Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Levnější alternativa k bytu v Praze? Do Kladna se v příštích letech přistěhují desítky tisíc lidí

Kladno - letecký pohled
Getberg
Věra Tůmová

Praha do 45 minut, dostupná cena bydlení, dokončení rychlodráhy z centra hlavního města, modernizace místní infrastruktury, nová čistička i nové rezidenční čtvrti a blízkost přírody. To jsou lákadla, které mají developerům přivést nové klienty do oblasti Kladna, kteří mají vzhledem k růstu cen pražských nemovitostí, problém najít či financovat si bydlení v hlavním městě.

Reklama

Spolu s urbanisty stavitelé počítají, že se do původně industriálního města se 69 tisíci obyvatel nově přistěhuje v nejbližších letech minimálně dalších deset tisíc lidí. Město proto po developerech požaduje, aby se podíleli i na rozvoji infrastruktury a občanské vybavenosti.

Jedním z rezidenčních projektů, který nyní u Kladna vzniká je například Icon Park v Dubí ve východní části města. Součástí projektu s 230 byty by měla být kompletní občanská vybavenost jako je školka, obchod, kavárna, park a dětské hřiště.

Developerská společnost Getberg, která zde staví, počítá, že by se jen do této obce mohlo přistěhovat až 1400 nových obyvatel. Výstavba v Dubí začala letos v květnu a dokončení se plánuje na rok 2025. 

Developer se v Dubí současně zavázal podílet se i na revitalizaci oblasti. Kladno totiž podle něj nechce nést náklady související s další rezidenční výstavbou. Podle inspirace v Říčanech u Prahy proto prý město požaduje, aby se na rozvoji infrastruktury, která souvisí s novými bytovými projekty finančně podíleli i developeři.

Sazba, kterou mají podle dohodnutých podmínek developeři platit se má odvíjet od velikosti bytové jednotky. Například do výměry 40 čtverečních metrů podlahové plochy činí příspěvek k intenzifikaci čistíren odpadních vod 14 450 korun a příspěvek k rozvoji či výstavbě nových školek 6 800 korun. 

V jedenáctikilometrové vzdálenosti od Kladna se staví také patnáctka rodinných domů s rozlehlými zahradami v rámci projektu Green Koleč. Domy budou stát ve třech liniích soustředěných kolem jedné hlavní komunikace. Dokončení výstavby projektu plánuje developer, společnost Green Koleč, už na červen 2023. 

Přímo v Kladně v ulici Dr.Vrbenského se nachází rezidenční projekt Byty Vrbenského. Jedná se o novostavbu domu s patnácti byty, komerčními prostory a garážovými stáními a sklepy. Projekt je podle developera pojat jako chytré bydlení se sníženou ekologickou stopou a měl by být dokončen na jaře 2024.

Jedním z dalších developerů, který staví u Kladna, je V Invest ze skupiny Creditas. V lokalitě Nové Boroviny v Kročehlavech na západním okraji Kladna staví obytný komplex se 161 byty a zeleným vnitroblokem. Každý z bytů má mít zde zahrádku, terasu nebo balkon. „Jde o okrajovou lokalitu města s plnou občanskou vybaveností i zelení na dosah,“ slibuje developer. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme