Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

jádro - informace o tématu

Vogtle, projekt největší jaderné elektrárny v USA je těsně před dokončením. Má sedm let zpoždění

Projekt největší jaderné elektrárny v USA je před dokončením. Sedm let po plánovaném termínu

Projekt americké jaderné elektrárny Vogtle je blízko dokončení. Dva nové reaktory s rozpočtem více než 16 miliard dolarů (347,8 miliardy korun) mají sedm let zpoždění, jeden z nich však již vyrábí elektřinu a druhý je v konečné fázi testování. Po jejich uvedení do provozu se Vogtle stane největším producentem elektřiny v USA, který vyrobí energii schopnou rozsvítit jeden milion domácností a podniků a tato elektřina bude bez emisí, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Dosluhující jaderná elektrárna RWE Emsland v Lingenu v Německu.

Vypnutím německých jaderných elektráren se do vzduchu dostane více CO2, uvádí studie

Přečíst článek

Jaroslav Míl: Energetické firmy tvoří obří zisk na účet spotřebitelů. Zavření jádra v Německu situaci nezmění

Přečíst článek

Nový rekord, vítr a slunce loni měly na globální výrobě elektřiny podíl 12 procent

Přečíst článek
Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná energetika je riskantní a tak drahá, že se nevyplatí, míní institut DIW Berlin

Přečíst článek

Putin se stáhl z dohody s USA o počtu jaderných hlavic. Z rozpoutání války viní Západ

Rusko pozastavuje svoji účast v dohodě Nový START, která omezuje počet jaderných hlavic a jejich nosičů, sdělil v úterním projevu k členům parlamentu a dalším představitelům vládnoucí elity ruský prezident Vladimir Putin. Stalo se tak těsně po návštěvě amerického prezidenta Joe Bidena na Ukrajině.

Přečíst článek

Firma s účastí ČEZ požádala o stavbu další jaderné elektrárny na západě Slovenska

Polostátní slovenská firma Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), ve které drží 49 procent akcií česká elektrárenská společnost ČEZ, podala místnímu úřadu jaderného dozoru žádost o vydání povolení na stavbu nové atomové elektrárny na západě Slovenska. S odvoláním na vyjádření firmy to píší slovenská média.

Přečíst článek
Dukovany

Jaroslav Míl: Sedm bodů, které zachrání českou energetiku

Jeden z nejfundovanějších expertů na energetiku a bývalý šéf ČEZ Jaroslav Míl popisuje pro newstream.cz v sedmi bodech svůj pohled na to, jakým směrem a v jakých krocích by se měla ubírat česká energetika, aby přežila současné výzvy. Doporučuje, co by se mělo stát, aby Česko mělo bezpečný systém a přiměřeně drahou elektřinu a plyn.

Přečíst článek
Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Jaroslav Míl: Zestátnění části ČEZ je zbytečný krok. Cenu elektřiny to nesníží

Proč se vláda rozhodla zestátnit výrobu elektřiny společnosti ČEZ? Podle Jaroslava Míla, bývalého šéfa ČEZ a také dřívějšího vládního zmocněnce pro jadernou energetiku, je pro Česko mnohem důležitější vytvořit nový design energetického trhu. A v rámci unie obhájit české zájmy. To prý vláda nedělá. Násilné přebírání sta procent části ČEZ vidí Míl jako zbytečné, možná dokonce jako zástěrku skutečných problémů. Ani pokud by stát svůj záměr dokončil, na cenu elektřiny pro spotřebitele to podle něj nebude mít vliv.

Přečíst článek
EDF, francouzská energetická společnost

Žaloba minoritních akcionářů EDF pozastavila zestátnění energetického gigantu. Ve věci rozhodne soud

Úplné převzetí zadlužené energetické společnosti EDF francouzským státem se odkládá. EDF to oznámila po středečním rozhodnutí úřadu pro dohled nad trhem AMF. Čeká se na rozhodnutí pařížského soudu o opodstatněnosti žaloby minoritních akcionářů, kteří dohodu o převzetí napadli.

Přečíst článek
Elektrárna, ilustrační foto

Obnova ukrajinské energetiky může povzbudit boom v celé Evropě

Celý svět mohl na jaře téměř v přímém přenosu sledovat, jak ruská agresorská vojska ničí jeden z pilířů ukrajinského průmyslu – ocelárny ve východní části země. Na podzim se terčem barbarských útoků stala celá energetická infrastruktura Ukrajiny. I ti obyvatelé napadené země, kteří přímo nebojují na frontě, řeší akutní existenční problémy – jak přežít nadcházející zimu, když si nemohou být jistí ani dodávkami energií a vody.

Přečíst článek
Škoda JS

ČEZ dokončil „válečnou akvizici“. Definitivně převzal Škodu JS

Energetická skupina ČEZ se ve čtvrtek stala vlastníkem výrobce zařízení pro jaderné elektrárny Škoda JS, oznámil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Výši transakce skupina zveřejnit nechce, dodal. Smlouva byla uzavřena už v červnu letošního roku, ale čekalo se na schválení antimonopolními úřady.

Přečíst článek
jaderná elektrárna, ilustrační foto

Evropská energetická solidarita má už teď trhliny. Francie chce zastavit vývoz elektřiny do Itálie

Francie by mohla na dva roky přerušit vývoz elektřiny do Itálie, protože se potýká s poklesem produkce ve svých jaderných elektrárnách, píše agentura Bloomberg. Dodávky z Francie se na italské spotřebě elektřiny podílejí zhruba pěti procenty.

Přečíst článek
Německá jaderná elektrárna Neckarwestheim

Němci se bojí zimy. Dvě jaderné elektrárny „zůstanou k dispozici“

Atomové elektrárny Isar 2 a Neckarwestheim by měly do poloviny dubna 2023 ještě zůstat k dispozici, aby v případě potřeby mohly během zimy poskytnout v jižním Německu dodatečný příspěvek do energetické sítě, uvedl německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Přečíst článek
Temelín

Lidstvo potřebuje mnohonásobně více levné energie. Jinak se nebude rozvíjet a dojde na konflikty

Nedostatek energie, v našem případě plynu, nás nutí k energetickým úsporám. Jde o krátkodobé řešení, protože nic jiného nám nyní ani nezbývá. Dlouhodobě ale potřebujeme spotřebovávat více energie. Násobně více levné energie, abychom byli schopni řešit problémy, inovovat a prosperovat, píše v komentáři pro Newstream David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme