Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský rival Tesly Xpeng po Wall Streetu chystá vstup i na hongkongský parket

Čínská automobilka Xpeng chystá vstup na hongkongskou burzu.
xPeng
 ČTK

Regulační úřad povolil čínskému výrobci elektromobilů Xpeng primární veřejnou nabídku akcií (IPO) v Hongkongu. Uvedl to server CNBC, který se odvolává na informovaný zdroj, podle nějž by tento konkurent Tesly mohl získat jednu až dvě miliardy dolarů (až 42,6 miliardy korun).

Reklama

Akcie Xpengu se už obchodují na burze v New Yorku. Schválení takzvané duální akciové struktury znamená, že firma bude podléhat dohledu regulačních úřadů v USA i v Hongkongu.

O vstup na burzu v Hongkongu Xpeng požádal letos v březnu. Podobný plán mají i konkurenční čínské automobilky Nio a Li Auto.

Xpeng na newyorskou burzu vstoupil loni, jeho tržní hodnota přesahuje 32 miliard dolarů. Firma sídlí ve městě Kuang-čou na jihu země a ve dvou domácích závodech vyrábí dva sedany a jeden sportovně-užitkový vůz (SUV).

Firma prodává své elektromobily zejména v Číně, která je největším automobilovým trhem světa. Jeho největšími rivaly jsou americká Tesla a čínská Nio. Firma vyvíjí technologie pro chytré automobily, například funkce autonomního řízení, a plánuje další dva závody v Číně.

Mezi investory Xpengu se řadí mimo jiné čínská skupina Alibaba a výrobce chytrých telefonů Xiaomi. Ten v březnu oznámil, že vstupuje na trh s elektrickými auty.

Očekává se, že prodej aut s alternativním pohonem, označovaných NEV (New Energy Vehicles), v Číně v následujících pěti letech každoročně vzroste o více než 40 procent. Minulý týden to uvedl zástupce čínského svazu výrobců automobilů (CAAM).

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Index S&P 500 vzrostl v pololetí o 16 procent

Americké akciové trhy letí vzhůru. Nasdaq si za pololetí připsal téměř 33 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme