Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní fond Investika znovu nakupoval v Polsku. Tentokrát šel do luxusu

Royal Trakt Offices
Patrizia, užito se svolením
Věra Tůmová

Portfolio realitního fondu Investika se znovu rozrůstá o polské nemovitosti. Nejnovější akvizice se nyní poprvé uskutečnila ve Varšavě. Fond si zde pořídil historickou kancelářskou budovu Royal Trakt Offices z roku 1875 od globálního realitního investora Patrizia. O transakci informovala realitní online deník Property Forum advokátní kancelář Linklaters. Fond akvizici už ale nepřímo avizoval i ve své květnové zprávě iNEWStika. Výše transakce ani další plány s novou nemovitostí zatím nebyly zveřejněny. Jak vypadá palác Royal Trakt Offices si ale můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Reklama

Do svého portfolia trofejních nemovitostí Investika realitní fond aktuálně přidal další luxusní nemovitost. Ke dvěma unikátním pražským vilám, baroknímu zámečku Mitrowicz na břehu Lužnice a jedné luxusní nemovitosti s obřím pozemkem na španělské Mallorce nyní přikoupil další trofejní kousek. Tentokrát nakupoval v hlavním městě našeho severního souseda, v Polsku. Nejnovějším přírůstkem do portfolia je podle advokátní kanceláře Linklaters, která poskytovala fondu při transakci poradenství, historická kancelářská budova Royal Trakt Offices v centru Varšavy, uvádí středoevropský realitní online deník Property Forum. 

Fotogalerie - nejnovější polská akvizice realitního fondu Investika je z kategorie trofejních nemovitostí:

Historické budovy jsou ve Varšavě výjimečné

Royal Trakt Offices je podle Agaty Brzózek z Linklaters jednou z nejunikátnějších kancelářských budov ve Varšavě. Nachází se na rohu ulic Aleje Ujazdowskie a Wilcza, mezi řadou velvyslanectví, vládních institucí, butikových kancelářských budov a špičkových hotelů. Jedná se o historický palác, původně nazývaný Bernsteinský, který byl postaven v letech v 70. letech 19. století. První přestavba v secesním duchu jej čekala v roce 1909. Palác pak přečkal pohnuté dějiny Varšavy relativně bez úhony a jeho pozdější majitelé se snažili zachovat u budovy původní ráz i při dalších modernizacích. Poslední jeho kompletní rekonstrukce se uskutečnila v roce 2005. V současné době tento palác nabízí zhruba 3 200 metrů čtverečních moderních kancelářských prostor, které jsou pronajaty několika různým nájemcům. 

Zámek v Klecanech je zase na prodej.

Zámek v Klecanech je opět na prodej. Před 10 lety se za něj majitel chtěl miliardu, kupce nenašel

Bylo v něm kino nebo sídlo armády a jeho majitelem je německý podnikatel Jens Beckhäuser, nekorunovaný král předváděcích akcí. Ten se kulturní památku snažil prodat už před 10 lety a požadoval za ni podle dostupných informací jednu miliardu korun. Zámek Klecany se nyní opět objevil v nabídce realitní kanceláře Sotheby´s. Cena už ovšem není veřejně známá.

Přečíst článek

Polské nákupy fondu

Fond Investika již v Polsku vlastní řadu nemovitostí. Podle údajů z webu společnosti by jich mělo být celkem už 16, respektive s novou akvizicí 17. První polskou nemovitost koupil fond v březnu roku 2021. Byla jí kancelářská budova Szyperska Office Center v Poznani, která byla i první zahraniční investicí fondu. Vloni v únoru v Polsku nakupoval logistické areály v Gdaňsku a ve Vratislavi a vzápětí hned v březnu přikoupil ještě logistický areál o rozloze 41 tisíc metrů čtverečních ve Vratislavi. V květnu pořídil komplex kancelářských budov v Gdyni a další, ještě mnohem větší tamtéž koupil na podzim. Své polské nákupy fond vloni ukončil prosincovou transakcí, kdy v přibližné hodnotě dvě a půl miliardy korun koupil obří kancelářskou budovu v Katovicích. 

Vedle České republiky a Polska Investika vlastní také nemovitosti v Chorvatsku a Španělsku. Její celkový kapitál ve čtveřici fondů už v současnosti překročil sumu 20 miliard korun. Klientská základna realitního fondu Investika vzrostla k 30. dubnu 2023 na 60 tisíc investorů, kteří do fondu vložili přes 15 miliard korun.

Masarykův okruh v Brně má nového majitele, koupil jej Karel Hubáček.

Brněnský autodrom má po dvaceti letech nového majitele, realitního investora Hubáčka

Společnost Automotodrom Brno a s ní i areál brněnského Masarykova okruhu včetně závodní dráhy, polygonu a hotelu koupil od Karla Abrahama staršího podnikatel Karel Hubáček prostřednictvím své společnosti Shakai. Abraham areál, kde se do roku 2020 jezdila v srpnu motocyklová Grand Prix, vlastnil od roku 2005. Změna majitele vyplývá z veřejné Evidence skutečných majitelů, potvrdila ji i společnost Automotodrom Brno.

Přečíst článek

Arkády Pankrác od Izraelců kupuje český fond Trigea

Pražské Arkády Pankrác kupuje od Izraelců český fond Trigea. Cena? 6,4 miliardy korun

Vyhledávané pražské obchodní centrum Arkády Pankrác kupuje český nemovitostní fond Trigea, vyplývá z informací Trinity Bank a portálu thePrime. Stávající majitel Arkád, izraelská společnost G City, o tomto víkendu zveřejnila informaci, že odsouhlasila prodej pankráckého centra českému institucionálnímu investorovi, a to za cenu 265 milionů eur, což je v přepočtu přibližně 6,4 miliardy korun.

Přečíst článek

Projekt nájemního bydlení Opatov II na Praze 11.

Česká spořitelna s Kooperativou koupí další projekt s 300 nájemními byty v Praze. Tentokrát na Opatově

Nejnovější nákupy České spořitelny a Kooperativy ohledně nájemních bytů se týkají bytového projektu Opatov II na Praze 11. Na jeho odprodeji se po dlouhém vyjednávání domluvily se společností Sekyra Group, která současně bytovky pro ně postaví. Zúčastněné strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat. Pravděpodobně to ale bude letos jedna z největších transakcí pro dlouhodobý pronájem typu (BTR – build to rent) v Česku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme