Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Původně měl být dům v Hlubočepích větší, kvůli rozpočtu ho ale osekali. A vypadá to skvěle

Dům v Hlubočepech
Viola Hertelová, se svolením
Petra Jansová

Jako výjimečnou architekturu a inovativní design popisuje server Design Boom rodinný dům v Hlubočepích, který navrhl polský architekt Szymon Rozwałka.

Reklama

Dům v Hlubočepích stojí tak trochu ve dvou světech, městském i přírodním. Zaujme nejenom dřevěnou fasádou, zelenou střechou, ale i neobvyklým tvarem. Ten mu ale polský architekt Szymon Rozwałka vtiskl proto, že chtěl do jeho vnitřku přinést co možná největší kontakt s přírodou.

I přes hustou okolní zástavbu se jeho obyvatelé dívají převážně do zelené zahrady. Ze severozápadní strany pozemku je biokoridor táhnoucího se podél Dalejského potoka s Hlubočepskými skalami.

Kvůli financím architekti návrh měnili

„Navrhovaná stavba domu se snaží rozšířit přírodní kontext dovnitř pozemku a do interiérů. Z druhé strany se pak dům odděluje od ‚městského světa‘, pro nějž se stává abstraktním tělesem, které svou formou a měřítkem koresponduje s okolními skalami v pozadí,“ přibližuje architekt Szymon Rozwalka architektonický koncept.

Původně měl dům vypadat jinak. Terén měl ze severozápadní strany plynule přecházet v umělý kopec, do kterého měl být dům umístěn. Z jihovýchodní strany ho chtěli architekti takzvaně „podříznout“, což by umožnilo vytvořit vstupní patio pod budovou, která byla v té části vytvořena jinou, pravoúhlou geometrií. Kvůli rozpočtu nakonec od záměru odstoupili.

Dřevěná konstrukce je primárně navržena jako čajový pavilon.

Český Těšín se dostal do zahraničních médií. Zaujal dřevěnou konstrukcí u přehrady

Nenápadná dřevěná konstrukce na břehu přehrady Hrabinka u Českého Těšína zaujala i prestižní zahraniční architektonický server.

Přečíst článek

Vzhledem k nutnosti omezit rozpočet bylo nutné výrazně zmenšit dříve navrženou budovu. Rozhodli jsme se pro riskantní způsob přímého odříznutí ‚nepotřebných‘ prvků, což muselo výrazně zasáhnout do konečného výsledku. Takové vědomě primitivní a přímé odříznutí místy přineslo překvapivě dobré účinky,“ uzavírá architekt.

Rekonstrukce fary ve Vratislavicích

Stane se z Liberce meka skvělé architektury? Rekonstrukce fary tomu napovídá

Nevyužívaný dům zachránili a přistavili k němu další, který zabalili do plechu. Projekt architektů ze studia atakarchitekti zaujal v prestižní architektonické soutěži a libereckou čtvrť posunul zas o kousek dál.

Přečíst článek

Jiří Řezák, architekt a spolumajitel architektonického studia Qarta Architekti (uprostřed) na setkání Realitního Clubu Newstreamu

Revoluce ve stavění ze dřeva. Architekti z Qarty přinášejí do Česka unikátní řešení

Stavění velkých domů s pomocí dřeva je v Česku pořád v plenkách. V Rakousku nebo v Německu se už staví domy přes deset pater vysoké, kde je dřevo využíváno nejen jako doplňkový materiál, ale jako základ stavební konstrukce. Česko se nyní snaží posunout se mezi stavebně vyspělé země. Vzniká tu stále více technologických řešení, která by umožnila víc využít dřevo pro stavbu výškových domů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme