Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Jsou krkonošské chalupy stylovější než ty v Alpách?

Chalupu v Krkonoších navrhli architekti ze studia ADR
Se svolením BoysPlayNice
Petra Jansová

Jako houby pod dešti v Krkonoších rostou stylové chalupy. Citlivě zapadají do okolí a nabízí svým majitelům veškeré pohodlí. Jednou z nejaktuálnějších realizací je chalupa Haj na Pomezním hřebenu. Navrhli ji architekti ze studia ADR.

Reklama

Chalupa se nachází na velmi výjimečném místě, přímo na území Krkonošského národního parku a je obklopena volnou přírodou. Zároveň není ani ohraničena žádným plotem. Při pohledu z většiny oken je pak samozřejmě pěkný výhled do údolí a okolní krajiny, a také na vrchol Sněžky.

Jak vypadá chalupa se můžete podívat do následující galerie:

Architekti ze studia ADR navrhli dům jako jednopodlažní s obytným podkrovím. Při jeho stavbě využili tradičních materiálů. Fasáda je dřevěná, střecha hliníková a podezdívka kamenná. A chalupa do okolí zapadá i díky svému tvaru, stejně jako krkonošeské roubenky má sedlovou střechu a obdelníkový tvar. K této hlavní hmotě přiléhá druhá s rovnou střechou, kde je garáž.

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: V zahraničí stavíme raději, v Česku je to náročné

Hodně času tráví architekt Petr Kolář mimo Česko. Ateliér ADR, který s Alešem Lapkou založil před více než 30 lety, má hodně zakázek v zahraničí. Stavět tam je totiž mnohem jednodušší než v tuzemsku. Aktuálně pracuje třeba na projektu vesnice v Kanadě nebo resortu v Hondurasu. Ale realizace ateliéru lze najít i v Česku, třeba v Krkonoších.

Přečíst článek

Zatímco architekti z ADR navrhovali samotný dům, základní dispoziční uspořádání a koncipovali rozmístění nábytku, interiér včetně vnitřních povrchů, nábytku a koncových prvků řešilo studio Formafatal.

Na stylové chaty a chalupy se můžete podívat do následující galerie:

Jak v exteriéru, tak i interiéru hlavní roli hraje dřevo a kov. Masivní dřevo se prolíná v různých podobách celým domem -  na podlahách, na nábytku na míru. 

„Klientům se podařilo získat několik nádherných masivních desek -  mohutná fošna s nerovnoměrným z kůry oloupaným okrajem tvoří desku jídelního stolu, motiv se opakuje také na čelech pohodlných postelí,“ dodává Dagmar Štěpánová ze studia Formafatal.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme