Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rána pro zahřívaný tabák a vyznavače nikotinu. Stát zakáže další produkty

Rána pro vyznavače nikotinu. Stát zakáže další produkty
iStock
Michal Nosek

Vládní daňový balíček postoupil do finále a v pátek o něm budou ve třetím čtení poslanci sněmovny hlasovat. Součástí je i kontroverzní novinka, která zakáže prodej některých ochucených druhů nahřívaného tabáku, který měl motivovat kuřáky klasických cigaret, aby přecházeli na o něco méně rizikové produkty bez dehtu.

Reklama

„K balíčku je to přílepek. Je to zásadní a neočekávaná změna podnikatelského prostředí, která má být účinná tři měsíce od první zmínky o ní. Neproběhlo k ní vůbec žádné jednání, a to ani na výborech. Obsahuje řadu technických nedostatků,” komentuje změnu Jiří Sochor, korporátní manažer společnosti JT International. Zákaz se týká i různých propagačních a bonusových akcí na podporu prodeje ochceného nahřívaného tabáku. 

Po zákazu klasických ochucených cigaret tak končí i ochucené nahřívané tabákové náplně. V platnost zákaz vstoupí 23.října 2023.  A bude se týkat nejen nejrozšířenějších náplní pro IQOS, ale i konkurenčních GLO nebo PULSE. Z prodeje ovšem nebudou staženy mentolové varianty Turquoise a budou přidány nové varianty, které danou směrnici splňují.  

Zákrok Evropské unie

„Zákaz se týká celé Evropské unie, ochucené varianty tak nekoupíte ani v Polsku, netýká se však Ukrajiny, kde bude dostupná celá nabídka,“ uvádí na svých stránkách společnost Philip Morris s tím, že nový zákaz uvádí, že končí startovací sady (například zařízení spolu s pěti náplněmi), slevy a načítání bodů do klubového programu. „Část ochucených náplní navíc v prodeji končí úplně,“ popisuje novinku manažer. Omezení se ale nebude vztahovat na e-commerce, rovněž se nezakáží bylinné zahřívané výrobky. Paradoxně se tak může stát, že výrobci přejdou místo tabáku k plnění čajem na napuštěným nikotinem a příchtí.

Revoluční přechod od klasických cigaret k alternativám pokračuje

Češi mění své kuřácké návyky. Přechod od cigaret k alternativám pokračuje

V posledních letech prochází Česko v případě tabákových výrobků nebývalou změnou, která se dá přirovnat k tiché revoluci. Stále více se na úkor klasických cigaret prosazují technologicky modernější alternativy – zařízení na zahřívaný tabák nebo elektronické cigarety a vaporizéry. Je tomu tak zejména u lidí do 35 let.

Přečíst článek

Nahlédněme ovšem do nedávné doby, kdy vláda prohlašovala pravý opak a o žádných kontroverzních přílepcích nehovořila. Ten se znenadání objevil až ve druhém čtení. Do té doby vládní prohlášení hovořilo na téma řešení problematiky závislostí jinak: „Budeme uplatňovat politiku postavenou na vědecky ověřeném a vyváženém konceptu prevence rizik a snižování škod, přičemž zajistíme dostatečné financování jak preventivních programů, tak i služeb a regulace návykových látek, které bude odpovídat míře jejich škodlivosti. Zvýšíme kvalitu legislativy. Každou novou regulaci důkladně zvážíme na základě analýzy očekávaných dopadů. Legislativní návrhy potřebné k plnění programového prohlášení budou předkládány standardní legislativní cestou a před jejich předložením do vlády se k nim vyjádří odborníci v rámci Legislativní rady vlády.“ 

Odklon od příchutě

Ve výsledku se ovšem stalo něco úplně jiného, a ti co přešli na užívání ochucených nahřívaných náplní se s nimi  již brzy rozloučí. V trafikách se již dle provozovatelů, které server Newstream oslovil, již zmíněné náplně dochzejí a ty nejoblíbenější již zmizely úplně. Lidé se tak předzásobují. Pro přehled, z regálů prodejen tabáku, definitivně zmizí některé náplně Heets a Terea, které patřily k nejoblíbenějším jak u žen, tak mužů.

Jedná se o příchuť borůvkovou, zahradního ovoce bez mentolu, limetkovou, peprmintovou, melounovou a zelené jablko. Zákaz postihne i konkurenční náplně FIIT pro zařízení LIL. V prodeji tak zůstanou pouze varianty s čistým tabákem, praženým tabákem a mentolem. Dle společnosti BAT se nové opatření projeví omezením růstu kategorie zahřívaného tabáku. 

Pokles prodejů klasických cigaret ve prospěch méně škodlivých nahřívaných bezdýmných náplní zaznamenala i konkurenční firma Philip Moris. „Tuto lepší volbu, než je pokračování v kouření cigaret, si v Česku a na Slovensku zvolil už téměř jeden milion dospělých kuřáků. Jsme rádi, že téměř tři čtvrtiny z nich můžeme označit za kuřáky bývalé,“ připomněla generální ředitelka Philip Morris Andrey Gontkovičová. Celkový počet uživatelů, v Česku a na Slovensku dominantních bezdýmných výrobků IQOS, se podle firmy v prvním pololetí zvýšil na téměř milion, z toho přibližně 680 tisíc uživatelů přešlo výhradně na IQOS

Britský premiér Sunak uvažuje o zákazu prodeje cigaret příští generaci

Tvrdá rána pro britské kuřáky. Sunak zvažuje zákaz prodeje cigaret a pokuty za nechození k lékaři

Britský premiér Rishi Sunak uvažuje o tom, zda prosadit jedny z nejpřísnějších protikuřáckých opatření na světě, která by v praxi znamenala zákaz prodeje cigaret příští generaci, informuje zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek

Reklama

Související

Philip Morris ČR

Philip Morris vyplatí akcionářům méně na dividendách. Tuzemský trh je pod tlakem výrobků z Polska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme