Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

důchodci - informace o tématu

Vláda schválila návrh novely se snížením mimořádné valorizace důchodů.

Vláda schválila nižší růst penzí, opozice chystá obstrukce

Vláda schválila návrh novely se snížením červnové mimořádné valorizace důchodů. Podle novely by se zásluhová procentní část penzí měla kvůli inflaci zvýšit o 2,3 procenta a k tomu všem ještě o 400 korun. Průměrná starobní penze by se tak zvedla podle podkladů k zákonu o 760 korun místo 1770 korun, o které by rostla podle nynějších pravidel. Kabinet to zdůvodnil snahou zpomalit zadlužování.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Penzijní armagedon se blíží. Posunutí hranice odchodu do důchodu systém nespasí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ve středu uvedl, že navýšení věku odchodu do důchodu je v ČR nevyhnutelné, a to nejpozději kolem roku 2030. Pokud se tak stane, nebude ČR v rámci EU žádnou výjimkou. Byť je pravda, že dle nyní platné legislativy jednotlivých zemí EU by měl být v roce 2033 průměrný věk odchodu do důchodu v Unii stále jen 65,5 roku.

Přečíst článek
Důchodkyně

Vývoj životní úrovně důchodců rekordně předčí životní úroveň pracujících

Růst inflačně očištěného průměrného starobního důchodu letos historicky rekordně překoná růst průměrné hrubé mzdy, rovněž v očištění o inflaci. Rozdíl pravděpodobně dosáhne úrovně 14 procentních bodů.

Přečíst článek
Aktivní důchodci

Dalibor Martínek: Tahle země není pro děti. Je pro důchodce

Přišel mejl ze školy. Děti pojedou na výlet, pošlete 700 korun. 250 za návštěvu jakési atrakce, 450 korun za dopravu. Čtyři sta padesát korun za dopravu? Za to by se dalo jet autobusem do Berlína! Snad nejedou do Berlína… Dále v dopise ze školy stálo, připravte si tisícovku na učebnice pro příští rok za jedno dítě. A za tři týdny je škola v přírodě, čtyři noci za pět tisíc korun.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Další peníze pro důchodce kvůli dynamice růstu inflace připouští už i ministr Jurečka

Důchodci se letos dočkají ještě třetí valorizace, připouští to už i ministr Jurečka. Třetí valorizace by byla kvůli inflaci způsobené válkou na Ukrajině. Zdražování je totiž už tak rychlé, že by měly být splněny podmínky právě i pro druhou mimořádnou valorizaci.

Přečíst článek

Spěch do důchodu se letos nevyplácí. Pár dnů přesluhování navýší penzi o stokoruny

Lidé, kteří se chystají do starobního důchodu letos na přelomu roku, letos musí být obzvláště obezřetní. Správným načasováním odchodu si totiž mohou „přihrát“ stovky až tisíce korun měsíčně na důchodu navíc, a to až do konce života.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česko bude podle ministra zemědělství Marka Výborného žádat o mimořádnou finanční pomoc pro české ovocnáře 🍎🍐, konkrétně o balík pomoci určený pro případy mimořádných přírodních katastrof, jako jsou povodně, požáry nebo právě mrazy 🌬. 
Operátorovi O2 loni klesl zisk  po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily ↗ o 2,4 procenta na 35,04 miliardy korun. Společnost to uvedla ve výroční zprávě. Číst více
Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů 💣 skladů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém v roce 2014 zemřeli dva lidé. Policisté považují za prokázané, že výbuchy uskutečnili příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU
Český prodejce letenek ✈ Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového hospodaření, zisk činil 1,13 milionu eur (28,4 milionu korun). Tržby se dařilo zvýšit o pětinu na 293 milionů eur (7,4 miliardy korun), uvedla firma. Číst více
Skupině mmcité, která vyrábí městský mobiliář, loni meziročně vzrostly  konsolidované tržby přibližně o 28,4 milionu korun na více než 1,189 miliardy korun. Čistý zisk podniku z Uherského Hradiště vzrostl z předloňských asi 32,2 milionu korun přibližně na 85,4 milionu korun v roce 2023. Zisk překonal očekávání, proto plánuje představenstvo mmcité první výplatu dividendy,
Celková ekonomická nálada podnikatelů a spotřebitelů na Slovensku po předchozím poklesu v dubnu stoupla ↗ a dosáhla nejlepšího výsledku za poslední téměř dva roky, informoval slovenský statistický úřad.
Národní sportovní agentura (NSA) nesledovala a nekontrolovala, jak příjemci využili dotace 💰 a zda dodrželi stanovené podmínky. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu. Číst více
Na středních školách 👩‍🏫 začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý. Skládat ji budou uchazeči, kteří se nemohli účastnit testů v řádném termínu například kvůli nemoci. K náhradnímu termínu jde 2030 uchazečů.
Irsko zvažuje, že kvůli nárůstu nelegální migrace z Británie přes Severní Irsko začne vracet žadatele o azyl 🏃 zpět do Spojeného království. S odvoláním na prohlášení irského premiéra Simona Harrise o tom informovala agentura AFP.
Reklama
Reklama
Doporučujeme