Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Politická krize je na spadnutí

Petr Fiala a Miloš Zeman
ČTK
Jana Havligerová

Něco se pokazilo. V lánském akváriu se poněkud zakaluje voda, a dokonce prosakuje. Počínaje kandidátkou na ministryni pro vědu Helenou Langšádlovou skončily po schůzkách s prezidentem referáty ministerských adeptů o idyle zalité sluncem.

Reklama

Hlava státu se evidentně s vládními kandidáty nechce pouze seznámit, jak říkal šéf STAN Vít Rakušan, a tudíž pohovory nepovažoval za problém. A tím, že se potvrdily i spekulace, že oním nechtěným členem budoucí vlády je pirát Jan Lipavský, problém jako hrom je na světe. Přesně řečeno, na spadnutí je politická krize.

Miloš Zeman měl Lipavskému doporučit, aby vzdal kandidaturu na post ministra zahraničí, designovaný premiér tweetoval, že za všemi kandidáty stojí. Prezident, jak známo, se pro nic za nic nevzdává. Představa, že nová vláda by mohla být jmenována v polovině prosince, tedy už příští týden, se jeví jako přehnaně optimistická.

Peking 2022

Británie, Austrálie a Kanada oznámily diplomatický bojkot olympiády v Pekingu

Premiéři Británie, Austrálie a Kanady informovali o plánech bojkotovat na diplomatické úrovni únorové zimní olympijské hry v Pekingu. Země se tak přidaly ke Spojeným státům, které v pondělí oznámily, že oproti zvyklostem nevyšlou na hry žádné vládní představitele. Jako důvod západní lídři uvádějí porušování lidských práv v Číně. Ze stejných pohnutek zvažují podobný postup také další spojenci USA, uvádí agentura Reuters.

Přečíst článek

Není to dobrá zpráva. Šíření koronavirové nákazy sice možná stagnuje, a snad by mohlo pozvolna i zpomalovat, ale nemocnice jsou kvůli péči o covidové pacienty stále přetížené. Jejich situace se hned tak nezlepší. Navíc sílí občanská neposlušnost, na mnoha místech nově se záštitou regionálních politiků. Viz vánoční trhy.

Občanská neposlušnost sílí 

V Mostě či Olomouci, ale nejen tam, zůstaly adventní stánky otevřené pod hlavičkami farmářských, řemeslných nebo jiných trhů či jarmarků. Stupňuje se agresivita antivaxerů i pacientů. Odnášejí ji lékaři, zdravotní sestry, pracovnice hygieny, a také učitelé. Lidi, které potřebujeme jako sůl. Vršení nejrůznějších omezení nezabírá, natož pak domluvy. Tak si dosluhující vláda přestala pálit prsty a přepnula na režim vyčkávání.

Vyčkává celá politická scéna. Na den, kdy prezident dokončí kolečko kandidátských pohovorů, a po přijmutí designovaného premiéra mu milostivě sdělí podmínky, za nichž je ochoten jmenovat nový kabinet. Čekání to bylo zhoubné bez ohledu na to, jestli dojde ke konfrontaci. Zemanova momentální nadvláda vrhla politiku do starých kolejí.

úřad práce, ilustrační foto, fronta, lidé, úřad

Lukáš Kovanda: Trh práce v covidu nestačil ani vychladnout, což přispívá k inflaci

Nezaměstnanost v Česku v listopadu dle očekávání klesla na 3,3 procenta, z říjnových 3,4 procenta. Nižší byla nezaměstnanost naposledy loni v březnu. Znamená to, že trh práce prakticky již překonal útlum způsobený pandemickou situací.  

Přečíst článek

Především pokud se jedná o zvládání pandemie. Končící premiér Andrej Babiš a jeho tým upadli do letargie, nastupující vládní garnitura jako by se vrátila do opozičních lavic. Zase už převážně kritizuje. Takže pokud vůbec vyjde vyhláška o povinném očkování životně důležitých profesních skupin, bude leda tak pro srandu králíkům. Potřebná diskuse se nevede.

Co si nachystal prezident republiky žijící v lánském akváriu, nevíme. Třeba nám své pohnutky svěří ve vánočním poselství. Tradičně ho má pronést na svatého Štěpána. Vloni, při stejné příležitosti vyzval všechny občany, aby se nechali očkovat. Neklaplo to, něco se pokazilo. Že teď už se nic moc pokazit nemůže? Jistěže může. Nenápadně se k nám plíží omikron.

Vlastislav Bříza

Vlastislav Bříza: Naštěstí máme dřevo nakoupené na dva roky dopředu

Díky výnosům zdravotnické divize Gama se holdingu Koh-i-noor dařilo i během pandemie. Navzdory tomu, že ostatní byznys měl velké potíže. 

Přečíst článek

Prostory v někdejší teplárně se po rekonstrukci proměnily na kanceláře.

Funkcionalistická teplárna dostala nový kabát. Místo skladu paliva jsou zasedačky

Funkcionalistická teplárna od architekta Dušana Jurkoviče je jednou z mála dochovaných industriálních památek v Bratislavě. Po tříleté rekonstrukci pod taktovkou Studia Perspektiv se průmyslový objekt proměnil na moderní coworkingové centrum.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Jmenuje se “dlouhodobý investiční produkt”

Nová zbraň proti nízkým důchodům. Vláda umožnila zvýšit penzi dlouhodobým investováním

Přečíst článek
Ceremoniální akt svěšení prezidentské standarty zakončil o půlnoci na 9. března 2023 mandát prezidenta Miloše Zemana. Následně na znamení neobsazenosti prezidentského úřadu byla uzavřena Brána gigantů Pražského hradu (na snímku).

Česko je na pár hodin bez prezidenta. Zemanův mandát skončil, brána Hradu se za volání „Konečně!“ zavřela

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme