Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pražská burza - informace o tématu

Ilustrační foto

Jak porazit inflaci? Poradí zkušení investoři již zítra

Dvouciferná inflace, historické nárůsty úrokových sazeb. Tlak centrálních bank přichází možná pozdě, o to silněji. A stranou bude muset možná ustoupit i ekonomický růst. Jak v takové době udržet hodnotu svého majetku? Na tyto otázky odpoví Investiční snídaně s názvem Jak investovat v prostředí vysokých úrokových sazeb? kterou pořádá společnost EMUN ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou.

Přečíst článek

Trh Start pražské burzy se chystá na zatím největší úpis. Slovenská Gevorkyan si jde pro 860 milionů

Přečíst článek
ČEZ, sídlo

Akcie ČEZ letí nahoru. Úvahy o dělení podniku z nich dělají vysoce žádané zboží

Scénář dělení ČEZ je po pěti letech opět na stole. Akcie podniku i díky tomu zažívají burzovní rally. Jejich cena letí nahoru suverénně nejvíce ze všech akcií, co se v Praze obchodují.

Přečíst článek
Coloseum

Síť pizzerií Coloseum si jde na burzu pro sto milionů korun

Skupina Coloseum, do níž patří i síť restaurací, míří na trh Start pražské burzy. Emitovat chce až 38procentní podíl akcií. Stane se tak první veřejně obchodovatelnou společností z gastronomického sektoru na pražském parketu, oznámili to zástupci společnosti.

Přečíst článek
Burzovní palác

Na Start pražské burzy si jde pro sto milionů výrobce dveřního kování z Dobrušky

Česká společnost M&T 1997, která je výrobcem dveřních klik a kování se sídlem v Dobrušce, potvrdila svůj záměr vstoupit na trh Start pražské burzy. Veřejnou nabídku akcií včetně jejich přijetí k obchodování očekává společnost do konce června 2022. Uvedl to poradce transakce František Bostl ze společnosti Starteepo.

Přečíst článek
Česká zbrojovka

Jan Drahota z České zbrojovky: Loňské zisky byly rekordní. Přejmenujeme se na Colt CZ

Za dobrými výsledky stojí mimo jiné akvizice legendární americké firmy Colt. Slavné jméno ponese nyní celá společnost. Její vedení navrhne dividendu ve výši 25 korun na akcii. Výsledky hospodaření povzbudily investory. Cenné papíry Zbrojovky na pražské burze zakončily čtvrteční seanci růstem o víc než tři procenta na 612 korun za akcii.

Přečíst článek
Gevorkyan

Slovenská firma Gevorkyan si jde pro stamiliony na pražskou burzu

Burza cenných papírů Praha přivítá první slovenskou firmu. Firma Gevorkyan, která se zabývá výrobou kovových součástek procesem práškové metalurgie, plánuje vstoupit na trh Start pražské burzy. Úpis by se měl uskutečnit letos v červnu. Společnost oznámila, že tak chce získat kapitál až 800 milionů korun. Potenciálně tak půjde o největší úpis akcií na tomto trhu.

Přečíst článek
Burzovní palác

Pražská burza je mezi deseti nejvýnosnějšími parkety světa

Akcie představují zajištění proti zdražujícím energiím i hypotékám, ale jen pro někoho. Hlavní ukazatel pražské burzy se v tomto týdnu ocitl v první světové desítce letos nejlépe zhodnocujících burz. Jen devět zemí světa vykazuje dle Bloombergu ještě vyšší dosavadní výkonnost svého primárního burzovního ukazatele než Česká republika. Pražské burze pomáhá k postupu do TOP 10 hlavně dramatické zvyšování úrokových sazeb v podání České národní banky a také nebývalý růst cen energií a emisních povolenek EU.

Přečíst článek
Radomír Lapčík, miliardář a zakladatel společnosti SAB o.c.p. i SAB Finance

Štěpení na pražské burze. Akcie SAB Finance jsou nyní dostupné i pro drobné investory

Akcie české společnosti SAB Finance, nováčka pražské burzy, budou ode dneška dostupnější i investorům, kteří by do nich chtěli směřovat menší část peněz. Česká národní banka totiž schválila návrh na jejich rozdělení v poměru 1:10.  

Přečíst článek
Týden tradera, Kryštof Míšek,

Týden Tradera: Funkční burza by měla být prioritou všech politiků

Posledních několik týdnů na burzovních trzích se odehrává ve znamení, které by se dalo jednoduše přeložit, jako: „stačí počkat, když to trochu sletí, přikoupit a svézt se s marketem vesele směrem k novým indexovým maximům.“ Přesto přichází otázka, co by mohlo tuto trajektorii světových burz změnit? 

Přečíst článek
Pavel Baudiš a Eduard Kučera

Cesta Pavla Baudiše a Eduarda Kučery k miliardám

Od prográmku, který překonal virus Vienna, po úspěšný prodej americkému gigantu. Jak Pavel Baudiš a Eduard Kučera založili Avast a vybudovali z něj jednoho z lídra trhu kyberbezpečnosti.

Přečíst článek
Avast

Americký Norton koupí Avast za téměř 200 miliard. Firma se přejmenuje

Nová společnost se chystá nabízet služby více než 500 milionům uživatelů. Akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal. Číst více

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme