Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jan Sadil: Ceny nemovitostí už zase rostou. A budou dál

Jan Sadil
JRD
Jan Sadil

Český trh nemovitostí letos konečně ožívá. Zotavuje se nejen z hlediska objemu prodejů, ale i cen. Jak to pravděpodobně bude na pražském trhu nemovitostí vypadat během druhého kvartálu letošního roku, nastínil Jan Sadil, CEO developerské společnosti JRD.

Reklama

Jan Sadil se ve svých forecastech věnuje trhu nemovitostí v Praze. Ten je totiž oproti zbytku republiky specifický nejen svou velikostí a objemem realizovaných transakcí, ale také cenami nemovitostí. Ty výrazně vybočují z kontextu České republiky. Pražský trh v čele pelotonu určuje trend i pro zbytek republiky, který Prahu následuje s odstupem několika měsíců.


Postupné snižování úrokových sazeb hypotečních úvěrů, stabilizace inflace, adaptace na „nový normál“ a neutuchající touha Čechů po vlastním bydlení jsou faktory, které podporují růst poptávky po nemovitostech. K tomu se na trh vrací i tzv. odložená poptávka. To vše vytváří při omezené nabídce tlak na mírný růst cen. Ty tak v Praze v důsledku zotavujících se prodejů rostou.

Pro druhý kvartál 2024 očekávám objem prodejů na úrovni, která nepřesáhne 1 500 bytů. Nabídkové ceny novostaveb mírně porostou a během druhého kvartálu se budou pohybovat na úrovni lehce přesahující 150 tisíc korun s DPH za metr čtvereční.

Růst cen bude pokračovat i v dalším období tohoto roku a v souhrnu dosáhne růstu na úrovni přibližně 3,5 procenta. Nabídkové ceny by tak v závěru roku 2024 mohly atakovat hranici 158 - 160 000 korun s DPH za metr čtvereční.   

Forcast Jana Sadila, užito se svolením

Byt na investici. Nejvíc se vyplácí koupě těch nejmenších v centru Prahy

Jaké byty a kde se nejlépe pronajímají? A o kolik v průměru zdražilo nájemné? Odpovědi přináší čerstvá data realitního portálu Sreality.cz.

Přečíst článek

Jakub Střeštík

Někdo na náš byznys kouká skrz prsty, ale jsme seriózní, říká obchodník s nemovitostními podíly Střeštík

Jakub Střeštík se po dlouhé kariéře v řídících pozicích firem, které mají obrat v miliardách eur a tisícovky zaměstnanců, rozhodl změnit směr. Stal se společníkem ve firmě Skayo Capital, která primárně obchoduje s nemovitostními podíly. „Rozhodnutí to v mém životě bylo zlomové. Ač s nemovitostmi obchoduji, musel jsem se toho hodně naučit, byla to nová výzva,“ říká Střeštík v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Rezidence Bella Vista v Praze 7

Nový stavební zákon. Spíš než úlevu přináší obavy, říká developer

Dlouho očekávaný a diskutovaný nový stavební zákon má zásadním způsobem transformovat a zefektivnit proces povolování staveb. Zatím však spíš vyvstávají otázky, zda bude nová legislativa příležitostí, či hrozbou, píše v komentáři pro Newstream Jan Řežáb, zakladatel a majitel skupiny JRD.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Kdo chce získat hypotéku na byt, musí vydělávat sto tisíc korun čistého

Přečíst článek
"Táta hypoték" Jan Sadil v podcastu Realitní Club.

Jan Sadil: Před čtvrt stoletím nikdo hypotéky neuměl. Půjčka se často řešila až na centrále banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme