Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká centrální banka pomohla zlatu. Jeho cena je na rekordních hodnotách

Cena zlata je díky očekávanému snižování úroků v USA na rekordu
iStock
 ČTK

Cena zlata je na rekordu, k jejímu růstu přispívá očekávání, že americká centrální banka (Fed) začne už v červnu snižovat základní úrokové sazby. Investoři také přesouvají peníze do zlata kvůli tomu, že se protahuje válka na Blízkém východě. Cena kovu k okamžitému dodání odpoledne stoupla zhruba o jedno procento na rekordních 2136,69 dolarů (téměř 50 tisíc korun) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu), uvedla agentura Reuters.

Reklama

Cena dosáhla rekordu i v eurech, odpoledne se zlato prodávalo za více než 1960 eur (49 708 korun) za unci. Cena termínového kontraktu pak vykazovala růst o 0,9 procenta na 2145,40 dolarů za unci. Zlato bylo naposledy na rekordu loni v prosinci.

Cena zlata se zvyšuje od konce února. Jednou z hlavních příčin současného prudkého růstu jsou právě spekulace na pokles úrokových sazeb. Jelikož investice do zlata nepřinášejí žádné výnosy, klesající úrokové sazby zvyšují poptávku po drahém kovu.

„Katalyzátorem nedávného růstu zlata jsou neuspokojivé ekonomické údaje ze Spojených států,“ komentoval vývoj ceny Alexander Zumpfe, který s drahými kovy obchoduje ve společnosti Heraeus. Spekulace o poklesu úrokových sazeb v poslední době podnítily mimo jiné i neuspokojivé údaje o náladě v americkém průmyslu a o spotřebitelské náladě v USA.

„Loni cena zlata meziročně narostla o 13,3 procenta, čímž porazila inflaci nejen v dolarech, ale téměř ve všech světových měnách,“ řekl analytik společnosti Golden Gate CZ Pavel Ryba. V roce 2024 předpokládal, že cena zlata překoná hranici 2400 dolarů za unci. Od roku 2000 cena zlata průměrně roste o téměř devět procent ročně. Za poslední tři roky v Česku rostla podle něj stejně jako inflace.

Na komoditním trhu se prudký růst ceny zlata vysvětluje také silnější poptávkou po takzvaných bezpečných přístavech, mezi něž tento drahý kov patří. Příčinou jsou geopolitická rizika na Blízkém východě a také ekonomická rizika v Číně, kde hospodářství trpí obecně vysokou mírou zadlužení a krizí v sektoru nemovitostí.

Skupině Footshop loni stouply tržby o tři procenta

Streetwearu se daří. Loňské tržby skupiny Footshop překročily miliardu

Skupině Footshop, která se zaměřuje na prodej streetwearové obuvi a oblečení, loni podle předběžných výsledků stouply tržby o tři procenta na zhruba 1,07 miliardy korun.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační obrázek

Bitcoin přepsal historické tabulky, jeho cena překonala 69 tisíc dolarů

Bitcoin vystoupal na nový rekord. Kryptoměna překonala 69 tisíc dolarů (1,6 milionu korun). K jejímu růstu podle analytiků přispívají bitcoinové fondy obchodované na burze (ETF) i blížící se půlení bitcoinu, takzvaný halving.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme