Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Distributor elektroniky a mobilů Xiaomi v Česku vyfasoval milionovou pokutu za kartel

Distributor elektroniky značky Xiaomi vyfasoval od ÚOHS pokutu za kartel
Profimedia
 ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal plzeňskou firmu Beryko pokutou 24,46 milionu korun za účast v kartelové dohodě. Beryko byla spolu s pražskou firmou Witty v letech 2018 a 2019 hlavním distributorem elektroniky značky Xiaomi v Česku. Witty ale z kartelu vyvázla bez postihu.

Reklama

Obě firmy samy zboží prodávaly, ale dodávaly jej také dalším maloobchodům. Pražská společnost Witty se vyhnula postihu, protože protisoutěžní jednání nahlásila jako první a umožnila kartel odhalit. Rozhodnutí je pravomocné, žádná z firem proti němu nepodala rozklad.

„Představitelé obou společností různými způsoby komunikovali a vzájemně koordinovali nastavení prodejních cen a dalších cenových parametrů, například výši a dobu trvání slevových akcí, rozdělovali si zákazníky a vyměňovali si citlivé obchodní informace při velkoobchodním a maloobchodním prodeji a distribuci zboží značky Xiaomi na území České republiky," vysvětlil ÚOHS. Tímto postupem porušily obě firmy nejen české právo, ale také předpisy Evropské unie.

Antimonopolní úřad loni nadělil dvojnásobně pokut. Hlavně kvůli kartelu stravenkových firem

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni uložil za kartelové dohody, zneužití dominantního postavení a další pochybení narušující hospodářskou soutěž pokuty téměř 437 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2021 je to o 268 milionů více. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu, kterou dnes zveřejnil na svém webu.

Přečíst článek

Úřad se o kartelové dohodě dozvěděl díky žádosti o takzvaný leniency program, tedy o program shovívavosti. Požádala o něj firma Witty, která na kartelovou dohodu upozornila.

Beryko dostalo pokutu i za maření kontroly

Společnost Beryko naopak od ÚOHS dostala pokutu za to, že při místním šetření v jejím sídle nespolupracovala s úředníky. Jeden z jednatelů odmítl zpřístupnit svůj mobil, druhý sice předal svůj telefon a notebook, ale některé položky v nich byly upraveny nebo vymazány. Úřad potrestal firmu za maření místního šetření pokutou 22,5 milionu korun, kterou už zaplatila.

Za účast v kartelové dohodě hrozila Beryku pokuta až 60 milionů korun. Firma požádala o účast v leniency programu, a pokuta jí tak byla snížena. „Úřad také zohlednil, že Beryko zavedl efektivní compliance program a splnil rovněž podmínky pro takzvané narovnání," uvedl ÚOHS. Compliance program má předcházet porušování práva.

ŘSD musí zaplatit za chyby v tendru na dopravní značení pokutu 700 tisíc

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil pokutu pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za chyby v zakázce na orientační dopravní značení na Pražském okruhu. Sankci, kterou uložil jeho úřad, ale o 100 tisíc korun snížil, ŘSD tak má zaplatit 700 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, ŘSD tak musí pokutu zaplatit. Může se ale bránit podáním správním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, uvedl antimonopolní úřad na svém webu. Podle rozhodnutí úřadu ŘSD chybovalo, když po uchazečích o zakázku požadovalo nepřiměřeně vysokou kvalifikaci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Antimonopolní úřad loni nadělil dvojnásobně pokut. Hlavně kvůli kartelu stravenkových firem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme