Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Digitalizace zjednodušuje práci personalistů. Firmám šetří čas i peníze

Digitalizace zjednodušuje práci personalistů. Firmám šetří čas i peníze
Na snímku: Martin Vondrouš, Senior Business Development Manager ve společnosti Software602 Foto: Software602, užito se svolením
Newstream & Partner

Novela zákoníku práce platná od začátku letošního října, umožňuje uzavírat pracovní smlouvy a dohody elektronicky. Výrazně tak nahrává digitalizaci veškeré komunikace mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci.

Reklama

Možnost uzavírat pracovní smlouvy či dohody o provedení práce elektronickou formou, stejně jako možnost digitalizovat platové výměry, dohody o odpovědnosti a další dokumenty ušetří firmám i samotným zaměstnancům velké množství času. Pomůže to změnit zavedené postupy ve firmách, snížit počet rutinních úloh a zlepší to produktivitu, míní Martin Vondrouš, Senior Business Development Manager ve společnosti Software602.

Nebude už například nutné čekat na fyzickou přítomnost kompetentní osoby s oprávněním podepisovat dokumenty a zaměstnancům, kteří pracují z domova, odpadne povinnost cestovat kvůli podpisům do kanceláře. Zejména firmy, které mají v České republice více poboček nebo mají své matky v zahraničí, tak mohou dosáhnout výrazné úspory času i nákladů.

Nová tvář HR

Pokud se zaměstnavatel rozhodne pro elektronickou komunikaci a elektronické doručování dokumentů, je povinen získat písemný souhlas zaměstnance. Ten musí být podepsán samostatně, nelze ho plošně zahrnout do pracovní smlouvy a zaměstnanec má navíc právo tento souhlas kdykoli odvolat.

„Aby mohl zaměstnavatel komunikovat se zaměstnanci plně elektronickou cestou, je na straně zaměstnance nezbytný chytrý telefon a přístup k počítači. Také je nutná platforma, jako je například Sofa od Software602, která umožňuje elektronické podepisování dokumentů,“ upřesňuje Martin Vondrouš. Zaměstnavatel musí mít k dispozici elektronický kvalifikovaný podpis, zaměstnanec může používat zaručený podpis. Obě strany mohou pro elektronické doručování používat vlastní datovou schránku. Pokud ji zaměstnanec nemá, potřebuje vlastní soukromou e-mailovou schránku (takovou, ke které nemá přístup zaměstnavatel) a optimálně také internetové bankovnictví včetně bankovní identity pro rychlé ověřování identity. Další nezbytností pro zaměstnavatele je pak profesionální digitální archiv, kde budou dokumenty bezpečně uloženy a po uplynutí skartační lhůty skartovány.

Pro usnadnění digitalizace HR procesů vyvinula česká společnost Software602 portál HR Point, který je propojený s cloudovým digitálním archivem. Zaměstnancům i zaměstnavatelům jsou na něm dostupné všechny potřebné informace či dokumenty. Portál HR Point staví na propojení cloudové aplikace Sofa s aplikací Teams ze sady Microsoft 365 a podporuje všechny agendy související s HR. Díky tomu pomáhá pracovníkům personálního oddělení zefektivnit jednotlivé procesy – od náboru až po nástup zaměstnanců.

Digitalizace HR. Právníci diskutují přednosti i nedostatky novely zákoníku práce

Digitalizace HR. Právníci diskutují přednosti i nedostatky novely zákoníku práce

Ústředním tématem dnešního dílu Práva k Ranní Kávě se stává novela zákoníku práce, která do pracovního práva vnáší doposud chybějící prvky umožňující výraznější digitalizaci HR dokumentů.

Přečíst článek

Martin Plevka, ředitel divize eCommerce & Public ve společnosti Software602

Revoluce jménem digitalizace. Opuštěním papírového archivu firmy ušetří

Zákon ukládá firmám povinnost archivovat dokumenty řadu let – některé až tři desítky. Díky možnosti využívat digitální archiv společnosti ušetří čas, místo i peníze.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Martin Vondrouš ze Software602

Martin Vondrouš ze Software602: Nejhorší je vytištěný dokument, který se strčí někam do archivu

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme