Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Chaty a chalupy v Česku před sezonou zlevňují. Na nové rekordy se ale dostaly roubenky

Většina chat a chalup před sezonou zlevňuje. „Typická česká roubenka“ naopak láme nové rekordy
ČTK
 nst
nst

Zájem o rekreační objekty v Česku stagnuje. Děje se tak po několika letech extrémního zájmu, i období ochlazení poptávky. Ceny chalup před sezonou klesly a leckde odmazaly celoroční růst, uvedla realitní služba Bezrealitky. Proti trendu jsou jen prémiové objekty v Jizerských horách nebo Krkonoších a jejich podhůří.

Reklama

Průměrné ceny za české chalupy před sezonou klesají a v řadě případů se dostávají dokonce pod loňské ceny. Faktorů je více – dlouhotrvající stagnace cen u starších rodinných domů, jejichž prodeje zasáhla horší dostupnost hypoték, rostoucí ceny stavebních materiálů a rekonstrukcí, energetická náročnost, ale také obecně nižší chuť domácností utrácet. I fakt, že ty nejlepší kousky se dnes do prodejů dostávají spíše zřídka.

Propad v Karlovarském kraji

Takzvaný kombinovaný cenový index, který poměřuje nabídkové ceny objektů i pozemků, mezikvartálně klesl v 11 krajích ze 14. Průměrná cena objektů se oproti jaru snížila o celých 5 procent na 2,79 milionu a je dokonce nižší než loni touto dobou. Největší propad – o 16 procent – zaznamenal Karlovarský kraj, následovaný Ústeckým (o 12 procent) a Moravskoslezským (o 11 procent). Ceny však klesly nebo stagnovaly i v řadě oblíbených regionů – například na jižní Moravě o 3 procenta, ve Středočeském kraji o procento.

FOTOGALERIE: Netypická chata v Beskydech

Reklama

Proti trendu pak jdou Liberecký a Královéhradecký kraj – a to díky nabídce ceněných podhorských a horských chalup. Typická česká roubenka se zachovanými lidovými prvky se v nabídkových cenách naopak dostává na nová maxima. Výjimkou není ani 20 až 30 procentní meziroční růst a ceny kolem 15 milionů korun. Průměrná cena objektů se tak v těchto krajích zvedla i mezikvartálně – o 10 procent v Královéhradeckém kraji, o 6 procent v Libereckém.

„Jasně se ukazuje, že se trh s chalupami rozdělil na dvě části. Po loňském nadechnutí přestaly stoupat ceny běžných chalup a starších domů, vyžadujících celkovou rekonstrukci, neumožňující celoroční bydlení, často navíc v méně atraktivních lokalitách. Zájem přitom neklesá a objekty za dobrou cenu mizí z nabídky velice rychle,“ uvádí Martin Ponzer, CEO Bezrealitky. „Naopak u chalup a domů, které mají buď nezpochybnitelnou architektonickou hodnotu, silný příběh nebo čerpají z genia loci celé lokality, testují ceny nová maxima. A jak se zdá, investorů, kteří jsou ochotni takové objekty kupovat, také není málo. Vědí totiž, že z nabídky mohou v příštích letech opět na delší dobu zmizet,“ doplnil.

Chatka na Zlínsku je inspirována Skandinávií.

I Norové jsou chataři. Dávno už však neodpočívají ve srubech, ale v moderních dřevostavbách. Jedna je i na Zlínsku

Nejenom Češi jsou národem chatařů a chalupářů. Svojí hytte, tedy chatku, vlastní více než čtvrtina Norů. V minulosti to byly spíš sruby z neotesaných klád, aktuálně jde o moderní dřevostavby s veškerým pohodlím. Jedno mají ale společné, stojí uprostřed přírody daleko od civilizace. Jedna taková stojí i poblíž Luhačovic.

Přečíst článek

Čekají nás tři roky stagnace? Rozhodne až příští rok

Podle Ponzera si trh tuto dynamiku uchová i v druhé polovině roku. Na rozdíl od loňska, kdy umazával předchozí propady a ceny tak poměrně překvapivě vzrostly, je letos možné očekávat spíše stagnaci. Kdo tedy chce kupovat, ten bude mít i nadále šanci, že majitelé budou ochotni udělat dílčí ústupky z očekávané ceny.

„Je jasné, že majitelé se budou snažit nabídkové ceny zvyšovat. Ale to z mého pohledu povede jen k delšímu pobytu nemovitosti v nabídce. S největší pravděpodobností tak bude trvat i nadále stav, kdy je při vyjednávání potřeba velkorysost obou stran,“ zmiňuje Martin Ponzer. „A přestože se bude opět zvyšovat kupní síla střední třídy, která je pro trh s chalupami zásadní, potrvá minimálně ještě jednu sezonu, než se to na něm ve prospěch majitelů projeví,“ uvádí.

Do cen navíc mohou promlouvat v příštích měsících i úplně nové elementy. Od letošního roku mohou obce například výrazněji ovlivnit místní koeficienty, které spoluurčují výši daně z nemovitosti. Řada z nich je skokově navýšila právě v oblastech, kde jsou objekty sloužící k rekreačním účelům. V případě některých lokalit se tak sazba daně z nemovitosti může stát jazýčkem na vahách, který poptávku po oblasti vychýlí ve prospěch levnějších lokalit. Roční poplatek za nemovitost se totiž může lišit až o tisíce.

Chatku nad Sušicí navrhli architekti ze studia Byró.

Postavili si ji sami. Chata nad Sušicí z těch nejlevnějších materiálů zaujala i v zahraničí

Je tak malá, že ji dokázali postavit ve dvou. Architekti ze studia Byró ji navíc navrhli z těch nejlevnějších materiálů. Chatka možná i proto zaujala v zahraničí. Podle prestižního serveru Dezeen je jednou 10 nejlepších „tiny“ staveb na světě, která byla realizovaná v minulém roce.

Přečíst článek

Chatku v Praze navrhli architekti ze studia Archicraft.

Není chatka jako chatka. Tahle stojí v Praze a fasádu má z hliníku

Hledali útěk z města a našli ho v chatce s hliníkovou střechou a fasádou. Architekti ji navrhli přesně tak, jak chtěli. Menší a s dostatkem světla.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme