Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Ropné embargo EU pomohlo akciím MOL i rublu

Mol, čerpací stanice
ČTK
Lukáš Kovanda

Embargo EU na ruskou ropu je podle dnešní analýzy agentury Bloomberg zvláště příznivé právě pro akcie firmy MOL.

Reklama

Z dnešní dopolední reakce trhů se zdá, že mezinárodní investoři ještě včera čekali větší jednotu a rozhodnost zemí EU při uvádění ropného embarga. Citelně dnes totiž rostou akcie maďarské petrochemické společnosti MOL a posiluje rubl. Investoři tak evidentně „započítali“ embargo s méně výjimkami a možná i s dřívějším termínem zahájení.

Akcie MOL na budapešťské burze v úterý citelně rostou, až o více než šest procent. Investoři totiž ve velkém nakupují akcie druhého největšího provozovatele čerpacích stanic v ČR, neboť embargo na ruskou ropu se na jeho byznys vztahovat nebude. Bude ji mít navíc v obří slevě.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

EU se pochlapila a omezí dovoz ruské ropy na minimum. Maďaři si vymínili výjimku pro Družbu

Nový balík protiruských sankcí se dotkne až 90 procent ruské ropy dovážené do Evropské unie, uvedla šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ropovod Družba dostal časově omezenou výjimku.

Přečíst článek

Embargo EU na ruskou ropu je podle dnešní analýzy agentury Bloomberg zvláště příznivé právě pro MOL, jehož marže prý dále porostou, nad rekordní březnové a dubnové úrovně (ty už firma raději zatajila). MOL totiž dále bude rafinovat extrémně zlevněnou ruskou ropu a tu prodávat za „západní ceny“, a to i českým řidičům.

Vedle akcií MOL se daří také ruskému rublu. Proč rubl po schválení embarga EU na ruskou ropou posiluje? Zaprvé, embargo připraví Kreml jen o 3,7 procenta příjmů z vývozu energií. Zadruhé, EU není jednotná, platí výjimka na ropu z Družby, z níž těží právě zmíněný MOL. Zatřetí, Kreml letos počítal s cenou ropy 62 dolaru za barel. Při embargu ji bude Asii prodávat za 124 (současná cena) - 34 (sleva) = 90 dolarů za barel.

Rusko kvůli embargu EU na ropu dodávanou po moři přijde o 230 miliard korun ročně, spočítal Bloomberg. Jen letos utrží za vývoz energií 6200 miliard korun ročně, tedy 27krát více. Pro srovnání, schodek rozpočtu vlády ČR bude letos činit přes 300 miliard korun. Rusko nakonec embargo tolik zabolet nemusí, záleží, za kolik a v jakém objemu se mu bude dařit prodávat ropu zemím typu Indie či Číny, které jsou společně s MOL vítězi situace.

Gazprom

Lukáš Kovanda: Zatímco Brusel vede plané řeči, Kreml vydělává. Rosněfť a Gazprom vyplatí rekordní dividendu

Ruské energetické podniky ovládané Kremlem, ropná Rosněfť a plynárenský Gazprom, vyplatí letos historicky rekordní dividendu. K vysokým ziskům jim pomáhá zejména EU, která hrozí embargem, čímž vyhání cenu ropy i plynu výše, ale nezavádí jej, takže Rusko prodává stále hodně, a navíc ještě draze.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde

Reklama

Související

Rafinérie italské společnosti Saras v městě Sarroch na Sardinii.

Přichází embargo EU na ruské ropné produkty. Akcie evropských rafinérií letí vzhůru, cena nafty také

Přečíst článek
tankování, čerpací stanice

V EU hrozí kvůli embargu výrazný růst cen nafty, varuje německá Commerzbank

Přečíst článek
Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme