Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavlovo váhání s podpisem úpravy důchodů jejich lednové navýšení neovlivní

Petr Pavel, prezident ČR
ČTK
Lukáš Kovanda

Prezident Petr Pavel dosud neodepsal novelu zákona, která zpřísní pravidla předčasných penzí a zpomalí jejich valorizaci. Nicméně jeho váhání by nemělo nijak ovlivnit řádnou valorizaci důchodů v lednu 2024.

Reklama

Důvod je prostý. Novela mění vzoreček valorizace penzí. Přitom procentuální výměra penzí se valorizuje v závislosti na vývoji inflace a v závislosti na růstu reálné mzdy. Novela, s jejímž podpisem prezident váhá, upravuje valorizaci na základě růstu reálné mzdy. A to tak, že nově by se měly penze v procentuální výměře valorizovat pouze na základě třetiny růstu reálných mezd, namísto dosavadní poloviny. Jenže ve sledovaném období byl reálný růst mezd podle všeho záporný. Takže je jedno, zda se z něj počítá polovina nebo třetina. Ze záporného růstu dává jak polovina, tak třetina pro účely výpočtu penzí prostě nulu.

V prvním letošním čtvrtletí reálné mzdy poklesly meziročně o 6,7 procenta, přičemž ve druhém pololetí by měly klesnout o 2,7 procenta, alespoň na základě šetření agentury Bloomberg mezi českými analytiky. Byť přesně to budeme vědět až po víkendu, v pondělí 4. září, kdy ČSÚ zveřejní data k vývoji mezd právě za letošní druhé čtvrtletí.  

Marian Jurečka, ministr práce a sociálních věcí

Dalibor Martínek: Důchody jsou brzdou rozvoje Česka. Zemi sráží slabost politiků, ne důchodci

Důchodci jsou aktuálně pomyslnými vítězi ekonomické soutěže. Nárůst jejich příjmů je extrémní jak ve srovnání s průměrným růstem v soukromé sféře, tak dokonce ve srovnání s růstem mezd ve veřejném sektoru, kde platy díky tlaku odborů rostou rychleji.

Přečíst článek

Jestliže v celém letošním prvním pololetí reálné mzdy klesaly, stejně jako ve všech čtvrtletích loňska a už i v posledním čtvrtletí roku 2021, je irelevantní, zda se valorizace procentuální výměry penzí počítá jako jedna polovina nebo jako jedna třetina jejich růstu.

V lednu 2024 se tak důchody budou valorizovat o zhruba 400 korun, což je částka, kterou již avizovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. Tato částka odpovídá valorizaci základní výměry důchodů, která se vypočítává jako deset procent z průměrné nominální mzdy.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Má růst důchod rychleji nebo ne?

Dalibor Martínek: Má růst důchod rychleji nebo ne? Senioři by hlavně měli podporovat vnoučata

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala (ODS) a vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Tereza Zavadilová: Do důchodu později a s méně penězi? To se vládě zase povedlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme