Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zemědělství - informace o tématu

Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí a dalších produktů. Tentokrát od Slováků

AKTUALIZOVÁNO: Ukrajina dostala další zákaz exportu obilí. Tentokrát od Slováků, Česko nic podobného nechystá

Slovensko dočasně pozastaví dovoz obilí a dalších produktů z Ukrajiny. Uvedl to tiskový odbor úřadu slovenské vlády. K podobnému kroku v uplynulých dnech už přistoupily Maďarsko a Polsko. Česko zatím obdobný zákaz nechystá.

Přečíst článek

Po obilí přišlo na řadu dřevo. Rusové na Ukrajině nelegálně kácí ve velkém celé lesy

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek

Zemědělci loni vydělali nejvíc za deset let. Famózní výsledek je jen hra čísel, tvrdí šéf jejich svazu

Zisk českého zemědělství loni vzrostl o 142 procent na 22 miliard korun, vyplývá ze statistik Zemědělského svazu ČR. „Nárůst zisku působí famózně, ale je to hra čísel, která ne zcela odpovídá realitě. Loňský růst nákladů se promítne až do letošního hospodaření,“ upozorňuje předseda svazu Martin Pýcha.

Přečíst článek
Kim Čong-un si prohlíží úrodu kukuřice (snímek z roku 2016)

Na letištích skleníky, v továrnách na munici traktory. Kim nasadil vojáky do boje s hladem

Statisíce severokorejských vojáků se mobilizují na pomoc při pěstování a sklizni plodin. Armáda země přestavuje některé své muniční továrny na výrobu traktorů a mlátiček a zároveň přeměňuje některá letiště na skleníky. Po vojácích se prý chce, aby si prodloužili službu o tři roky a ty pak strávili na farmách. Směrnice přišly přímo od severokorejského vůdce Kim Čong-una, který vyzval, aby se jeho armáda stala „hybnou silou“ při zvyšování produkce potravin v době krize, kterou kritici označují za nejhorší za jeho dvanáctileté vlády, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Hlídat emise budou i chovatelé dobytka. V Česku se to týká stovek podniků

Hlídat emise budou i větší chovatelé dobytka. V Česku se to týká stovek podniků

Povinnost dodržovat stanovené limity škodlivých plynů a látek vypouštěných do ovzduší by se nově měla vztahovat nejen na průmyslové podniky či chovatele prasat, ale i na velkochov hovězího dobytka. Shodli se na tom ministři životního prostředí zemí Evropské unie, kteří dojednali společný přístup k novele směrnice o průmyslových emisích. V Česku se pravidla nově dotknou několika set chovatelů.

Přečíst článek
Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Stát zarazil dotace za půl miliardy firmám Agrofertu z Babišova fondu. Budou se soudit?

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) začal ukončovat 28 žádostí o dotace dceřiných společností Agrofertu, firmy tak na své projekty nedostanou více než půl miliardy korun. Poté, co Evropská komise loni na jaře poslala do Česka závěr auditu ke střetu zájmů tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) v oblasti zemědělských dotací a vystavila pokutu, je jasné, že Evropská unie peníze neproplatí. Firmy se mohou odvolat nebo i soudně bránit. Napsal to server iRozhlas.cz. Holding Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.

Přečíst článek
Cena zemědělské půdy roste dvacet let v kuse. Loni růst téměř dohnal inflaci

Cena zemědělské půdy stoupá dvacet let v kuse. Loni růst téměř dohnal inflaci

Cena zemědělské půdy loni meziročně vzrostla o 13,5 procenta, jeden hektar stál v průměru 334 080 korun. Vyplývá to ze zprávy o trhu s půdou společnosti Farmy.cz, která se věnuje prodeji zemědělských pozemků. Průměrná míra inflace za loňský rok byla podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 15,1 procenta. Mezi roky 2002 až 2022 cena půdy podle údajů společnosti vzrostla o víc než 180 procent.

Přečíst článek

V průmyslu inflační vlna pomalu opadá

Ceny výrobců v Česku loni meziročně vzrostly. V průmyslu téměř o čtvrtinu, uvádí statistici. Prosincová výrobní inflace ale naznačuje, že inflace v největším tuzemském odvětví pozvolna opadá. Ceny se v průmyslu meziměsíčně snížily o 1,1 procenta.

Přečíst článek
Utrácení části velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se vyskytla ptačí chřipka, 3. ledna 2023. Pokračuje utěsňování budovy před usmrcením nosnic plynem.

Rána drůbežářskému průmyslu. Kvůli chřipce je nutné vybít sedminu tuzemského chovu

Ve velkochovu v Brodu nad Tichou na Tachovsku se virus ptačí chřipky šíří i do dalších částí chovu. Zlikvidovat tak bude nutné všech téměř 750 tisíc nosnic chovaných ve třech samostatných halách. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá v úterý řekla, že všechny slepice v areálu firmy představují 15 procent slepic v ČR.

Přečíst článek
J&T kupuje firmu Spearhead, po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

J&T může koupit firmu Spearhead. Po Agrofertu bude zemědělskou dvojkou na českém trhu

Mezinárodní skupina J&T může prostřednictvím firmy Bonhart koupit českou a slovenskou část zemědělské firmy Spearhead International, která kromě Česka a Slovenska působí také v Rumunsku, Polsku a ve Velké Británii. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). V Česku je Spearhead v zemědělství dvojkou po skupině Agrofert. Výše transakce nebyla zveřejněna.

Přečíst článek
Průměrná tržní cena zemědělské půdy v Česku se za posledních deset let ztrojnásobila. Letos dosáhla 335 tisíc korun za hektar, což je meziroční nárůst o 13,8 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí ale nastal první pokles za poslední dva roky.

Ještě loni dobrá investice. Nyní se tržní ceny půdy po letech růstu zastavily

Průměrná tržní cena zemědělské půdy v Česku se za posledních deset let ztrojnásobila. Letos dosáhla 335 tisíc korun za hektar, což je meziroční nárůst o 13,8 procenta. Vyplývá to z odhadu poradenské společnosti Farmy.cz, který vychází z údajů o doposud realizovaných obchodech. Ve čtvrtém čtvrtletí ale nastal první pokles za poslední dva roky.

Přečíst článek
Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Dobrá zpráva pro hladovějící svět. Jeden z největších obchodníků s obilím začal vyvážet novou ukrajinskou úrodu

Jeden z největších světových obchodníků se zemědělskými komoditami, americká nadnárodní společnost Cargill, začala vyvážet z válkou zmítané Ukrajiny tamní novou úrodu včetně obilí. To je dobrá zpráva pro světový potravinářský trh, protože vývoz by mohl přispět k dalšímu poklesu globálních cen základních potravin, které se ještě před několika měsíci pohybovaly na rekordech, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Dánskému námořnímu dopravci Maersk v prvním čtvrtletí 📉 klesl hrubý provozní zisk EBITDA meziročně o 60 procent na 1,59 miliardy dolarů (37,3 miliardy korun). Firma, která je považována za barometr stavu globálního obchodu, to dnes uvedla ve zprávě o hospodaření. Výsledek je lepší, než čekali analytici, a firma také zlepšila celoroční výhled.
Max banka, která od předloňského podzimu patří do skupiny Creditas, vykázala v roce 2023 čistý zisk 3️⃣0️⃣4️⃣​​​​​​​ milionů korun. O rok dříve ještě jako Expobank CZ přitom vykazovala ztrátu 233 milionů korun. Bilanční suma Max banky se loni zdvojnásobila na 64 miliard korun. 
Škoda Auto 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí dodávky vozů zákazníkům o 5,2 procenta na 220 500 aut. Nejprodávanějším modelem značky zůstává Octavia s 61 200 vozy, což představuje meziroční nárůst o 36 procent.
Energetická společnost ČEZ 📉 zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. 
Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v dubnu výrazně zhoršily. Útlum táhl 📉 silný pokles ve výrobě a nových zakázkách. Index nákupních manažerů (PMI) klesl v dubnu na 44,7 bodu z březnových 46,2 bodu, uvedla dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3️⃣,1️⃣ procenta, zatímco v únoru počítala s růstem o 2,9 procenta. Organizace to dnes uvedla ve svém aktualizovaném výhledu. Česká republika si povede nejhůře ze zemí Visegrádské skupiny (V4).
Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber čelí v Británii žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů, která by ho mohla stát více než 250 milionů liber (přes 7️⃣ miliard korun). Informuji o tom server BBC a list Financial Times.
Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily ⚡ energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.
Nejméně 36 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část 🛣️ dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 24 mrtvých.
Reklama
Reklama
Doporučujeme