Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ropa - informace o tématu

Státní ropný gigant Saudi Aramco má nižší zisk. Dividendu ale zvýší o miliardy

Státní ropný gigant Saudi Aramco má nižší zisk. Dividendu ale zvýší o miliardy

Jedna z největších firem světa podle tržní kapitalizace, saúdskoarabský státní ropný gigant Saudi Aramco, hlásí za první čtvrtletí propad zisku o téměř pětinu. Přesto ale zvýší dividendu, která arabskému státu vynese miliardy dolarů navíc, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Krvavé peníze pro Putina. Řečtí rejdaři vydělávají na ruské ropě

Přečíst článek

Pračky špinavé ruské ropy jedou naplno. Češi tak tankují litr nafty i pod třicet korun

Přečíst článek
Ropné firmě BP klesl v prvním čtvrtletí zisk na pět miliard dolarů

Ropné firmě BP spadl čtvrtletní zisk na pět miliard dolarů. I tak překonal očekávání

Britské ropné společnosti BP klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk na pět miliard dolarů, v přepočtu zhruba 107 miliard korun, a to z 6,2 miliardy dolarů před rokem. Firma také uvedla, že zpomalí odkup svých akcií.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Země EU a skupiny G7 loni a ještě letos na přelomu roku v rámci svých sankcí zakázaly nebo zásadně omezily dovoz ruské ropy a ropných produktů. Ve skutečnosti ale i přes tyto sankce proudí ruská ropa ve velkém na Západ dále. A to ve zpracované podobě – třeba jako motorová nafta. A skrze třetí země typu Číny. Ve velkém tak dochází k „praní špinavé ruské ropy“. To zjišťuje dnes zveřejněná studie finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Ruský vývoz ropy v březnu trhnul tříletý rekord. Kvůli sankcím ale příjmy rapidně klesly

Ruský vývoz ropy v březnu trhnul tříletý rekord. Kvůli sankcím ale příjmy rapidně klesly

Vývoz ruské ropy navzdory západním sankcím dosáhl v březnu maxima za poslední tři roky, respektive od dubna 2020. Tržby, které Moskva z prodeje suroviny získává, ale zůstávají mnohem nižší než loni. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu o tom dnes informovala Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Přečíst článek
Těžba ropy - ilustrační snímek

Rusko šetří ropou. Denně těží o 700 tisíc barelů méně

Kvůli sankcím a klesající ceně ropy se Rusko rozhodlo od března omezit těžbu ropy o půl milionu barelů denně. Reálné úspory jsou však podle dat, která získala agentura Bloomberg, ještě vyšší. Již v květnu se přitom mají výrazně snížit dodávky ropy ze zemí OPEC, které chtějí denní produkci omezit o 1,6 milionů barelů denně.

Přečíst článek

Ropa skokově zdražuje. Barel Brentu může letos stát zase i 100 dolarů

Překvapivé snížení těžby ze strany OPEC+ zvýšilo cenu ropy o pět procent. Ropný kartel a jeho spojenci v čele s Ruskem se v neděli dohodli na snížení těžby. Z trhu zmizí 1,15 milionu barelů ropy denně.

Přečíst článek

OPEC+ se dohodl na snížení těžby. Z trhu zmizí miliony barelů ropy, surovina zdraží

Saúdská Arábie a další členové skupiny OPEC+ překvapivě oznámili dobrovolné snížení těžby ropy o dalších zhruba 1,15 milionu barelů denně. Cílem tohoto kroku je podle nich podpořit stabilitu trhu s ropou. Rozhodnutí zřejmě zvýší ceny ropy, protože se očekávalo, že skupina se bude držet snížení o dva miliony barelů denně, na kterém se dohodla koncem loňského roku, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese v USA či Evropě a přílivu ruské ropy na světový trh

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese a přílivu ruské ropy na světový trh

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu pokračovaly ve své zlevňování, byť pomalejším tempem než o týden dříve. Benzín zlevnil o devět haléřů na litr na cenu 36,95 koruny za litr. Nafta o 26 haléřů na 35,01 koruny za litr, přičemž během týdne klesla její cena i pod úroveň 35 korun za litr, tedy nejníže od ledna 2022. Nafta je tedy levnější než zahájením ruské invaze na Ukrajinu, která zpočátku zvedla její cenu až k 50 korunám za litr.

Přečíst článek
ruský tanker, greenpeace

Indie a Čína nakupují rekordní objemy ruské ropy. Kazí tím snahy Západu o ukončení války

Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala smlouvu o výrazném zvýšení dodávek ropy do Indie. Firma uvedla, že spolupráci dohodl na pracovní cestě do druhé největší země v Asii generální ředitel Rosněfti Igor Sečin, konkrétní objemy ale neupřesnila. Indie bude mít i širší sortiment produktů. Rusko se při vývozu surovin zaměřuje hlavně na Asii, většina evropských zemí spolupráci s ním kvůli válce na Ukrajině odmítá.

Přečíst článek
Ropný tanker (ilustrační foto).

Stínová flotila. Stárnoucí tankery převážející ruskou ropu představují ekologickou hrozbu

Flotila starých tankerů s nejasnými majiteli a postrádajícími bezpečnostní certifikáty se nyní plaví po světových oceánech napěchovaná ruskou ropou. Podle mnohých představují ekologickou hrozbu. Agentura Bloomberg uvádí, že v loňském roce vystřídalo majitele více než 100 ropných a palivových tankerů, přičemž ve stejném období došlo k prudkému poklesu počtu vyřazených lodí kvůli stáří.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Jaká je uhlíková stopa války na Ukrajině? Zkusme vymyslet pitomější otázku

Kolem ruské Kaliningradské oblasti se proletěl americký strategický bombardér B52, aby Rusům ukázal, kdo je na světě nejsilnější. Tento letoun je založený na technologiích ze čtyřicátých let. Spaluje tisíce galonů leteckého paliva. Pořád je ale dost hrozivý na to, aby jím nejsilnější stát světa mohl hrozit druhému nejsilnějšímu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Sázky na mistrovství světa v hokeji v polovině šampionátu a před nejsledovanější vyřazovací částí překonaly 1️⃣,2️⃣ miliardy korun. Momentálním favoritem na celkové vítězství je Švédsko, které jsou jediným týmem, který ještě neztratil ani bod. Následuje Kanada, Spojené státy americké a čtvrtým nejvíce favorizovaným týmem zůstává Česká republika. 
Slovenský premiér 👨 Robert Fico zůstává na jednotce intenzivní péče ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici, ve které byl hospitalizován po středečním atentátu a kde podstoupil operaci. 
Česká investiční skupina Star Capital Finance (SCF) koupila za víc než 7️⃣ miliard korun šest polských obchodních center. Prodávajícím byla společnost Cromwell Property Group, sdělil mediální zástupce SCF Ondřej Micka, o prodeji informovaly i Hospodářské noviny. 
Spotřebitelské ceny v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšily o 2️⃣,6️⃣ procenta, inflace tak zůstala na březnové úrovni. Ještě před rokem přitom meziroční růst spotřebitelských cen činil 8,1 procenta. V České republice se inflace zvýšila z 2,2 procenta na 3,1 procenta. 
Ukrajinské armádě se podařilo  stabilizovat situaci na severu Charkovské oblasti, ruská invazní vojska nepostoupila o více než deset kilometrů, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Rusko minulý týden obnovilo pozemní ofenzivu v tomto příhraničním regionu na severovýchodě Ukrajiny, čímž otevřelo novou frontu, a v prvních dnech přicházely zprávy o postupu invazních vojsk.
Středeční politicky motivovaný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica byl útokem na  suverénní slovenskou politiku založenou na vůli lidí. Podle maďarské tiskové agentury MTI to řekl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó poté, co telefonoval se zastupujícím šéfem slovenského parlamentu Peterem Zigou.
Čína umožní místním samosprávám odkupovat některé 🏡 domy za výhodné ceny. Přislíbila také další úsilí o dostavbu rozestavěných domů. Podle čínské státní tiskové agentury Nová Čína to na dnešním online setkání o bytové politice uvedl čínský vicepremiér Čche Li-feng. Zmírní se také pravidla pro poskytování hypoték, uvedla dnes čínská centrální banka. 
Izraelská poválečná vojenská správa Pásma Gazy, kde spolu už sedm měsíců bojuje izraelská armáda a radikální palestinské hnutím Hamás, by ročně stála 2️⃣0️⃣ miliard šekelů (123 miliard korun) a vyžadovala by vojenskou podporu pěti divizí izraelské armády. To je odhad vysoce postavených bezpečnostních představitelů, na jejichž zprávu dnes upozornily servery The Times of Israel (ToI) a Ynet.
Ruská armáda  nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti Charkova na severovýchodě Ukrajiny. Podle agentury Reuters to prohlásil americký generál Christopher Cavoli, který je vrchním velitelem sil Severoatlantické aliance v Evropě, po jednání šéfů generálních štábů členských zemí NATO v Bruselu. 
Nejméně 3️⃣8️⃣ leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na východě Ukrajiny, uvedl na sociální síti zpravodajský kanál Astra. Zprávu převzala i některá ruská a ukrajinská média.
Reklama
Reklama
Doporučujeme