Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Soud poslal do konkurzu firmu Ekoklima, dluží stovky milionů

Soud poslal do konkurzu firmu Ekoklima ze skupiny Natland, dluží stovky milionů
Ekoklima
 ČTK

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal do konkurzu milevskou firmu Ekoklima. Firma zastavila provoz, propustila všechny zaměstnance. Dluží stovky milionů Kč. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku a z informací insolvenčního správce. Firma původně předložila reorganizační návrh, v říjnu ho ale stáhla. Nemá ani na účtech dost peněz, aby pokryla mzdy za říjen až prosinec.

Reklama

„Dlužník nemá fungující podnik, negeneruje žádný zisk, byly ukončeny pracovní poměry všech zaměstnanců a zastavené veškeré činnosti podniku dlužníka. Provoz podniku dlužníka byl zastaven. Ze zápisu podepsaného předsedou představenstva dále vyplývá, že plánovaná reorganizace dlužníka již není možná, neboť dlužník nemá fungující podnik,“ uvedl soudce Zdeněk Strnad. Firma měla nyní 21 zaměstnanců, propustila je, poslední z nich odejdou v prosinci.

Ekoklima nejdřív podala reorganizační návrh. Soud o něm začátkem října odmítl rozhodnout s odkazem na to, že návrh může sledovat nepoctivý záměr. Soud měl pochybnosti, zda vůbec existuje pohledávka věřitele Pragon Techs ve výši 50 milionů korun. Firma pak reorganizační návrh vzala zpět a navrhla, aby soud prohlásil konkurz. Šéf představenstva Martin Raba při jednání s insolvenčním správcem řekl, že zákazníci ukončují spolupráci a noví nemají kvůli nejistotě zájem spolupracovat. Firma nemá kapitál na rozjezd nových zakázek, uvedl Raba.

Ulice města Borodyanka

Obnova Ukrajiny. Českým firmám začaly přicházet první objednávky

Českým firmám začaly přicházet první objednávky spojené s obnovou Ukrajiny. Některé obdržely konkrétní nabídky a nyní je uskutečňují, další jsou ve fázi příprav. Vyplývá to z průzkumu mezi téměř 200 členy Hospodářská komory a Svazu průmyslu a dopravy ČR. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Zajíčka mají zakázky v současnosti hlavně firmy, které zatím s ukrajinským trhem neměly zkušenosti.

Přečíst článek

Začátkem října rozhodl soud o úpadku firmy Ekoklima. Společnost na sebe sama podala insolvenční návrh. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Ekoklima měla loni čistý obrat 287,3 milionu korun a ztrátu 54,8 milionu, vyplývá z výroční zprávy.

Dluh ve výši stovek milionů

Kolik přesně Ekoklima dluží, není jasné. Jde o stovky milionů. Pohledávky zajištěných věřitelů v insolvenčním návrhu vyčíslila na 57,7 milionu, pohledávky nezajištěných věřitelů na 125,3 milionu. „Dlužník (Ekoklima) postupně ztratil schopnost hradit své závazky. K této situaci nejvíc přispěl úpadek společnosti PSJ v roce 2018, akcionáře a významného odběratele dlužníka, kde vznikly dlužníkovi nedobytné pohledávky,“ uvedla firma. Dále informovala, že jí klesly příjmy kvůli pandemii i nepříznivému vývoji ve stavebnictví. Firma zároveň podle svého vyjádření eviduje pohledávky u jiných dlužníků za 126 milionů, z nichž lze vymoci 60 procent, odhadovala Ekoklima.

Lufthansa (ilustrační foto)

Rekordní léto pro Lufthansu. Dopravci vzrostl meziroční zisk o 31 procent, pomohly dražší letenky

Návrat chuti cestovat a dražší letenky zařídily německé letecké společnosti Lufthansa druhé nejlepší čtvrtletí v historii. Provozní zisk firmy za období od července do konce září vzrostl meziročně o 31 procent na 1,47 miliardy eur (36,3 miliardy korun) a byl mírně nad odhady. Firma uvedla, že má před rušnou vánoční sezonou dostatek rezervací. Potvrdila také výhled na letošní a příští rok.

Přečíst článek

Firma Ekoklima Milevsko vznikla v roce 1989. Dodává technická zařízení budov. Za dobu své existence je dodala v Česku i na trzích v Rakousku, Německu, Číně, USA, Rumunsku či Turecku v hodnotě přesahující osm miliard korun, uvádí na webu. Loni měla téměř 60 zaměstnanců, vyplývá z výroční zprávy.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme