Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

jádro - informace o tématu

Dukovany

Dukovany rychle dokoupily palivo z Ruska. Cena uranu je nejvýše od havárie ve Fukušimě

Světové trhy s uranem jsou v napětí. Cena uranu totiž v důsledku války na Ukrajině teď vylétla nejvýše od havárie na japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Důvod zdražování uranu je podobný jako třeba u ropy. Trhy se obávají odstřižení světa od ruského uranu. Dukovany se kvůli tomu rychle předzásobily.

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022

Lukáš Kovanda: Fialův nepříjemný vzkaz pro Německo

Český premiér svým novoročním projevem připomněl Havla, důležitým vzkazem je – i pro sousední Německo –, že Česko hodlá rozvíjet jadernou energetiku.

Přečíst článek
Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek
Jaderná elektrárna v Německu

Německo se loučí s jádrem. Likvidace elektráren potrvá dekády

Německo se vydává zcela novou energetickou cestou, která je opačná od té české. Rozhodnutí opustit jadernou energii bylo dílem okamžiku ve srovnání s tím, jak dlouho se budou německé nukleární elektrárny demontovat. Německo navíc nemá vybrané místo pro úložiště vyhořelého jaderného odpadu.

Přečíst článek
Dukovany

Ničíte konkurenci, udeřil Peking na Prahu kvůli Dukovanům

Čína očekává, že Česká republika přehodnotí své rozhodnutí vyloučit její firmy ze soutěže na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Uvedla to dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing na otázku ruské agentury TASS.

Přečíst článek
Jaderná elektrárna Dukovany

Havlíček: Tendr na Dukovany by mohla po volbách vypsat ještě tato vláda

Tendr na Dukovany by mohla vypsat tato vláda. To je technická věc. Rozhodně nechceme s ničím otálet, řekl Radiožurnálu vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Přečíst článek
Temelín

Upgrade systémů v Temelíně zajistí Westinghouse. Přijde si přitom na miliardy

Společnost ČEZ a firma Westinghouse Electric podepsaly devítiletou dohodu o modernizaci řídících a kontrolních systémů v jaderné elektrárně Temelín. Hodnota zakázky je v řádu miliard korun. Částečnou obnovu a modernizaci systémů zajistí Westinghouse jako jejich původní dodavatel.

Přečíst článek
Green Deal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bez dopadových studií je klimatický balíček EU jen aktem víry

Uprostřed léta zahajují země západního eurasijského výběžku zelenou revoluci. Z celoplanetárního hlediska je sice EU příliš malá na to, aby sama globální klima ovlivnila, ale to nevadí. Jde prostě o revoluci. Tedy o víru a ideologii. Propočty a racionalita jdou prozatím stranou. 

Přečíst článek
Průmyslník Jaroslav Strnad se rozkročil do jaderného průmyslu.

Průmyslník Strnad se rozkročil do jaderného průmyslu. Koupil Chemcomex

Průmyslník Jaroslav Strnad na přelomu roku koupil třebíčského výrobce potrubních systémů pro jaderné elektrárny Chemcomex. Informaci, která vyplynula z evidence skutečných majitelů firem, jako první přinesl server E15. Deníku ji bez dalších detailů potvrdil Strnadův mediální zástupce Andrej Čírtek. Výše transakce tak nebyla odtajněna.

Přečíst článek
Jaderná elektrárna Dukovany

Dukovany bez Ruska i Číny. ČEZ zaslal bezpečnostní dotazník třem zájemcům

Firma Elektrárna Dukovany II ze skupiny ČEZ rozeslala dopis a zahájila bezpečnostní posouzení třech zájemců o stavbu nového jaderného bloku v dukovanské elektrárně. Oslovena byla francouzská společnost EdF, americký Westinghouse a jihokorejská společnost KHNP.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská komise schválila prodej americké společnosti U.S. Steel  japonské Nippon Steel za 14,9 miliardy dolarů (zhruba 345 miliard korun). Komise uvedla, že obchod navzdory politickým tlakům ve Spojených státech nenarušuje hospodářskou soutěž.
Generálním ředitelem americké pobočky skupiny Czechoslovak Group (CSG) se stal bývalý důstojník americké armády Paul Lemke. Průmyslově-technologickému holdingu Michala Strnada má pomoci v růstu na americkém trhu a rozvoji obchodních vztahů s tamními klíčovými obchodními partnery.  Číst více
Pražský městský soud 👨‍⚖️ se začal zabývat žalobou Agrofertu ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO), kterou holding podal na hnutí STAN a jeho předsedu a ministra vnitra Víta Rakušana. Agrofert požaduje, aby STAN a Rakušan odstranili ze svých stránek a sítě X příspěvky, kde se podle něj snaží vyvolat dojem, že holding protiprávně odposlouchává hovory třetích osob. 
Skupina Creative Dock , která se zaměřuje na budování digitálních firem, koupila stejně zaměřenou mnichovskou společnost Mantro Product Studio ze skupiny Mantro Group. Strategická akvizice má za cíl zejména posílit pozice Creative Docku v evropském regionu německy mluvících zemí ze strojírenství a energetiky
Zisk státního podniku Řízení letového provozu ČR 🛬 (ŘLP) loni meziročně vzrostl o téměř 82 procent na 320 milionů korun. To se podle generálního ředitele Jana Klase podařilo jak zvýšením výnosů, tak i přísným sledováním nákladů v důležitých oblastech. Celkové výnosy firmě stouply meziročně o 21 procent ze 3,6 miliardy předloni na téměř 4,4 miliardy korun. 
V Polsku už neexistuje riziko vážného porušení zásad právního státu, oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. EU proto ukončí řízení kvůli stavu vlády práva, kterému Varšava čelila více než šest let. Takzvaná procedura podle článku 7 Smlouvy o Evropské unii byla proti Polsku spuštěna v roce 2017. 
Energetické skupiněPražská energetika (PRE) loni klesl čistý zisk meziročně o 6,5 procenta na 3,12 miliardy korun. Výnosy naopak stouply o 26,5 procenta na téměř 48,2 miliardy. Vyplývá to z výroční zprávy PRE. Jako důvod poklesu zisku firma uvádí nárůst daňového zatížení v důsledku změny daňových předpisů.
Česká spořitelna jedná o zařazení nemovitostního fondu Reico 🏢 do struktury české pobočky Erste Asset Management. V případě dokončení těchto jednání zůstane Reico dál součástí mateřské Erste Group. Pro podílníky fondu ani pro zaměstnance tak případný přesun nebude znamenat žádnou změnu, řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.
V Česku se v roce 2023 dostalo do insolvence 1074 firem, což bylo o pět procent ↗ více než předloni. V regionu střední a východní Evropy stoupl počet firemních insolvencí o 39 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Coface.
Huť Liberty Ostrava plánuje, že odstaví koksovnu  ⛔, která je od prosince v tzv. teplému útlumu, kedy sa udržuje nižšie teplo. Vedení firmy sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance 2/3 sociálního a celé zdravotní pojištění.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme