Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Danone plánuje prodat své ruské aktivity byznysmenovi napojenému na Čečensko

Danone plánuje prodat své ruské aktivity byznysmenovi napojenému na Čečensko
iStock
 ČTK

Francouzská potravinářská společnost Danone plánuje prodat své ruské aktivity podnikateli napojenému na Čečensko. S odkazem na své zdroje a zhlédnuté dokumenty to napsal britský deník Financial Times (FT).

Reklama

Nad podnikáním francouzské firmy převzala před sedmi měsíci kontrolu Moskva, a to na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Podle dopisu, do nějž nahlédli redaktoři FT, souhlasila firma Vamin Tatarstan, kterou vlastní podnikatel Mintimer Mingazov, že za ruské podnikání Danone zaplatí 17,7 miliardy rublů (4,5 miliardy korun). Podle těchto informací Danone obdrží deset miliard rublů za svůj vlastní kapitál, zatímco 7,7 miliardy rublů půjde na obsluhu dluhu ruské součásti.

Putinovi na tiskové konferenci položil dotaz jeho digitální dvojník

Putin velmi úspěšně oškubává západní firmy, které opouštějí Rusko

Odchod západních firem z ruského trhu měl podkopat ruskou ekonomiku. Místo toho přihrál Kremlu a lidem kolem Putina miliardové majetky.

Přečíst článek

Loni v červenci byl novým šéfem ruské dceřiné společnosti Danone jmenován Jakub Zakrijev, synovec čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který je Putinovým blízkým spojencem. Stalo se tak poté, co Kreml převzal kontrolu nad podnikem v rámci odvety za sankce uvalené na ruské společnosti v zahraničí po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Firma pak snížila celkové odpisy svých ruských aktivit přibližně na 700 milionů eur (17,8 miliardy korun). Předtím varovala, že dohoda o prodeji ruské součásti by mohla vést k odpisu až jedné miliardy eur. Mingazov byl dosazen do představenstva společnosti, když kontrolu nad ní převzal Zakrijev.

Danone se chystá ve čtvrtek zveřejnit hospodářské výsledky. K informacím listu FT se ale nechtěla vyjádřit.

Putin umožnil znárodnění majetku firem Danone i Carlsberg v Rusku

Putin umožnil znárodnění majetku firem Danone i Carlsberg v Rusku

Ruský stát převzal kontrolu nad ruskou pobočkou francouzské potravinářské firmy Danone a nad pivovarem Baltika, který patří dánské společnosti Carlsberg. Příslušný dekret v neděli podepsal ruský prezident Vladimir Putin. Obě firmy měly v úmyslu opustit ruský trh v reakci na napadení Ukrajiny Ruskem, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme