Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

rubl - informace o tématu

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 5. května 2022)

Potvrzeno. Rusko je podle Moody's v platební neschopnosti

Rusko je v platební neschopnosti, potvrdila to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která je jednou z autorit, která může takové prohlášení učinit. Věřitelé podle ní nedostali na účet platbu úroků.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: O budoucnosti ruského dluhu rozhodnou sami věřitelé. Kdo vyhraje?

Přečíst článek

Absurdita války na Ukrajině: Rubl je nejsilnější za sedm let. Zde jsou důvody proč

Přečíst článek
Ruský rubl

Rusko splácí dolarové dluhopisy v rublech. Bankrotu už se nevyhne, míní ekonom

Přečíst článek
ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Dolar i rubl jsou měnoví šampioni

Rubl za posledních dvanáct měsíců zpevnil vůči koruně o více než 35 procent. To se žádné jiné měně světa za dané období nepovedlo. Dokonce ani dolaru ne. Ten vůči koruně zpevnil za stejnou dobu „jen“ o jedenáct procent.

Přečíst článek
ukrajinský krize

Rusko opět hledá cestu, jak se vyhnout bankrotu. U dolarových dluhopisů zkouší stejnou fintu jako u plynu

Rusko zdá se našlo způsob, jak obejít jedno z nejvíce bolestných sankčních opatření americké vlády. Zkoumá fintu, jak provést splátky dolarových dluhopisů v rublech. Mechanismus by byl podobný jako u plateb za plyn členských zemí EU. Pokud to projde, Rusko se tak opět vyhne možnosti prvního bankrotu kvůli nesplácení dluhů od roku 1917. Ochota zahraničních investorů k novému způsobu plateb ale nebude příliš velká, píše server CNBC.

Přečíst článek
Mol, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Ropné embargo EU pomohlo akciím MOL i rublu

Embargo EU na ruskou ropu je podle dnešní analýzy agentury Bloomberg zvláště příznivé právě pro akcie firmy MOL.

Přečíst článek
Gazprom

Brusel ustupuje Putinovi. Nad platbou za plyn v rublech zřejmě přivře oči

Evropská komise v těchto hodinách završuje svoji snahu vypracovat vodítko firmám a státům EU stran toho, jak mají platit za ruský plyn. Podle informací agentury Bloomberg vodítko precizuje takovým způsobem, že evropští odběratelé budou moci nadále nakupovat ruský plyn, aniž by přitom porušovali protiruské sankce. Ty EU zavedla v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek
Ruský rubl

Rubl je nejvýš za poslední roky. Kurz je ale „umělý“

Ruský rubl k americkému dolaru v Moskvě poprvé po více než dvou letech zpevnil za hranici 63 rublů (23 korun) a v růstu pokračuje i k euru, kde je nejsilnější za pět let. Je to díky podpoře centrální banky, která na devizovém trhu zavedla restrikce jako odpověď na západní sankce.

Přečíst článek
Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě.

Protiruská jednota se tříští. Už dvacet evropských firem si otevřelo u Gazpromu účet v rublech

Plán Evropské unie neplatit za ruský plyn a ropu v rublech, jak si stanovila v rámci sankcí za vpád Ruska na Ukrajinu, dostává trhliny. Podle informací agentury Bloomberg si účet v rublech u Gazpromu otevřely již dvě desítky evropských firem.

Přečíst článek
Kurs rublu

Lukáš Kovanda: Silný rubl je iluze zmanipulovaného trhu. Funguje jen prozatím

Rubl od začátku invaze posílil ze všech měn světa suverénně nejvíce, proti koruně o 30 procent. Trh s ním je ale znásilněný, vždyť od ruských energií už se odvrací i země jako Indie či Maďarsko.

Přečíst článek
PPF

PPF banka stále nevydělává tolik, co před covidem. Kvůli válce omezuje operace v rublech

PPF bance, která spadá do skupiny zesnulého miliardáře Petra Kellnera, stoupl loni čistý zisk o 600 milionů korun na 1,747 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy za rok 2021. Zisk se ale nedostal na úroveň předpandemického roku 2019, kdy činil 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek
Plynovod Jamal

Kreml couvá. Platba za plyn v rublech už není bezpodmínečně nutná

Kreml včera upřesnil podobu nového mechanismu platebního styku s odběrateli ruského plynu z takzvaných nepřátelských zemí, mezi něž patří i členské státy EU. Složí-li „nepřátelští“ obchodní partneři ruského plynárenského gigantu Gazprom svá eura, příp. dolary na devizový účet Gazprombanky, ruské státní banky, plyn poteče do EU i tehdy, pokud Gazprombanka nepřevede získané devizy v rubly. Znemožnění převodu ovšem v takovém případě nesmí být důsledkem případných dalších sankcí na Rusko uvalených.

Přečíst článek
Reklama

News box

Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Reklama
Reklama
Doporučujeme