Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další zvýšení důchodů. Opozice chce penzistům přidat 500 korun měsíčně

Opoziční ANO chce přidat důchodcům k penzím 500 korun měsíčně
ČTK
 ČTK

Poslanci opozičního hnutí ANO chtějí příští rok mimořádně přidat důchodcům k penzím 500 korun měsíčně nad zákonnou valorizaci. Návrh novely zdůvodňují zejména růstem cen. Stát by v případě přijetí předlohy vydal na důchody podle odhadu předkladatelů 17 miliard korun navíc. Předlohu nejprve posoudí vláda, rozhodnou o ní zákonodárci.

Reklama

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle již schváleného vládního nařízení o pravidelné valorizaci zvýší od ledna všem stejně o 360 korun za měsíc. O tuto částku vzroste solidární pevná část důchodu. Kabinet vycházel při výpočtu ze zákonných pravidel. Novela poslanců ANO v čele s Alešem Juchelkou by penzistům mimořádně přidala 500 korun měsíčně do zásluhové procentní části důchodu. Při souběhu nároku na výplatu více důchodů by tato částka náležela příjemci jen jednou.

„Návrh má za cíl reagovat na významně negativní inflační dopady na domácnosti důchodců, které se projevily zejména v posledním roce na dramaticky navýšených cenách energií, potravin, léků a zdravotnických pomůcek,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Příspěvek by podle nich více posílil příjmy lidí s nižšími důchody a snížil by rozdíly mezi penzemi osob s různými příjmy, které měly před odchodem do důchodu.

Martin Buchtík

Babiš míří na 35 procent. Což neznamená, že bude skládat příští vládu, říká šéf STEM Martin Buchtík

Z předvolebních průzkumů od různých agentur vychází v posledních dnech jako potenciální vítěz příštích parlamentních voleb Andrej Babiš. Je tu však jedno ale. Do voleb zbývají dva roky, vláda nyní „oslavila“ polovinu funkčního období. Co tedy znamenají předvolební průzkumy pro budoucí volební výsledek? „Žádné volby teď nejsou. Uprostřed závodu je jedno, v jaké části pole se nachází ten který účastník,“ říká Martin Buchtík, ředitel výzkumné agentury STEM. I podle STEMu se nyní Andrej Babiš jeví jako favorit. A pokud vládní koalice nepodnikne rázné kroky, příští volby prohraje.

Přečíst článek

Starobní penze pobírá od České správy sociálního zabezpečení 2,36 milionu lidí a invalidní a pozůstalostní důchody dalších 479 tisíc. Průměrný starobní důchod činil na konci června 20 233 korun. Podle údajů ministerstva práce by se měl v lednu dostat nad 20 600 korun. Několik desítek tisíc penzí vyplácejí pak ještě systémy resortů obrany, spravedlnosti a vnitra. Jejich průměrné starobní důchody jsou o několik tisíc vyšší.

Důchody se podle zákona pravidelně valorizují od ledna o růst cen a dosud o polovinu růstu reálných mezd. Do budoucna valorizace zpomalí, zohledňovat budou třetinu růstu reálné mzdy jako do roku 2018. Pravidelné přidaní o 360 korun vychází z původních pravidel. Vláda musela schválit valorizační nařízení do konce září, snížení započítávaného růstu reálné mzdy platí od října. Reálné výdělky ale teď v Česku nerostou, výslednou částku by tak neovlivnily.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vláda schválila zákon s reformou penzí se zvyšováním věku nad 65 let

Jurečkova reforma penzí prošla. Průměrný důchod má v budoucnu překročit 30 tisíc

Přečíst článek
Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Tereza Zavadilová: Do důchodu později a s méně penězi? To se vládě zase povedlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme