Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

rubl - informace o tématu

OMV

Rakouská OMV bude ruský plyn nakupovat za rubly

Také rakouská energetická skupina OMV bude za dodávky ruského plynu platit v rublech, píše list Financial Times (FT).

Přečíst článek

Čtyři kupci z Evropy už za plyn platí v rublech. Rakousko vyvrací, že je mezi nimi

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin bere čtvrt milionu korun měsíčně, tvrdí Kreml. Na svou jachtu by tak vydělával více než 5 tisíc let

Přečíst článek
rubl

Rubl výrazně zpevnil, je silnější než před válkou

Rubl prudce posiluje, za poslední dva dny o bezmála deset procent. Pomáhají mu v tom regulace Kremlu a neochota Evropské unie odstřihnout se od ruských energií. Ruská měna je silnější než před válkou.

Přečíst článek
Ruský rubl

Tlak na Moskvu zesiluje. Rusko muselo vyplatit své dolarové věřitele v rublech

Ruská vláda musela uhradit závazky plynoucí z jejích dolarových dluhopisů v rublech. Zahraniční banka totiž odmítla zpracovat příkaz vyplatit držitelům těchto dluhopisů částku 649,2 milionu dolarů (zhruba 14,5 miliardy korun) v dolarech. Oznámilo to ruské ministerstvo financí.

Přečíst článek
Gazprom

Gazprom se stahuje z Německa. Hrozilo mu znárodnění

Ruský energetický gigant Gazprom v pátek oznámil odchod z Německa. Děje se tak uprostřed sporu mezi oběma zeměmi kvůli naléhání Moskvy na převedení plateb za plyn z eur na rubly, píše Reuters.

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Chcete plyn? Od pátku už jedině za rubly, vzkázal Putin. Vydírání, reaguje Západ

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého se od pátku musí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční kupci mají podle dekretu peníze na rubly směňovat pomocí účtů v ruské bance. Putin rovněž prohlásil, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny.

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Lukáš Kovanda: Putin hraje vabank. Češi na to doplatí bez ohledu na výsledek

Ruský prezident Vladimir Putin stupňuje svoji hru vabank vůči Evropské unii a obecně Západu. Pravděpodobně totiž rozšíří okruh zboží, které Rusko bude ochotno „nepřátelským zemím“, včetně Česka, prodávat pouze za rubly.

Přečíst článek
Moskva, rubl, ukrajinská krize

Průlom v mírových jednáních. Rusko se stáhne od Kyjeva, rubl zpevňuje

Finanční trhy a burzy po celém světě nyní zažívají příval optimismu. Děje se tak v souvislosti s nadějí na průlom v mírových jednáních Ruska a Ukrajiny, která probíhají v Turecku.

Přečíst článek
Kurs rublu

Rubl posiluje a blíží se měsíčnímu maximu. Mimo Rusko je však bezcenný

Ruská měna se včera dostala na úroveň 90 rublů za dolar. Na mezibankovním trhu je však kurz horší. Pro další vývoj hodnoty ruské měny budou zásadní jednání mezi Ukrajinou a Ruskem.

Přečíst článek
Plynovod Nordstream 1, ilustrační foto

Scholz: Požadovat za ruský plyn rubly je porušením smlouvy

Putin si nemůže diktovat, v jaké měně bude inkasovat platby za ruský plyn. To stanovují smlouvy, citovala německého kancléře Olafa Scholze agentura Reuters.

Přečíst článek
Moskva, rubl, ukrajinská krize

Lukáš Kovanda: Putinovo tažení za silnější rubl zaplatí i Češi. Ještě víc jim zdraží energie

Ruský prezident Vladimir Putin rozhodl, že Rusko bude za svůj plyn a ropu žádat od takzvaných nepřátelských států platbu v rublech. Země, které uplatňují sankce vůči Rusku, včetně zemí EU a Česka, tak budou muset za ropu i plyn platit místo v dolarech či eurech právě v ruské měně.

Přečíst článek
Vladimir Putin, prezident Ruska

Platby za plyn uhraďte v rublech, vzkázal Putin Evropě. Měna posílila

Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary. Platby se chystá podle vyjádření ruské hlavy státu inkasovat už pouze v rublech. Ruská měna v reakci na zprávu posílila.

Přečíst článek
Reklama

News box

Akcionáři Komerční banky schválili návrh představenstva vyplatit z loňského zisku dividendu 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Uvedla to mluvčí banky Šárka Nevoralová. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale. Komerční banka má přes 69 tisíc akcionářů, většina z nich jsou lidé z Česka.
Tržby amerického výrobce letadel Boeing ✈ se v prvním čtvrtletí meziročně snížily o osm procent na 16,57 miliardy dolarů (391 miliard korun). Je to však lepší výsledek, než firma čekala. Boeing ve svém dnešním sdělení také uvedl, že krize kolem výroby jeho letadla 737 MAX polevuje. Boeing je hlavním rivalem evropského výrobce letadel Airbus.
Německá ekonomika letos podle aktualizovaného odhadu vlády vykáže růst 📈 o 0,3 procenta, což je o 0,1 procentního bodu více než předpokládala únorová prognóza. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck k tomu uvedl, že aktualizovaný výhled vývoje hrubého domácího produktu (HDP) je stále příliš nízký, přesto jsou už podle něj patrné známky zlepšení.
Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda dnes schválila jeho jmenování. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta ministryně obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Evropská komise uvolnila dalších 1,5 miliardy eur (38 miliard korun) z balíku finanční pomoci Ukrajině. Částka je poslední platbou z celkově šestimiliardového grantu, který má zemi čelící ruské agresi pomoci se základními výdaji státu, prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.
Německý módní dům Hugo Boss prodá své podnikání v Rusku velkoobchodnímu partnerovi Stockmann. Dohoda ukončí působení firmy Hugo Boss v Rusku, kde podnik před více než dvěma lety pozastavil činnost, uvedla agentura Reuters. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny, Rusko ale požaduje, aby zahraniční firmy prodávaly svá aktiva v zemi se slevou nejméně 50 procent. Číst více
Energetická společnost E.ON sníží své ceny energií ⚡. Od tohoto týdne podnik zlevnil fixované tarify elektřiny a plynu, od května plošně zlevní i plyn asi 150 tisícům zákazníků se smlouvou bez závazku. Ceny klesnou o stovky korun za megawatthodinu (MWh). Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií. Číst více
Nejoblíbenější zemí pro expaty je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a Kanada. Z neanglicky mluvících zemí je pak nejoblíbenější Německo, kterému v celkovém žebříčku patří páté místo. Vyplývá to ze studie mezinárodního trhu práce, kterou vypracoval pracovní portál The Stepstone Group ve spolupráci s organizacemi Boston Consulting Group a The Network.
Královéhradecká policie 👮 s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.
Reklama
Reklama
Doporučujeme