Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Antimonopolní úřad loni nadělil dvojnásobně pokut. Hlavně kvůli kartelu stravenkových firem

Antimonopolní úřad loni nadělil dvojnásobně pokut. Hlavně kvůli kartelu stravenkových firem
iStock
 ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) loni uložil za kartelové dohody, zneužití dominantního postavení a další pochybení narušující hospodářskou soutěž pokuty téměř 437 milionů korun. Ve srovnání s rokem 2021 je to o 268 milionů více. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu, kterou dnes zveřejnil na svém webu.

Reklama

Úřad vydal 70 rozhodnutí týkajících se hospodářské soutěže, převážnou část z nich tvořily povolené fúze, tedy spojování firem.

V hlavní roli kartel stravenkářů

Celkem 11 rozhodnutí se týkalo zakázaných dohod, za něž úřad uložil pokuty ve výši 406 milionů korun. Tato výše, stejně jako výše všech pokut uložených za narušení hospodářské soutěže, je ovlivněna pokutou za kartelovou dohodu vydavatelů stravenek v souhrnné výši téměř 280 milionů korun.

Fed, ilustrační foto

Týden tradera: Kartel hatí boj s inflací a BNP Paribas hýbe bankovním trhem v Česku

Týden se na trzích nesl ve znamení konsolidace, a to po výrazných růstech z minulé doby. Americký hlavní index S&P 500 se zastavil kolem úrovně 4150, kde nalezl také v minulosti určitou hranici odporu. Vystřízlivění investorů při valuaci na úrovni18násobků budoucích zisků je rozhodně na místě a přinášejí ho zejména zesilující obavy z recese v ekonomice. Měkké ekonomické indikátory a výnosová křivka naznačují naprosto reálnou hrozbu poklesu ekonomické aktivity (až 75procentní pravděpodobnost recese). Vysoké úrovně cen akcií tak nedávají žádný smysl.

Přečíst článek

Podle rozhodnutí úřadu firmy Sodexo, Edenred a Up v letech 2004 až 2018 vzájemně koordinovaly svoje obchodní podmínky vůči obchodním řetězcům ohledně maximálního počtu přijímaných stravenek na jeden nákup. Proti rozhodnutí prvního stupně byl podán rozklad, o němž zatím předseda ÚOHS nerozhodl.

Rozhodnutí týkajících se zakázaných dohod bylo pět za takzvané vertikální dohody. Nejvyšší postih dostala firma Z-Trade za stanovování pevných maloobchodních cen svým odběratelům. Firma musela zaplatit 17,6 milionu korun, poprvé v historii ale úřad pokutu snížil za zavedení takzvaného compliance programu, tedy programu, který má předcházet porušování právních předpisů.

Fúzí loni ubylo

Nejvíce rozhodnutí ÚOHS týkajících se hospodářské soutěže byly povolené fúze, úřad jich loni povolil 52, což je meziročně o deset méně. Vzrostl ale počet rozhodnutí týkajících se maření místního šetření a stejně tak i výše uložených pokut za to, že firmy nespolupracovaly s úředníky při vyšetřování ve svém sídle.

Kaufland ve slovenském Prešově

Agrární komora chce, aby ÚOHS prověřil tržní sílu německých řetězců

Agrární komora chce po antimonopolním úřadu, aby prověřil tržní sílu Kauflandu, Lidlu, Penny a Billy. Podle zástupců komory se čeští zemědělci musí podrobovat diktátu cen těchto německých řetězců.

Přečíst článek

Rozhodnutí vydal úřad pět, pokuty ale přesáhly 25 milionů korun, o rok dříve to bylo 100 tisíc korun za celý rok. Nejvyšší pokutu za obstrukce při místním šetření dostala firma Beryko, a to 22 milionů korun.

Rozhodování o pokutách ale často nekončí rozhodnutím o rozkladu. Firmy i instituce se pokutám bránily podáním správní žaloby u Krajského soudu v Brně. Soud rozhodl o 19 sporech s ÚOHS, úspěšná ale byla pouze jedna z těchto žalob. Rozhodnutími ÚOHS se také jedenáctkrát zabýval Nejvyšší správní soud, v devíti případech přisvědčil ÚOHS, další dvě kasační stížnosti odmítl. Také Ústavní soud odmítl dvě ústavní stížnosti týkající se rozhodnutí antimonopolního úřadu.

ŘSD musí zaplatit za chyby v tendru na dopravní značení pokutu 700 tisíc

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil pokutu pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za chyby v zakázce na orientační dopravní značení na Pražském okruhu. Sankci, kterou uložil jeho úřad, ale o 100 tisíc korun snížil, ŘSD tak má zaplatit 700 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, ŘSD tak musí pokutu zaplatit. Může se ale bránit podáním správním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, uvedl antimonopolní úřad na svém webu. Podle rozhodnutí úřadu ŘSD chybovalo, když po uchazečích o zakázku požadovalo nepřiměřeně vysokou kvalifikaci.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Drahé potraviny? Z tržního hlediska vše v pořádku, prohlásil antimonopolní úřad

Drahé potraviny? Nejvyšší marži mají prvovýrobci, prohlásil antimonopolní úřad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme