Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

armáda - informace o tématu

Summit NATO, na kterém se Turecko domluvilo na podmínkách vstupu Finska a Švédska do aliance.

Finsko má cestu do NATO volnou, Švédsko stále čeká

Turecký parlament jednomyslně ratifikoval vstup Finska do NATO, oznámily tiskové agentury. Turecko schvalovalo přijetí Finska jako poslední z členských zemí Severoatlantické aliance. Ratifikace se očekávala, podpořil ji prezident Recep Tayyip Erdogan.

Přečíst článek
Koho platí stát? Na půl milionu lidí, nejvíce učitelů, letos vydá čtvrt bilionu korun

Koho platí stát? Na půl milionu lidí letos vydá čtvrt bilionu korun. Nejvíc na učitele

Přečíst článek
Poptávka po nafukovacích maketách vojenské techniky, které vyrábí děčínská firma Inflatech, se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu výrazně zvýšila.

Válka na Ukrajině zvedla ve světě zájem o nafukovací tanky z Děčína. Umějí zmást protivníka

Poptávka po nafukovacích maketách vojenské techniky, které vyrábí děčínská firma Inflatech, se po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu výrazně zvýšila. Firma vyrobila už asi 30 různých modelů, které dodává do několika států světa. ČTK to dnes řekl spolumajitel společnosti Vojtěch Fresser. Úkolem replik je zmást nepřítele, naoko zvětšují množství techniky na bojišti.

Přečíst článek
čínský premiér Li Kche-čchiang

Čína bude letos více zbrojit. Armádní rozpočet spolkne takřka čtvrt bilionu dolarů

Nedělní rozpočtový návrh čínského ministerstva financí doplňuje obrázek roustoucího napětí v jihočínském moři a vyostřující se rétoriky vůči Tchaj-wanu: Peking hodlá letos mimořádně navýšit výdaje na armádu, a to o 7,2 procenta na 1,56 bilionu jüanů, zhruba 230 miliard dolarů.

Přečíst článek
Plot v Rözke na maďarsko-srbské hranici

Plůtky proti zvěři na finsko-ruské hranici nahradí třímetrové ploty proti Rusům

Finsko začalo stavět oplocení na hranici s Ruskem, aby posílilo svou bezpečnost. Informovala o tom stanice BBC News na svém webu s odvoláním na finskou pohraniční stráž. Bariéra má být podle ní dlouhá 200 kilometrů a vysoká tři metry, na její horní části bude ostnatý drát. Finsko s Ruskem sdílí nejdelší hranici ze zemí Evropské unie, měří přibližně 1300 kilometrů.

Přečíst článek
Provozovatel internetové encyklopedie Wikipedia dostal v Rusku další pokutu, tentokrát kvůli údajnému „šíření dezinformací” v heslech o ruské armádě.

Provozovatel Wikipedie dostal v Rusku další pokutu, nyní kvůli heslům o armádě

Provozovatel internetové encyklopedie Wikipedia dostal v Rusku další pokutu, tentokrát kvůli údajnému „šíření dezinformací” v heslech o ruské armádě. Soud rozhodl, že americká nezisková společnost Wikimedia má zaplatit dva miliony rublů (asi 600 tisíc korun korun), její zástupci zvažují odvolání, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
Ruský útok 9. března na dětskou nemocnici a porodnici v ukrajinském Mariupolu nepřežili tři lidé včetně jednoho dítěte, 17 bylo zraněno.

FOTOGALERIE: Jak viděli ruskou invazi na Ukrajinu světoví i čeští fotografové?

Tisíce mrtvých civilistů i ukrajinských a ruských vojáků, desítky tisíc zničených obytných budov, škol, úřadů, nemocnic, továren a objektů zejména energetické infrastruktury a škody v řádech stovek miliard dolarů. To je dosavadní výsledek bezprecedentní invaze Ruska v čele s prezidentem Vladimirem Putinem na sousední Ukrajinu. Od začátku největšího válečného konfliktu v Evropě od konce druhé světové války uplyne v pátek přesně rok. Podívejte se, jak konflikt viděli světoví i čeští fotografové. Upozornění – některé fotografie jsou jen pro silné nátury.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin nepřednesl novoroční projev tradičně v Kremlu, ale 31. prosince 2022 na blíže neurčené vojenské základně s vojáky v uniformách v pozadí.

Politolog: Rusové bojují o zachování diktatury, Putin o sebe. A válka potrvá ještě měsíce

V pátek 24. února uplyne rok od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Nikdo tehdy nečekal, že Ukrajinci se dokážou postavit síle ruské armády. Stejně jako nikdo nepředpokládal, že ta je tak slabá, říká politolog Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Newstream. Kdy podle něj válka skončí? A jak se bude vyvíjet dál?

Přečíst článek
Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů (SAE) smlouvu na výrobu a dodání 200 vozů na podvozcích Tatra.

Strnadova Excalibur Army získala kontrakt na tatrovky pro SAE za téměř dvě miliardy

Česká společnost Excalibur Army podepsala se společností Resource Industries ze Spojených arabských emirátů (SAE) smlouvu na výrobu a dodání 200 vozů na podvozcích Tatra. Kontrakt za 77 milionů eur (1,8 miliardy korun) firmy oznámily na mezinárodním zbrojařském veletrhu IDEX 2023. Excalibur je součástí holdingu Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada.

Přečíst článek
Velitelské shromáždění náčelníka Generálního štábu Armády ČR Karla Řehky k vyhodnocení hlavních úkolů armády v roce 2022, 21. února 2023, Praha. Vystoupila i ministryně obrany Jana Černochová (ODS)

Černochová: Podlehli jsme iluzi míru. Armádní technika z minulého století je toho důkazem

Události minulého roku zcela změnily bezpečnostní situaci, nejvíce od druhé světové války. Bylo jasné, jak moc jsme za posledních 30 let zaspali, řekla na úterním velitelském shromáždění ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Potvrdila jednotu Západu po ruské invazi na Ukrajinu.

Přečíst článek

Jiří Hynek: Evropa nemá náboje ani na třicet dní. Ukrajině už těžko víc pomůžeme

Česko dodalo Ukrajině za rok války s Ruskem výzbroj a munici asi za dvacet miliard korun, říká Jiří Hynek, šéf Asociace obranného a zbrojního průmyslu ČR. Z hlediska zbrojní pomoci Ukrajině je český příspěvek významný. Kolik přesně tanků či houfnic dodal stát nebo české firmy však nechce odhalovat. Evropa je podle Hynka nyní na hranici svých schopností dodávat na Ukrajinu vojenskou techniku. Zle podle něj zanedbala zbrojní průmysl. Pokud by nastal třeba konflikt s Ruskem, Evropa by byla načapána v nedbalkách. 

Přečíst článek
Nástěnná malba zobrazující žoldáky ruské Wagnerovy skupiny, která zní: „Wagnerova skupina – ruští rytíři“ poničená barvou na zdi v Bělehradě, Srbsko, 13. ledna 2023. Ruská Wagnerova skupina, soukromá vojenská společnost vedená Jevgenijem Prigozhinem , darebácký milionář s dlouholetými vazbami na ruského prezidentaVladimír Putin, hraje stále viditelnější roli v bojích na Ukrajině.

Po pádu z okna zemřela ruská armádní funkcionářka

Po pádu z okna v Petrohradu zemřela šéfka finančního oddělení ruského Západního vojenského okruhu, napsal petrohradský server Fontanka. Okolnosti smrti Mariny Jankinové vyšetřují úřady.

Přečíst článek
Reklama

News box

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Regionální bezpečnostní rada iráckého Kurdistánu uvedla, že zatkla vysoce postaveného představitele teroristické skupiny Islámský stát (IS) Socratese Chalíla. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl Chalíl důvěrníkem šéfa IS abú Bakra Bagdádího, který se zabil v říjnu 2019 při operaci amerického komanda na severozápadě Sýrie.
Reklama
Reklama
Doporučujeme