Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Draví investoři z Redditu jsou zpět. A opět si zahrávají s akciemi firmy GameStop

Draví investoři z Redditu jsou zpět. A opět si zahrávají s akciemi firmy GameStop
iStock
 ČTK

Akcie americké společnosti GameStop jsou zhruba po třech letech díky diskusním fórům a dalším internetovým skupinám opět v centru pozornosti investorů.

Reklama

V neděli o sobě totiž dal znovu vědět obchodník Keith Gill, který sdílel snímek s výpisem z makléřského účtu, na němž je vidět, že k pátku minulého týdne držel akcie GameStop v celkové hodnotě 115,7 milionu dolarů (2,6 miliardy korun). Informuje o tom server CNBC.

Akcie GameStop ještě před začátkem dnešního obchodování na trhu Nasdaq v New Yorku vykazovaly růst až o 90 procent. Později růst zmírnil asi na 70 procent a cena v tu dobu činila zhruba 39 dolarů za kus.

Pro akcie zpopularizované mezi drobnými investory pomocí sociálních sítí se vžil název meme stocks. Právě akcie distributora videoher GameStop jsou považovány za první meme stock, zpopularizovány byly za pandemie covidu-19, kdy se řada lidí kvůli nařízeným zákazům stýkat se s ostatními začala doma věnovat obchodům s akciemi.

Reddit, logo, ilustrační foto

Spekulanti z fóra WallStreetBets přihráli Redditu další miliardy

Sociální síť Reddit získá v rámci nového kola financování od investorů, v čele s Fidelity Management, 700 milionů dolarů (15,1 miliardy korun).

Přečíst článek

Reklama

Keith Gill vystupuje na síti Reddit pod pseudonymem "DeepF------Value" a na platformách YouTube a X jako "Roaring Kitty". Server CNBC nebyl schopen ověřit, zda snímek makléřského účtu, který ukazuje akcie GameStop v hodnotě téměř 116 milionů dolarů, skutečně patří Gillovi. Už pouhý náznak, že Gill drží akcie GameStop v takovém objemu, ale v neděli večer vedl k silnému růstu ceny této emise na platformě Robinhood. Ta umožňuje s vybranými akciemi obchodovat nepřetržitě.

Obchodník s pseudonymem Roaring Kitty, což se dá přeložit jako Řvoucí kočička, na konci pátečního obchodování na akciových trzích ve Spojených státech držel pět milionů akcií GameStop. Snímek makléřského účtu s těmito údaji obchodník sdílel na fóru Reddit r/SuperStonk. Je také vidět, že obchodník držel 120.000 nákupních opcí GameStop s realizační cenou 20 dolarů za akcii a expirací k datu 21. června. Nakoupeny byly za cenu 5,68 USD za kus. Akcie GameStop v pátek na trhu Nasdaq uzavřely na 23,14 USD.

CNBC se pozastavuje nad tím, že obchodník své příspěvky nezveřejnil v chatovací místnosti WallStreetBets, kde zveřejnil všechny své obchodní aktualizace na vrcholu mánie kolem akcií GameStop před více než třemi lety. Nicméně uživatelské jméno je stejné.

Za vstupem Redditu na burzu se rýsuje drama

Za vstupem Redditu na burzu se rýsuje drama. Napíší ho sami uživatelé

Provozovatel sociální sítě Reddit chce v rámci nadcházejícího IPO získat až 748 milionů dolarů, společnost usiluje o ocenění ve výši přibližně 6,5 miliardy dolarů. Jindy nadšení uživatelé Redditu ale mohou síti zadělat na nepříjemné drama a rozkolísat ceny akcií Redditu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme