Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Applu hrozí obří pokuta. Podle Vestagerové potlačuje konkurenci na poli platebních aplikací

placení hodinkami
iphonedigital / Creative Commons / CC BY-SA 2.0
 ČTK

Apple zvýhodňuje proti konkurenci svou mobilní platební aplikaci Apple Pay, tvrdí Evropská komise. Pokud se její podezření potvrdí, hrozí Applu pokuta až 36 miliard dolarů (857 miliard korun).

Reklama

Evropská komise (EK) obvinila americkou technologickou společnost Apple, že zneužívá svého dominantního postavení na trhu. Zvýhodňuje proti konkurenci svou mobilní platební aplikaci Apple Pay, uvedla komise. Firmě proto zaslala seznam svých námitek a pokud nedostane uspokojivé vysvětlení, hrozí Applu vysoká pokuta.

Společnost podle Bruselu omezuje přístup konkurenčních vývojářů k hardwaru a softwaru na svých mobilních elektronických zařízeních, čímž brání vzniku jiných mobilních peněženek, než je její vlastní. Apple tvrdí, že jeho aplikace Apple Pay je pouze jednou z možností, jak lze platit.

Pokud se podezření komise potvrdí, může podnik dostat pokutu až do deseti procent svých ročních tržeb. Ty za uplynulý finanční rok přesáhly 365 miliard dolarů, pokuta by tak mohla v krajním případě činit až 36 miliard dolarů (857 miliard korun).

Platební systém Apple Pay využívají stovky milionů chytrých telefonů iPhone a tabletů iPad od společnosti Apple. Podle komise má firma na trhu dominantní postavení a vytváří v rámci svých zařízení uzavřený ekosystém, který znemožňuje konkurenci vytvářet jiné aplikace.

Apple, ilustrační foto

Už i zaměstnanci Applu chtějí odbory. Bojují za větší hodinovou mzdu a delší dovolenou

Zaměstnanci jednoho obchodu společnosti Apple v New Yorku se pokoušejí založit odbory. Pokud uspějí, byly by první odborovou organizací v obchodech technologického giganta. Snahy o zřizování odborů v poslední době zesilují i ve Starbucksu a v Amazonu. Výrobce chytrých telefonů se zatím ke kroku svých zaměstnanců nevyjádřil.

Přečíst článek

„Pro integraci evropského platebního trhu je důležité, aby mohli spotřebitelé těžit z konkurenčního a inovativního prostředí plateb. Máme indikace, že Apple omezoval přístup ostatních firem k technologiím, které jsou nutné pro vývoj konkurenčních řešení pro mobilní platby na jeho zařízeních,“ konstatovala místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová. Ta má v komisi na starosti dodržování pravidel hospodářské soutěže.

Brusel dlouhodobě vede s americkou firmou spor kvůli možnému porušování evropských antimonopolních pravidel. Loni komise Apple obvinila z narušování konkurence na trhu se streamováním hudby kvůli restriktivním pravidlům jejího obchodu s aplikacemi App Store.

Apple bude moci na nová obvinění reagovat a spor může dospět až k unijnímu soudu. Případ se tak může táhnout až několik let.

Apple

Apple prohrál soud, App Store se musí otevřít vývojářům

Herní vývojáři si nejspíše definitivně budou moci oddechnout od povinnosti používat platební systém Applu v jeho App Store a s ním související až 30procentní transakční poplatky. Tvůrce kultovní hry Fortnite, společnost Epic Games, se totiž kvůli praktikám Applu obrátila na americký soud – a uspěla. A nejde o málo, ale o příjmy Applu odhadem v řádu miliard dolarů. Epic Games ze stejné příčiny podal letos na jaře na Apple antimonopolní stížnost k Evropské komisi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme