Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Živě: Debata odborníků k přechodu EU na zelenou ekonomiku

 nst
nst

Změna klimatu a životní prostředí s důrazem na zelenou transformaci budou hlavními tématy druhé v pořadí druhé debaty z projektu Konference o budoucnosti Evropy. Podnětem je kontroverze, vyvolaná novoročním oznámením Evropské komise, že zvažuje dočasně zařadit mezi obnovitelné zdroje energie jádro a plyn, na něž mají členské země EU zásadně odlišné názory.

Reklama

Začátkem února EU schválila konečnou podobu takzvané taxonomie, která vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jadernou energii a plyn sázet při odstavování elektráren využívajících uhlí nebo ropu.

Elektrárna, ilustrační foto

Jádro a plyn budou čistými zdroji energie, schválil Brusel. Alespoň dočasně

Evropská komise v Bruselu představila svůj tolik diskutovaný návrh, který uznal investice do některých plynových a jaderných energetických zdrojů jako udržitelné. Návrh, jenž je extrémně důležitý i pro Česko, ostře zkritizovali Zelení i Wall Street.

Přečíst článek

Účast na debatě přijali tři europoslanci. Ve studiu usedne naživo Mikuláš Peksa (Piráti), člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, online se připojí Luděk Niedermayer (TOP 09), místopředseda hospodářského a měnového výboru a Evžen Tošenovský (ODS), člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Hovořit jsou připraveni i analytik společnosti ENA Jiří Gavor a expertní spolupracovník České spořitelny Petr Zahradník. 

Témata diskusí kopírují zadání čtyř občanských panelů, jejich pořadí se však mění podle aktuálnosti té či oné problematiky. První se v listopadu týkala migrace.

Rozpravu budou přímo na místě sledovat studenti, kteří mají rovněž možnost klást dotazy a vyjadřovat své názory. Pořadem bude provázet ekonomická redaktorka Libuše Bautzová (např. Ekonom, Česká televize).

Do konce prvního pololetí budou odvisílány ještě dvě besedy, jejichž tématy budou silnější ekonomika a digitální transformace, respektive evropská demokracie, právo a hodnoty EU.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

David Marek, hlavní ekonom Deloitte

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Přečíst článek

Reklama

Související

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Přečíst článek
Jan Rafaj, nový šéf Svazu průmyslu a dopravy

Jan Rafaj: Neříkáme si kolem ceny nového jaderného bloku pravdu. Ale jádro potřebujeme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme