Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

filantropie - informace o tématu

Komárkova nadace pošle do lidušek piana za 10 milionů

Už druhé kolo sbírky Piana do škol Nadace Karel Komárek Family Foundation, které odstartovalo v prosinci loňského roku, má podpořit i pětice benefičních koncertů. Sérii odstartuje koncert slovenské kapely No Name na Bořislavce.

Přečíst článek
Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk prodal loni akcie Tesly za miliardy, další dal na charitu. A zbytek si už nechám, prohlásil

Přečíst článek

Dražba sbírky spoluzakladatele Microsoftu vynesla rekordních 1,6 miliardy dolarů. Výtěžek půjde na dobrou věc

Přečíst článek
Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Štědrá konference o klimatu. Bezos a Gatesovi dají miliardy dolarů na ochranu přírody

Fond, který založil americký miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos, se zavázal, že do roku 2030 daruje jednu miliardu dolarů (24 miliard korun) na ochranu přírody a biologické rozmanitosti. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Nadace Billa a Melindy Gatesových poskytne 1,4 miliardy dolarů (34 miliard Kč) malým zemědělcům v Africe a v Asii, aby se mohli lépe přizpůsobit změnám klimatu. Obě zprávy byly oznámeny v den zahájení mezinárodní klimatické konference COP27.

Přečíst článek
Bill Gates, miliardář, filantrop, zakladatel Microsoftu

Gates chce vymýtit dětskou obrnu. Věnuje na to 30 miliard

Nadace Billa a Melindy Gatesových dá na boj s dětskou obrnou ve světě 1,2 miliardy dolarů (asi 30 miliard korun). 

Přečíst článek
V srpnu 2022 se třetím nejbohatším mužem planety stal indický miliardář Gautam Adani.

Svět ho neznal, nyní je bohatší než Gates. Nová miliardářská trojka je Ind Gautam Adani

Jen málokdo mimo Indii před několika lety slyšel o Gautamu Adanim. Nyní se z indického obchodníka, který nejprve zkoušel štěstí jako obchodník s diamanty, než se dal na uhelný byznys, stal třetí nejbohatší člověk na světě. Je to poprvé, co se do první trojky žebříčku miliardářů Bloombergu dostal občan Asie. S aktuálním majetkem 137,4 miliardy dolarů Adani předstihl Francouze Bernarda Arnaulta a Billa Gatese a v žebříčku nyní zaostává pouze za Elonem Muskem a Jeffem Bezosem, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
George Soros

Soros těží z růstu akcií. Zvýšil svůj podíl v Amazonu. Portfolio rozšiřuje o Teslu

Miliardář a filantrop George Soros zvýšil přes svůj fond Soros Fond Managment podíl akcií ve velkých technologických firmách. Stalo se tak před sérií růstů akcií těchto firem v uplynulých čtyřech týdnech. Zvýšil podíl v největším e-shopu na světě Amazonu, softwarové společnosti Salesforce a konglomerátu Alphabet, informuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Bill Gates

Gates vypadne z klubu dolarových stamiliardářů. Vzdá se části bohatství pro dobrou věc

Americký miliardář Bill Gates chce do budoucna převést téměř veškerý majetek své nadaci, ještě tento měsíc jí poskytne 20 miliard dolarů (483 miliard korun). Uvedl to v prohlášení, v němž reaguje na řadu globálních neúspěchů z poslední doby, v čele s pandemií COVID-19.

Přečíst článek
PPF, ilustrační foto

Nadace rodiny Kellnerových loni rozdala 92 milionů na vzdělávání

Nadace rodiny Kellnerových The Kellner Family Foundation rozdělila loni dary v celkové výši 92 milionů korun, což je zhruba o milion více než v předchozím roce. Většina peněz putovala na podporu vzdělání dětí a mladých lidí ve státním i soukromém sektoru. Nadace to uvedla ve výroční zprávě. Za dvacet let od založení první rodinné nadace poskytla rodina Kellnerova jejich prostřednictvím 1,7 miliardy korun na podporu vzdělanosti v České republice. Rodina Kellnerových ovládá investiční skupinu PPF.

Přečíst článek
Volím zelenou, ilustrační foto

Sustainable Future 2022. Špičky byznysu diskutovaly o udržitelnosti na Pražském hradě. Podívejte se

Praha hostila jednu z největších akcí o udržitelnosti ve střední Evropě. Podívejte se na záznam vystoupení více než šedesátky řečníků na mezinárodní konferenci Sustainable Future 2022. Celodenní akce proběhla v prostorách Martinického paláce na Pražském hradě. Pořádal ji Startup Disrupt. Newstream byl mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Sergej Brin a Nicole Shanahanová jsou dalším miliardářským párem, který se v posledních letech rozvádí.

Gatesovi, Bezosovi... a znovu Sergej Brin. Další miliardářský rozvod a boj o majetek

Spoluzakladatel Googlu a aktuálně šestý nejbohatší obyvatel planety Sergej Brin před sedmi lety plnil stránky novin a homepage serverů kvůli svému rozvodu s Annou Wojcickou. Ale asi mu není souzeno – po třech letech dalšího manželství s Nicole Shanahanovou požádal o rozvod a celý proces dělení miliardového majetku absolvuje podruhé, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Warren Buffett

Buffett zase konal dobro. Na charitu věnoval akcie Berkshire za čtyři miliardy dolarů

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett věnoval akcie své firmy Berkshire Hathaway zhruba za čtyři miliardy dolarů (94,3 miliardy korun) Nadaci Billa a Melindy Gatesových a čtyřem rodinným charitám. Dar je součástí Buffettova slibu, že se postupně vzdá téměř veškerého svého majetku.

Přečíst článek
malí hokejisté s Petrem Čajánkem

Trinity Bank podpořila malé hokejisty z Ukrajiny, finančně se angažuje proti konfliktu

Trinity Bank podpořila malé ukrajinské hokejisty, kteří jsou nyní v péči Hokejového klubu Berani Zlín. Banka darovala částku 40 tisíc korun, kterou dětem přispěje na pokračování v jejich sportovních aktivitách a možnosti smysluplně trávit volný čas. Červenému kříži banka poslala pět milionů korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme