Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Změny penzí a valorizací se dotknou i důchodových systémů vojáků a policistů

Změny penzí a valorizací se dotknou i důchodových systémů vojáků a policistů
ČTK
 ČTK

Změny valorizace se dotknou také penzí policistů, vojáků, hasičů či příslušníků vězeňské služby. Reformní úpravy se budou týkat i důchodových systémů resortů obrany, vnitra a spravedlnosti. Z nich starobní důchod pobírá kolem 49 100 bývalých příslušníků a příslušnic. Jejich průměrná penze je zhruba o 2800 až 4400 korun vyšší než u ostatních pracovníků. Vyplývá to z údajů ministerstev. Za vyšší penzí jsou větší odvody z vyšších výdělků.

Reklama

Vojáci, policisté, hasiči či příslušníci vězeňské služby získají penzi stejně jako ostatní pracovníci, pokud dosáhnou důchodového věku a platili aspoň 35 let důchodové pojištění. Výše se jim stanoví podle odpracovaných let, výše odvodů z výdělků a podle počtu dětí. Možný je i předčasný důchod s krácenou částkou.

"Pro přiznávání a výplatu důchodů platí pro všechny občany ČR jeden zákon o důchodovém pojištění, a to včetně bývalých vojáků," podotkla mluvčí ministerstva obrany Simona Cigánková.

Ministerstvo práce chce v brzké době předložit návrh novely, která zpřísní pravidla pro předčasný důchod a zmírní pravidelný růst penzí. Mimořádnou valorizaci při zdražování by pak mohla nahradit dočasná dávka. Úprava přidávání dopadne právě na vyšší důchody. Výhodnější bude pro nízké penze.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Státní kasa se propadla do rekordního schodku 166 miliard korun

Státní rozpočet skončil v březnu ve schodku 166,2 miliardy korun, informovalo ministerstvo financí. Je to nejhorší výsledek za první čtvrtletí od vzniku Česka. Loni byl březnový schodek 59,1 miliardy korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se rozpočet vyvíjel nepříznivě i kvůli výdajům navíc na pomoc lidem s drahými energiemi. Prioritou pro něj je dodržet plánovaný celoroční schodek 295 miliard korun.

Přečíst článek

Vláda kvůli vysokým výdajům a zadlužování prosadila nižší mimořádné přidání zatím jednorázově pro letošní červen. Průměrný starobní důchod od České správy sociálního zabezpečení činil 19 438 korun. V červnu se kvůli inflaci zvedne o 760 korun, podle původních pravidel by rostl o 1770 korun. Průměrný starobní důchod vojáků dosahoval 23 853 korun. Při mimořádné červnové valorizaci by se měl zvýšit zhruba o 860 korun místo původních 2280 korun. V resortu vnitra byla průměrná starobní penze 22 315 korun a ve vězeňské službě 22 235 korun. V červnu se zvednou asi o 820 korun místo původních 2100 korun.

Letos za první čtvrtletí resort obrany vydal na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody 1,41 miliardy korun. Z toho 1,33 miliardy putovalo do penzí starobních. Loňské výdaje činily celkem 4,88 miliardy korun. Letos má resort na penze ve schváleném rozpočtu 5,74 miliardy korun. Tato suma je ale bez výdajů na mimořádnou červnovou valorizaci. Na pojistném se má vybrat 5,22 miliardy.

Ministerstvo vnitra na starobní penze měsíčně vydává asi 607,2 milionu korun, na invalidní pak asi 21,8 milionu. Vnitro podle schváleného rozpočtu pro letošek počítá s penzijními výdaji 8,25 miliardy korun, další peníze bude ale ještě potřebovat na červnovou valorizaci. Příjmy z důchodových odvodů mají činit 8,5 miliardy.

Vězeňská služba na důchody vydává měsíčně přes 92,5 milionu korun. Celkem poskytuje 4280 penzí, z toho 3840 starobních. "Vězeňská služba požádala pro letošní rok o navýšení rozpočtu na důchody o 70 milionů korun," upřesnila mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová. Resort spravedlnosti má podle schváleného rozpočtu na výplatu penzí pro tento rok 1,08 miliardy korun. Příjmy z důchodových odvodů mají činit 1,27 miliardy korun.

 

 

Počet starobních důchodů

Průměrný starobní důchod
Ministerstvo vnitra 26 765 22 315
Ministerstvo spravedlnosti 3840 22 235
Ministerstvo spravedlnosti 18 517 23 853
ČSSZ 2 367 185 19 438

Zdroj: jednotlivé resorty a ČSSZ

Reklama

Související

Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečkův plán: Lidovci chtějí přidat rodinám a ubrat bezdětným. Návrh v minulosti neuspěl

Přečíst článek

Dvě pětiny Čechů spoření na stáří neřeší. Podporovaný DIP by to mohl změnit

Přečíst článek
Důchodový systém skončil loni v zatím nejvyšším schodku 72,8 miliard korun

Na penze jde stále více peněz. Důchodový systém skončil loni v zatím nejvyšším schodku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme