Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čechy nejvíce děsí nesoběstačnost ve stáří, ukázal průzkum

Čechy nejvíce děsí nesoběstačnost ve stáří, ukázal průzkum
iStock
 ČTK

Nejvíce starosti Čechům dělá i letos nesoběstačnost ve stáří. Vyplývá to z průzkumu České asociace pojišťoven, podle kterého se jí obává stále přes 70 procent lidí. Proti loňskému roku klesl význam krátkodobé pracovní neschopnosti a výpadku příjmu. Vzrůstající obavy naopak dlouhodobě panují u dostupnosti kvalitní péče nebo zdravotních komplikací v zahraničí. Průzkum se konal v březnu mezi více než tisícovkou respondentů.

Reklama

Češi ve stáří očekávají finanční problémy

„Demografické prognózy dlouhodobě hovoří o stárnutí populace, na datech vidíme i rostoucí počet osob v některém stupni nesoběstačnosti. Do roku 2060 se z dnešních přibližně 360.000 těchto osob dostaneme na více než milion,“ uvedl výkonný ředitel asociace Jan Matoušek.

Češi ve stáří očekávají finanční problémy, odkázání na péči ostatních i to, že budou na obtíž. Pojištění pro případ dlouhodobé péče a nesoběstačnosti by podle dat z roku 2022 obecně uvítalo 69 procent respondentů a zájem jich o něj projevilo 53 procent. Zahrnovat by mělo jak terénní a mobilní sociální služby nebo zajištění místa v zařízení, tak i poradenství.

Obavy z dostupnosti klavitní péče

Naopak změna nastala u krátkodobého výpadku příjmu a pracovní neschopnosti. Zatímco v roce 2022 zaujímala tato rizika čtvrté, respektive páté místo v žebříčku, kdy se jich obávalo shodně 56 procent respondentů, letos to je deváté a sedmé místo se 44, respektive 46 procenty. „Obavy z těchto rizik byly akcelerovány pandemií covidu. Nyní toto riziko odeznělo a vnímání těchto faktorů se vrací na své dřívější hodnoty,“ uvedla Jana Hamanová z výzkumné agentury SC&C, která průzkum provedla.

V průzkumu lze podle ní pozorovat rostoucí obavy z dostupnosti kvalitní péče, i to do značné míry ještě souvisí s covidovou pandemií, kdy byla zahlcena zdravotnický zařízení a veřejnost v tomto směru znejistěla. Navíc v poslední době ve veřejném prostoru rezonují zmínky o nedostatku zubařů, pediatrů nebo praktických lékařů, což má také vliv na vnímání dostupnosti zdravotní péče, doplnila.

Zatímco v roce 2021 se nedostupnosti kvalitní zdravotní péče obávalo 43 procent respondentů, letos je to už 53 procent. „Z našich průzkumů dlouhodobě plyne zájem Čechů o doplňkovou péči, která by zvýšila stávající standard našeho zdravotnictví. A i podle aktuálních dat tento trend stále posiluje,“ uzavřel Matoušek.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vláda schválila zákon s reformou penzí se zvyšováním věku nad 65 let

Jurečkova reforma penzí prošla. Průměrný důchod má v budoucnu překročit 30 tisíc

Přečíst článek
Bývalý český prezident Václav Klaus

Dalibor Martínek: Václav Klaus má bohužel pravdu. Jurečkova reforma penzí je fejk. Důchodci jsou posvátné krávy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme