Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cena zlata je nejníže za posledních pět měsíců, dolů ji tlačí i silný dolar

Cena zlata klesla na pětiměsíční minimum pod 1890 dolarů za unci
iStock
 ČTK

Cena zlata během dnešního obchodování sestoupila na pětiměsíční minimum pod 1890 dolarů (zhruba 41 850 korun) za troyskou unci (31,1 gramu). Dolů ji tlačí růst výnosů u dluhopisů vlády Spojených států a silný kurz dolaru.

Reklama

Cena zlata klesla až na 1888,30 dolaru za unci, tedy na nejnižší úroveň od 15. března, napsala agentura Reuters. Později však své ztráty smazala a krátce po 10:00 středoevropského letního času se pohybovala v blízkosti 1896 dolarů za unci. Oproti středečnímu závěru si tak připisovala zhruba 0,2 procenta.

Nejnovější údaje o ekonomice Spojených států podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v boji proti inflaci prostřednictvím vysokých úrokových sazeb. Ty jsou pro cenu zlata nepříznivé, protože prohlubují jeho nevýhodu proti investicím přinášejícím úroky, jako jsou například dluhopisy.

Rolex

Kde je ta krize? Luxusní hodinky se prodávají jako nikdy v historii

Švýcarské luxusní hodinky jsou letos hitem. Po letech propadu tržeb hlásí švýcarský hodinářský průmysl pololetní tržby přesahující 13,3 miliardy švýcarských franků. Roste nejluxusnější segment, ale také hodinky pro mladší klienty. A daří se také největší firmě vyrábějící luxusní hodinky, Swatch Group.

Přečíst článek

Výnosy u desetiletých dluhopisů americké vlády se vyšplhaly na desetiměsíční maximum, což pomohlo dolaru k výstupu na nejvyšší úroveň od poloviny června. Silnější dolar zvyšuje ceny zlata i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což obvykle podkopává poptávku.

„Cena zlata by v krátkém období měla pokračovat v poklesu," uvedl analytik Michael Langford ze společnosti Scorpion Minerals. Podle jednoho z analytiků Reuters by cena zlata mohla sestoupit pod 1880 dolarů za unci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme