Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejná práce: Práce u koní je výjimečná, ale stále dražší, říká farmářka

Koňská farma
Profimedia.cz
Michal Nosek

S příchodem jara se život na koňských farmách opět naplno rozbíhá. Po zimní pauze přichází čas intenzivní práce. „Teplé dny přinášejí nejen radost, ale i zodpovědnost. Připravit koně na novou sezónu a zároveň se vyrovnat s výzvami, které dnešní farmaření přináší,“ říká Bára Kottová u ohrady své farmy ve středních Čechách.

Zimní klid pomalu střídá rušné období. Koně se postupně vrací do tréninkového režimu a důraz se klade na opatrnou přípravu svalstva, posílení kondice i mentální pohodu zvířat. Na farmách začíná také obsedání mladých koní, výcvik základní poslušnosti a lonžování. „Pastviny čeká důkladná příprava, opravujeme ohradníky, úklízíme zbytky po zimě, čištíme napajedla a doséváme trávu,“ popisuje jarní aktivitu Bára, která na své farmě startuje desátou sezónu. Důležitou roli dle ní hraje výživa koní, kterých má nyní pět a k tomu tři poníky pro dětské vyjížďky, aby koně mohli čerpat sílu pro aktivní sezónu.

Farmaření pod tlakem

I když jaro na farmě působí idylicky, realita často bývá složitější. Farmaření a výcvik koní v současné době čelí několika zásadním problémům. Zvyšují se náklady zejména kvůli růstu cen krmiv a steliva. Zdražila i veterinární péče. „Pro menší farmy to znamená existenční tlak a nutnost šetřit na všem, co jde,“ připomíná Bára s tím, že musí s manželem zvládat valnou část prací sami. Najít spolehlivé a zkušené pracovníky je dle ní stále těžší. Práce je fyzicky i časově náročná a často chybí peníze na důstojné ohodnocení.

Báru překvapil aktuální propad teploty na mrazivé počasí. „Výkyvy narušují přirozený cyklus pastvy a celkově ovlivňují fungování farem. Stáje a výběhy máme nové, rostoucí požadavky na životní podmínky zvířat vítáme, ale znamenají také potřebu investic do lepšího zázemí a vzdělávání personálu,“ popisuje s tím, že nejhorší stránka farmaření je administrativní náročnost. Farmaření je dnes totiž spojeno s množstvím byrokracie, která farmářům bere čas i energii.

Přesto zůstává práce u koní výjimečná. Propojuje člověka s přírodou, učí trpělivosti a odpovědnosti. Jaro na farmě je časem nových začátků a odhodlání – a právě to dává celé práci hluboký smysl,“ uzavírá své vyprávění a vrací se ke koním.

Jarní práce jsou již v plném proudu

Obyčejná práce: Jarnímu pálení trávy a listí odzvonilo, musí se kompostovat, říká zahradník

Jaro se blíží a s ním i čas, kdy se zahrady probouzejí k životu. Proto je třeba zahradě věnovat péči a připravit ji na nadcházející sezónu. V březnu vše začíná úklidem a přípravou půdy. 

Přečíst článek

Každý komín musí ze zákona projít každý rok kontrolou

Obyčejná práce: Lidem je často jedno v čem topí, budu je muset víc nahlašovat, říká kominík

Od letošního září je v Česku zakázán provoz kotlů na tuhá paliva, které spadají do 1. a 2. emisní třídy. Uživatelé, kteří staré kotle nevyměnili, mohou čekat obecní kontroly.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Doporučujeme