Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká měna dál posiluje, euro stojí méně než 23,30 koruny

Kurz koruny vůči euru
iStock
 ČTK

Koruna ve čtvrtek vylepšila své téměř patnáctileté maximum vůči euru a poprvé od léta 2008 uzavřela pod hranicí 23,30 koruny za euro. České měně se dařilo i ve vztahu k dolaru, ke kterému uzavřela obchodování s nejsilnějším kurzem od června 2021. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Reklama

Ve čtvrtek kolem 17:00 se koruna obchodovala v kurzu 23,26 koruny za euro. V porovnání se středečním závěrem si polepšila o osm haléřů. Dosáhla tak zatím svého nejlepšího výsledku od 21. července 2008, kdy se dostala až na 22,97 koruny za euro.

Peníze, ilustrační foto

Koruna je nejsilnější k euru od roku 2008, k dolaru za více než rok

Česká měna je aktuálně nejsilnější k euru téměř za 15 let a k dolaru za více než rok. Vůči euru dnes zpevnila oproti předchozímu závěru o 15 haléřů na 23,34 koruny za euro, což je nejnižší kurz od konce července roku 2008. K dolaru si koruna polepšila o 27 haléřů na 21,26 koruny za dolar. Silnější byla k měně USA naposledy loni v únoru. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Přečíst článek

K dolaru koruna od středečního podvečera posílila o 20 haléřů na 21,06 koruny za dolar. „Dolar je tak pro nás nejlevnější za poslední téměř dva roky," shrnul výsledek ekonom Jan Vejmělek z Komerční banky.

Koruně k růstu podle Vejmělka pomohlo zpevňování eura vůči dolaru. Povzbudily ji ale i rozhovory členů bankovní rady České národní banky (ČNB) Jana Kubíčka a Jana Procházky. „Oba zdůrazňovali proinflační rizika spojená zejména s napjatým trhem práce generujícím rychlý růst mezd a uvolněnou fiskální politiku, respektive hluboké schodky státního rozpočtu jako významný zdroj emise peněz," uvedl Vejmělek.

Petr Fiala, ODS

Lukáš Kovanda: Inflace je stále nebetyčná. Na změny DPH by vláda měla zapomenout

Inflace v Česku je stále nebetyčně vysoká, ministerstvo financí by mělo zapomenout na změny DPH. Ty totiž dále inflaci zvýší, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Naopak na zveřejněné údaje o březnové inflaci finanční trhy nijak výrazně nereagovaly. Spotřebitelské ceny v Česku stouply v březnu meziročně o 15 procent, tempo růstu zvolnilo z únorových 16,7 procenta. Inflace je tak nejnižší od loňského dubna, informoval dnes Český statistický úřad.

Kurz české měny

  Předchozí závěr Dnes kolem 17:00
Kč/EUR 23,34 23,26
Kč/USD 21,26 21,06

Zdroj: Patria Online

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku

Koruna je evropský šampion. Vylepšila 15letý rekord k euru, jako jediná od invaze posílila vůči dolaru, euru i franku

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Lukáš Kovanda: Končí „spanilá jízda“ koruny?  Dolů ji sráží rostoucí hrozba recese v USA

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme