Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

zadlužení - informace o tématu

Eurobankovky, ilustrační foto

Euro oslavilo dvacet let. Jednotná měna po covidu už nebude, co bývala

Jak se za dvacet let fyzické existence eura vyvíjel jeho kurs ke koruně? A jak s ním zamával covid? Má pro Česko ještě vůbec smysl vstupovat do eurozóny a jak to bude s jednotnou měnou dál? Nad tím se ve svém komentáři zamýšlí Petr Bartoň, hlavní ekonom investiční skupiny Natland.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Fialova vláda sleví z předvolebních slibů ohledně osekání dluhu, euro nepřijme

Uniklé fragmenty programového prohlášení vlády v ekonomické oblasti naznačují, že pravděpodobná Fialova vláda poněkud sleví z razance předvolebních slibů obou koalic, které ji tvoří, a to přímo v klíčové oblasti veřejných financí.  

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Trh práce má pandemii za sebou, ale jen díky enormnímu nárůst veřejného dluhu

Míra nezaměstnanosti v ČR klesla v září na 3,5 procenta, nejníže od dubna 2020. Trh práce tak už v podstatě kompletně překonal dopady pandemické situace. Pandemie se totiž v Česku výrazněji začala projevovat v březnu 2020, kdy se vláda rovněž uchýlila k prvním plošnějším protipandemickým opatřením.  

Přečíst článek
Alena Schillerová, ministryně financí

Lukáš Kovanda: České vládě se prodražuje financování jejího dluhu

Úrok na českém desetiletém dluhopisu se včera dostal nejvýše od roku 2018.

Přečíst článek
ilustrační foto

ČNB zlepšila prognózy. Dluh přesto výrazně poroste

Česká národní banka očekává letos nárůst deficitu veřejných financí na 7,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z loňských 6,1 procenta.

Přečíst článek
Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden tradera: Pražská burza překonává většinu světových trhů

Pražská burza je letos pro investory výnosnější než indexy největších trhů v Evropě a ve světě. A Spojené státy vykročily vstříc masivnímu zadlužení.

Přečíst článek
Tisk tisícikorunových bankovek v tiskárně cenin

Lukáš Kovanda: Česko deptá past dluhu i inflace. Běžné spoření vede k chudobě

Když tuzemští statistici před pár dny zveřejnili červencovou inflaci, kroutili ekonomové i centrální bankéři nevěřícně hlavou. Nikdo nečekal, že spotřebitelské ceny stoupnou meziročně až takhle výrazně, o 3,4 procenta.

Přečíst článek
Češi jsou se svojí ekonomickou situací navzdory covidu nejspokojenější v historii

Lukáš Kovanda: Dluh dělá divy, Češi jsou nejspokojenější v historii

Češi jsou teď, v době vůbec nejzávažnější ekonomické krize, historicky nejspokojenější se svojí ekonomickou situací. Dluh dělá divy. K nevíře.

Přečíst článek
peníze, ilustrační foto

Česko se po Kypru zadlužuje nejrychleji ze zemí EU. Dluh má ale šestý nejnižší

Vládní dluh České republiky v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) stoupl v prvním čtvrtletí o 6,3 procentního bodu na 44,1 procenta. Šlo tak po Kypru o druhý největší růst mezi zeměmi EU.

Přečíst článek
Dolary, ilustrační foto

Zadluženou digitální poštu Stamps.com koupí za téměř 150 miliard soukromý fond

Soukromý investiční fond Thoma Bravo koupí za 6,6 miliardy dolarů (143,3 miliardy korun) včetně dluhu firmu Stamps.com. Ta nabízí internetové poštovní služby.

Přečíst článek
Investiční alkohol. Češi hledají alternativní cesty, jak zhodnotit úspory.

Lukáš Kovanda: Jak porazit inflačního strašáka? Investicí, třeba i do whisky

Pokud Češi nechtějí o své vydělané peníze do budoucna přicházet, kvůli nulovým, ba záporným úrokovým sazbám a citelné inflaci, musí investovat. Do čeho? Nad tím se ve komentáři zamýšlí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek
Reklama

News box

Výrobci olivového oleje 🌿čelí jednomu z nejsložitějších období v historii. Zpravodajskému serveru CNBC to řekl největší producent olivového oleje na světě, španělská společnost Deoleo. Na vině je změna klimatu, prudký růst cen, vysoké úrokové sazby a vysoká inflace. Odvětví proto podle něj musí projít hlubokou transformací.
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple 🍏 ve fiskálním druhém čtvrtletí klesl o více než dvě procenta na 23,6 miliardy dolarů (549 miliard korun). Tržby se snížily o čtyři procenta, byly však o něco lepší než se očekávalo. Generální ředitel Tim Cook agentuře Reuters řekl, že firma očekává v tomto čtvrtletí návrat k růstu tržeb díky investicím do umělé inteligence (AI), které plánuje představit v příštích měsících.
Daňový portál Moje daně byl včera v posledních hodinách řádného termínu pro odevzdání daňového přiznání zpomalený či nefunkční kvůli velkému přetížení. Na síti X na to upozornila Finanční správa ČR. Ujistila, že pokud lidé a firmy nestihnou podat přiznání k dani z příjmu za loňský rok do dnešní půlnoci, jak ukládá zákon, žádné pokuty ani úroky z prodlení jim nehrozí
Reklama
Reklama
Doporučujeme