Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zaměstnanci - informace o tématu

Česká pošta zruší nejvíce poboček v Praze, Ostravě, Brně a Plzni.

Česká pošta zruší v Praze 35 poboček, v Ostravě 27. Zavírání zasáhne 115 měst a obcí

Česká pošta zruší nejvíce poboček v Praze, Ostravě, Brně a Plzni. V Praze má ubýt 35 pošt, v Ostravě 27, v Brně a Plzni po 12. Vyplývá to z pracovní verze materiálu pošty, na který jako první upozornily Seznam Zprávy. Mluvčí pošty Matyáš Vitík řekl, že seznam konkrétních rušených poboček podnik zveřejní zřejmě v pátek. Celkově se má v polovině roku uzavřít 300 z 3200 poboček. Návrh snížení počtu provozovaných pošt musí ještě schválit vláda.

Přečíst článek

Čtyři dny práce, tři dny volna. O čem Češi sní, přivedlo Francouze ke zkáze

Přečíst článek

Pracovat jen čtyři dny v týdnu? Výzkumy naznačují, že to může dávat i ekonomický smysl

Přečíst článek
Daňové přiznání, ilustrační foto

Daňové slevy 2023. Co všechno vám letos ušetří peníze

Podnikatelům, kteří nevyužívají paušální daň, se blíží povinnost podat daňové přiznání. V tom mohou podobně jako zaměstnanci využít řady možností, jak si snížit daňový základ nebo přímo vypočtenou daň. Jaké daňové slevy lze uplatnit a jaké podmínky je pro ně potřeba splnit vysvětluje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek
Amazon prohrál boj se zaměstnanci ze Staten Islandu. Mohou v big tech kolosu založit první odbory

Amazon prohrál boj se zaměstnanci ze Staten Islandu. Ti mohou založit první podnikové odbory

Po zhruba dvouleté snaze se zaměstnanci jedné z nejcennějších společností na světě Amazon v pobočce ve Staten Islandu v americkém státě New York dočkali kýženého vítězství nad vedením mocné big tech firmy. Vládní Národní rada pro pracovní vztahy potvrdila vznik jejich odborové organizace a odmítla odvolání šéfstva Amazonu s cílem odbory zrušit, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
EU chce změnit přetrvávající praxi vyššího ohodnocení mužů oproti ženám za stejnou práci.

Už žádné tajnosti. Údaje o průměrném platu mužů a žen za stejnou práci budou dostupné

Zaměstnanci budou mít nově právo získat od zaměstnavatelů informace o tom, jaký je průměrný plat mužů na stejné pozici a kolik v průměru berou ženy. Je to výsledek českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne. Všichni si platově polepší o 20 procent

Na zaměstnance ČNB inflace nedolehne, všichni si letos automaticky platově polepší o zhruba 20 procent. Lidé by se jimi měli inspirovat a dojednat si k pracovní smlouvě inflační doložku – je to nejlepší zbraň proti inflaci.

Přečíst článek
ilustrační foto

Rekordní rok. Headhunteři loni nevěděli, kam se dřív vrtnout

Zájem firem o služby takzvaných headhunterů, tedy hledačů manažerů, roste. Loňský rok byl rekordní, proti tomu předcovidovému šlo o padesátiprocentní nárůst poptávky. Vyplývá to z ankety mezi personálně-poradenskými firmami. Nejčastěji headhuntery společnosti využívají pro hledání lidí do středního a vyššího managementu.

Přečíst článek
Porada - ilustrační foto

Češi se chytají na udržitelnost. Může to pomoci v boji o zaměstnance

Více než tři čtvrtiny lidí zvažuje při výběru zaměstnavatele hodnotovou orientaci firem. A nejde jen o nejmladší generaci zaměstnanců, kritéria udržitelnosti zajímají všechny věkové skupiny stejně, ukazuje průzkum UniCredit Bank.

Přečíst článek
Pracovnice ve skladu

Firmy chystají masivní nábory. Propouštět se nebude

Najít dobrého programátora je těžké již řadu let. V postcovidovém světě je ale stejně těžké najít i dělníka nebo technicky vzdělaného zaměstnance. A jde o celosvětový jev, naznačuje průzkum Manpower.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Mzdy ve veřejné sféře rostly o 18 procent, dvakrát rychleji než v té soukromé

To se jen tak nevidí. Výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé.

Přečíst článek
Šťastný zaměstnanec, ilustrační foto

Šéfové by měli podřízeným pomoct najít jejich smysl, říká Harvard Business Review

Časopis Harvard Business Review přinesl několik tipů, jak by šéfové mohli postrčit své zaměstnance k nalezení jejich vnitřních hodnot a poslání.

Přečíst článek
Škoda Auto, ilustrační foto

Odstávka výroby se ve Škoda Auto prodlouží o další týden

Výroba v automobilce Škoda Auto se nerozjede ani v týdnu po celozávodní dovolené, která je plánována na první dva týdny v srpnu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Rusko předpokládá, že se do roku 2030 zbaví závislosti na dovozu lithia a některých dalších vzácných nerostů. Ruské zpravodajské agentuře TASS to řekl Jevgenij Petrov, šéf úřadu Rosnědra, který v Rusku vydává licence k těžbě. Lithium se používá například v jaderné energetice či v bateriích pro elektromobily.
Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v březnu klesla 📉 na šest procent z 6,1 procenta v předchozím měsíci. Nejnižší byla v České republice a Polsku, kde činila shodně 2,9 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Ten používá odlišnou metodiku než Úřad práce ČR, podle něhož byla březnová nezaměstnanost v Česku vyšší.
Světové ceny potravin v dubnu pokračovaly v růstu, dál zdražuje maso a mírně se zvýšila i cena rostlinných olejů či obilovin. Zlevnil naopak cukr a mléčné výrobky. Ve své zprávě to uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Potraviny od začátku letošního roku zlevňovaly, jejich ceny se začaly zvyšovat v březnu.
Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy sněmovna schválila v mírnější podobě, než jak ji navrhla vláda. Do vládní předlohy doplnila zákaz ❌ prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii. Upravenou novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.
Meziroční růst spotřebitelských cen v Turecku v dubnu zrychlil na 69,80 procenta z 68,50 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to turecký statistický úřad. Míra inflace tak vzrostla šestý měsíc za sebou. Prudký růst cen je považován za jednu z hlavních příčin porážky vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v březnových komunálních volbách, uvedla agentura AFP.
Mediální společnost Sony Pictures a investiční fond Apollo Global Management projevily zájem o převzetí mediální skupiny Paramount Global za 26 miliard dolarů 💲 (zhruba 600 miliard korun). S odkazem na informované zdroje to ve čtvrtek uvedl americký list The New York Times (NYT) a další média.
Svobodu tisku na celém světě ohrožují právě ti, kteří by měli být jejími garanty, tedy vlády a politické orgány zemí🗺, varuje organizace Reportéři bez hranic (RSF). V jejím aktuálním žebříčku svobody médií si Česko pohoršilo o tři pozice a je 17., Slovensko se propadlo o 12 míst a skončilo 29. ze 180 hodnocených zemí. Na první příčce🥇 je stejně jako před rokem Norsko, poslední skončila Eritrea.

Počet nabízených ojetých aut🏎 v tuzemských autobazarech a inzerci v dubnu meziročně vzrostl o 22 procent na 118.674 vozů. Proti březnu je to ale o 2,1 procenta méně. Cena inzerovaných vozů klesla proti předchozímu měsíci o pět procent na medián 200 tisíc korun💰. Stále byla o 2,5 procenta vyšší, než před rokem. 

Komerční bance klesl 📉 v prvním čtvrtletí čistý zisk 💰 meziročně o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun. Provozní zisk stoupl o 1,7 procenta na čtyři miliardy korun. Celkový objem úvěrů i vkladů meziročně vzrostl. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu. Číst více
Výrobci olivového oleje 🌿čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme