Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trhy se připravují na dlouhodobě vyšší úrokové sazby

FED zatím nemění úrové sazby
Profimedia
Zdeněk Pečený

Snižování úrokových sazeb americké centrální banky se prozatím odkládá. Americké sazby jsou ty nejdůležitější na světě. Zpomalení poklesu úrokových sazeb by mohlo přijít i v Česku.

Reklama

Sazby budou výše

Investoři sázejí na to, že americké úrokové sazby zůstanou výrazně vyšší, než vlastní odhady americké centrální banky. Úroková sazba Fedu je přitom ta nejdůležitější na světě. Vyšší úroky ve Spojených státech znamenají silný dolar, a to projevuje například v cenách komodit, které se obchodují v americké měně.

Investoři po celém světě se tak snaží určit, kde se náklady na úvěry stabilizují. Nyní to vypadá, že úvěry zůstanou dražší, než sám Fed sliboval. „Je tak možné, že americký Fed ztrácí kredibilitu,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Aktuální tržní očekávání je, měřeno úrokovými swapy, že základní úrokové sazby Fedu se během roku 2024 stabilizují na 3,6 procenta. Americká centrální banka ve své projekci počítá s úrokem 2,6 procenta, píše deník Financial Times ().

Snižování se odkládá

Sázky investorů na vyšší dlouhodobé úrokové sazby přicházejí s tím, jak nečekaná odolnost americké ekonomiky donutila omezit očekávání ohledně rozsáhlého snížení úrokových sazeb v tomto roce.

Zatímco svět již žije snižováním sazeb, Fed stále „drží“ a základní sazbu ponechává v pásmu 5,25 až 5,5 procenta. A pravděpodobnost snížení na dalším zasedání stále klesá. Už méně než polovina analytiků si myslí, že Fed na červnovém zasedání sazby sníží. Investoři už letos neočekávají ani snížení o 0,75 procentního bodu.

Dokonce přibývá ekonomů, kteří si myslí, že Fed by měl více přemýšlet o zvyšování sazeb. Mezi ně patří i Barotov, který říká: „Fed v letošním roce zatím ignoruje silně uvolněné finanční podmínky – rostoucí úvěrovou dostupnost, silný růst akcií, iracionální chování kolem technologických titulů a kryptoměn.“

Pomaleji a méně

Varování centrálních bankéřů, že by nemuselo přijít tak velké snížení úrokových sazeb, v jaké investoři doufají, zní z více koutů světa. „Očekávají příliš razantní pokles sazeb,“ uvedla nedávno pro Bloomberg Catherine Mannová, externí členka výboru pro měnovou politiku banky britské centrální banky Bank ofEngland.

Situace zůstává napjatá také v Česku. Řada analytiků sice očekává, že ČNB bude pokračovat ve snižování sazeb po zbytek roku. Bankovní rada bude letos o nastavení úroků rozhodovat ještě šestkrát a při pokračování současného trendy by se sazba na konci roku dostala ze současných 5,75 na 2,75 procenta. Ve světle globálních událostí a strachu z oslabující koruny by tuzemské sazby nemusely klesnout tak rychle.

Reklama

Související

FED zatím nemění úrové sazby

Fed nepřekvapil, nechal sazbu beze změny. Zopakoval, že zůstane vysoko po dlouho dobu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme