaderný reaktor funguje v praxi,“ říká Brzezina. Otázka ceny za vybudování jaderných bloků podle něj není podstatná. „Hlavní je, že bude mít Česko novou elektrárnu.“

Přečíst článek

ČEZ v následujících měsících nabídku vyhodnotí, zaměří se na ekonomickou, obchodní i technickou část. Model hodnocení je podle firmy nastaven na základě doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Následně dostane hodnotí zprávy ke schválení vláda. Podle současného harmonogramu by měly být během příštího roku uzavřeny smlouvy s vybraných zájemcem.

Polostátní ČEZ loni spolu s nabídkami na stavbu nového dukovanského reaktoru dostal rovněž nezávazné nabídky na další blok v Dukovanech a stavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně. Společnost ČEZ i stát už dříve připustily, že k pokrytí spotřeby elektřiny v Česku bude nejspíš do budoucna potřeba dostavět další bloky jaderných elektráren.

Posun v tendru uvítal i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN), jenž připomněl, že jaderná energie bude základem tuzemské energetiky. „Česká energetická bezpečnost se bez něj neobejde. To, že dnes investor obdržel nabídky od všech tří uchazečů o výstavbu nového bloku v Dukovanech, je dalším významným krokem pro rozvoj jaderné energetiky v České republice, protože se díky tomu dostáváme do další fáze tendru. Naším úkolem nyní bude vybrat vhodného dodavatele a stanovit realistický plán výstavby, který nám umožní vyrobit dostatek elektřiny pro české domácnosti a firmy za dostupné ceny,“ řekl Síkela.

Neckarwestheim II

Německo dává sbohem jádru, může to nakonec zdražit elektřinu i v Česku

Německo v neděli po více než 60 letech výroby elektřiny z jádra vypíná své poslední jaderné elektrárny. V deset hodin dopoledne začne postupně vypínat elektrárnu Isar-2 u Mnichova. O zhruba 45 minut později bude tento zdroj automaticky odpojen ze sítě, až jeho výroba klesne na 30 procent instalovaného výkonu.

Přečíst článek

Souběžně s tendrem pokračují i další části projektu. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v pondělí vydalo územní rozhodnutí pro nové jaderné bloky v Dukovanech. Rozhodnutí by mělo umožnit výstavbu až dvou reaktorů. Podle úřadu jde o signál pro všechny uchazeče o stavbu nového bloku, že projekt bude připraven.

Nový dukovanský blok bude postaven vedle stávající elektrárny a v budoucnu nahradí část jejího výkonu. První blok Jaderné elektrárny Dukovany byl spuštěn v roce 1985. Projekt nového reaktoru by měl být největší investicí České republiky v novodobé historii, podle dřívějších prohlášení vlády i ČEZ má nový reaktor stát asi 160 miliard korun v cenách z roku 2020. Přesná cena bude známa až po ukončení soutěže.

Česko má v současnosti šest jaderných bloků ve dvou elektrárnách. Dva bloky, každý o výkonu přibližně 1000 megawattů (MW), jsou v jihočeském Temelíně. Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW stojí v Dukovanech na Třebíčsku. Vedle nových klasických reaktorů ČEZ připravuje také stavbu malých modulárních reaktorů. První z nich by měl vzniknout v Temelíně.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jaderná elektrárna Dukovany

Čtyři jaderné bloky jsou lepší, tlačí Francouzi na Fialovu vládu. Česko by se tím astronomicky zadlužilo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme