Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Živě: Bilancování ze Štrasburku

Komerční spolupráce

Osm vybraných českých europoslanců usedne ve středu 24. dubna ve studiu Lobby Set v sídle Evropského parlamentu, aby před kamerami ČTK Connect složili závěrečný účet za končící funkční období 2019 až 2024. Přímý přenos debaty, která začne v 19:00, bude možné sledovat také na newstream.cz v úvodu tohoto článku.

Reklama

Pozvání do studia přijala končící místopředsedkyně EP, nestranička za ANO Dita Charanzová, spolu s ní přijde její stranický kolega a kandidát do červnových voleb za hnutí ANO Ondřej Knotek. Za Pirátskou stranu potvrdil účast kvestor EP Marcel Kolaja, za ODS Alexandr Vondra. TOP 09 a STAN zastoupí Luděk Niedermayer, KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. SPD vyslala Ivana Davida, KSČM Kateřinu Konečnou. Moderovat bude Štěpánka Duchková.

Debata se koná u příležitosti dubnové plenární schůze EP, která děla tečku za mandátem současných europoslanců. Pro Ditu Charanzovou to bude konec rovné dekády práce v europarlamentu, z dalších pozvaných českých poslanců jsou matadory Kateřina Konečná, Tomáš Zdechovský a Luděk Niedermayer (rovněž od 2014), Alexandr Vondra, Ivan David a Marcel Kolaja přišli do EP v roce 2019.

Na programu pléna jsou mimo jiné posílení práva spotřebitelů na opravu, konečné hlasování o nových pravidlech EU pro udržitelnější obaly, nové požadavky na zlepšení kvality ovzduší v unii do roku 2030, boj proti praní špinavých peněz, 20. výročí největšího rozšíření EU v její dosavadní historii, hlasování o revizi zemědělské politiky, právní stát v Maďarsku či konečný souhlas EP s obnovením obchodní podpory pro Ukrajinu.

Po shrnutí, k čemu zatím europoslanci na dubnovém plénu dospěli (diskuse se koná zhruba v jeho polovině), přijde na řadu hodnocení období 2019 až 2024. Otázky budou směřovat jak na odvedenou práci, tak na osobní zkušenosti a zážitky hostů ve studiu. Třetí část pořadu připadne blížícím se volbám do Evropského parlamentu, které začnou šest týdnů po tomto přenosu (6. června) a potrvají do neděle 9. června. V Česku, jako v jediném členském státě, se bude volit dva dny, konkrétně 7. a 8. června.

Stream ze Štrasburku je součástí společného projektu Evropského parlamentu a ČTK Connect, jehož cílem je komunikace o evropských volbách a zvýšení informovanosti občanů o tomto aktu. Naplánované akce EP a ČTK budou pokračovat do konce června.

Niedermayer: Politika potřebuje otočit kormidlem. Směrem k větší odpovědnosti

V Evropské parlamentu jde o to, aby si vás ostatní všimli. Jedině tehdy, když si vás kolegové všimnou, vás začnou brát vážně, zdůrazňuje volební lídr TOP 09, trojka koaliční kandidátky SPOLU a europoslanec Luděk Niedermayer. Voličům chce nabídnout i postoje, za něž se netleská.

Přečíst článek

Konečná: Evropa by se měla zastavit a ujasnit si, co chce do budoucna

Evropský parlament je o věcné diskuzi. Ostatní (europoslanci) mají své studie, my zase jiné, a ne vždy ten boj vyhrajeme. Nicméně ta debata se tam vede velmi konstruktivně, bez politického napadání, jak je v Česku stylem, srovnává pro ČTK Protext europoslankyně, předsedkyně KSČM a vedoucí kandidátka neparlamentní koalice Stačilo! Kateřina Konečná.

Přečíst článek

Lídr kandidátky Pirátů Marcel Kolaja

Kolaja: V EU se rozhoduje o naší budoucnosti, a je důležité u toho být

Pokud se nám nepodaří projít správnou cestou pro ekonomickou transformaci, která tak jako tak nastane, může to mít velmi zásadní dopady na kvalitu života lidí, na jejich životní úroveň, varuje europoslanec, kvestor Evropského parlamentu a lídr kandidátky Pirátů Marcel Kolaja.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme