Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sazby ČNB - informace o tématu

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Tereza Zavadilová: Jaký bude Michl guvernér? Možná ten nejlepší

Smršť negativních komentářů, která se snesla na nově jmenovaného guvernéra Aleše Michla, je intenzitou nevídaná. Česká národní banka tolik mediální pozornosti kritiků asi nikdy v historii nepřitáhla, a že mnohokrát by měla za co. 

Přečíst článek
Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Přečíst článek

Češi v dubnu uzavřeli nejméně hypoték za tři roky, kvůli přísnějším pravidlům

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Michl zavelí k „holubičí“ rotaci. Lidem zlevní hypotéky, ale zdraží dovolené

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Zpátky v devadesátkách. Dvojciferná inflace bude určitě i po zbytek roku, míní ekonomové

Přečíst článek
Česká národní banka v Praze

Jan Bureš: ČNB uvažuje o zvýšení sazeb až k osmi procentům

Česká národní banka zvýšila sazby o 75 bazických bodů na 5,75 procenta – o něco více než jsme očekávali my i trh, který odhadoval nárůst o půl procentního bodu. Relativně holubičí komentáře posledních dní tedy nakonec na dnešním zasedání přebilo velmi jestřábí vyznění květnové prognózy, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Přečíst článek
Budova ČNB

Ekonom: Kde se růst sazeb zastaví, lze teď jen těžko předpovídat

Česká národní banka zvýšila základní úrokovou sazbu o nadstandardních 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta. „Nejistota spojená zejména s chováním Ruska, s rozsahem dalších sankcí ze strany Evropské unie a s cenovými dopady těchto faktorů je tak velká, že odhadovat vrchol této série zvyšování úrokových sazeb ČNB je velmi obtížné,“ říká ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Přečíst článek
Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok

Štěpán Křeček: Zvýšení sazeb ČNB povede ke krachu některých firem

Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby více než odhadovali analytici. Základní úroková sazba stoupla o 0,75 procentní bod na 5,75 procenta. To lze interpretovat jako zesílení snahy bojovat proti extrémně vysoké inflaci. Ta likviduje kupní sílu úspor českých domácností a může vést ke krachu některých firem, míní hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přečíst článek
ilustrační foto

Týden tradera: Výsledková sezona versus zvyšování sazeb

Trhy po krátké pauze opět zažily obchodování v turbulentním rozpětí. Akciové indexy byly pod tlakem kvůli přívalu geopolitických zpráv a možných hrozeb silnějšího utahování měnové politiky. Padaly hlavně otázky jako: Bude Fed na svých příštích zasedáních zvyšovat sazby o 50 bazických bodů? Co konkrétně mělo vliv na energetické komodity nebo americký technologický index NASDAQ?

Přečíst článek
Ceny starších bytů letí vzhůru, nejdráž je v Praze

Trh se staršími byty v Česku zamrzl. Kdo nemusí, ten neprodává, říká expert

Cena nemovitostí v Česku nepoklesne, i když by se to kvůli aktuálnímu stavu - nižší poptávce - dalo očekávat. Není z čeho brát. „Nové byty se staví méně, než by bylo třeba. Hlavně je ale slabý trh se staršími byty, který by měl tvořit základ trhu,“ říká v rozhovoru Jiří Pácal, ředitel realitní společnosti Central Europe Holding.

Přečíst článek
Ekonom Lubomír Lízal

Lubomír Lízal: Řešení závislosti na ruském plynu? Přestaňme ho využívat na výrobu elektřiny

Česká národní banka ani vláda v aktuální situaci nemohou plně kontrolovat tuzemskou inflaci. Na jejím růstu se stále výrazněji podepisuje válka na Ukrajině, jejíž případné dlouhé trvání může vést i k recesi, domnívá se bývalý člen rady České národní banky Lubomír Lízal, který v současnosti vyučuje na Anglo-American University a ČVUT. „Pokud válka skončí brzy, vrchol inflace zažijeme již v létě a pak začne klesat. Pokud ne, budeme tu mít vyšší inflaci třeba i rok,“ domnívá se ekonom.

Přečíst článek
Hypotéky zdraží

Lukáš Kovanda: ČNB v akci. Hypotéku nově nedostane až polovina žadatelů

Už pozítří se zpřísňují podmínky hypoték. Poprvé v historii k němu dojde zákonnou formou, protože dosud ČNB podmínky zpřísňovala pouze formou doporučení.

Přečíst článek
hypotéky, domeček, dětská kresba

Válka na Ukrajině prodraží Čechům hypotéky. Úroky z nich půjdou až k šesti procentům

Válka na Ukrajině prodraží Čechům úvěry na bydlení. Průměrná úroková sazba by se podle Fincentrum Hypoindexu mohla letos dostat až na šest procent.

Přečíst článek
Ivan Šramko, bývalý guvernér Slovenské národní banky a člen dozorčí rady Trinity Bank

Exguvernér slovenské centrální banky Ivan Šramko: Rusko zneužívá plyn pro geopolitické cíle. A bude pokračovat

Ruská invaze na Ukrajinu a hrozba velké války bude mít vliv na evropskou, potažmo českou ekonomiku. Jak drtivý ten dopad bude, to bude záležet na rozsahu a délce konfliktu, míní bývalý guvernér Národní banky Slovenska Ivan Šramko. Samozřejmě ovlivní ceny energií, které tlačí na inflaci. „Kvůli tomu je těžké odhadovat, kdy Česká národní banka bude moci zahájit snižování sazeb,“ dodává Šramko v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Ceny bytů letí vzhůru, všude ve světě, ilustrační foto.

Analýza: Nejdelší fixace na hypotékách jsou nejlevnější. Ale pozor na ně

Na trhu je nový trend: Nejlevnější hypotéky jsou ty s fixací úrokové sazby na 10 či 15 let. U nich se lze u některých bank dostat i pod čtyři procenta. Ve skutečnosti však nejde o až tak výhodnou nabídku, jak by se mohlo zdát.

Přečíst článek
Reklama

News box

Francouzský módní dům Chanel plánuje otevřít více poboček v Číně. A to přesto, že Číňané znovu 📈 více cestují a nakupují spíše v jiných zemích. Dnes to podle agentury Reuters uvedla generální ředitelka firmy Leena Nairová. Chanel proslul svými tvídovými obleky, prošívanými kabelkami a parfémem No. 5.
Skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 by mohla podpořit Ukrajinu až 5️⃣0️⃣ miliardami dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun) prostřednictvím úvěru spojeného se zmrazenými ruskými aktivy. Uvedla to americká ministryně financí Janet Yellenová v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky News.

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití nestrategických 🚀 jaderných zbraní, uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě podle agentury Interfax. Cvičení se koná v Jižním vojenském okruhu, jehož součástí jsou i Ruskem okupované části ukrajinského území.

Distributor otráveného alkoholu 👴 Jiří Vacula, který byl v hlavní větvi metanolové kauzy odsouzen k 15 letům vězení, byl podmínečně propuštěn na svobodu. Dnes to uvedla Česká televize, datum propuštění neuvedla. Vaculu, který si z trestu odpykal více než dvě třetiny, ČT kontaktovala v jedné z vesnic na Zlínsku. 
Ghana do konce letošního roku vybere firmu, která v této africké zemi vybuduje první 🏭 jadernou elektrárnu. Agentuře Reuters to dnes sdělil jeden z představitelů tamního ministerstva energetiky. Jedinou jadernou elektrárnu v Africe v současnosti provozuje Jihoafrická republika (JAR).
Téměř dvě třetiny Čechů má zájem o dotace na ekologičtější a úspornější bydlení. Podporu ale zatím využilo jen 1️⃣4️⃣ procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu společnosti NMS Market Research vytvořeného pro Raiffeisenbank, kterého se zúčastnilo přes 1000 lidí mezi 18 až 64 lety. 
Velkoobchody Makro Cash & Carry ČR 📉 snížily ve finančním roce, který trval do 30. září 2023, čistý zisk o přibližně o 13 procent na 135 milionů korun. Tržby společnosti naopak meziročně vzrostly, a to asi o devět procent na celkových 35 miliard korun. Vyplývá to z účetní uzávěrky Makra zveřejněné ve Sbírce listin. 
Čínský výrobce elektromobilů Xpeng v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 6️⃣2️⃣ procent na 6,55 miliardy jüanů (přes 20 miliard korun). Čistou ztrátu naopak snížil, a to na 1,37 miliardy jüanů (zhruba 4,3 miliardy korun) z 2,34 miliardy jüanů před rokem. 
Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v Česku v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně nepatrně 📈 rostly. Byty oproti loňskému poslednímu čtvrtletí zdražily o 0,3 procenta, meziročně ale o 3,1 procenta zlevnily. Meziročně se zvýšily prodeje bytů o 17 procent. Nejvýrazněji mezičtvrtletně zdražily rodinné domy, a to o 1,1 procenta. Jejich hodnota tak roste tři čtvrtletí po sobě. Ceny pozemků byly oproti podzimu vyšší o 0,7 procenta, meziročně pak o čtyři procenta. 
Stát rozhodne o svém postoji k dividendě energetické skupiny ČEZ nejpozději 🔟 dnů před konáním červnové valné hromady společnosti. Zatím návrh vedení ČEZ na dividendu ve výši 80 procent z loňského zisku, který odpovídá 52 korunám na akcii, nebude ministerstvo financí (MF) komentovat. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme